Inimesed

Ene Ergma: kui poleks sõdu, oleks inimene ammu Marsil ära käinud (49)

LISA KOMMENTAAR

Neh16. oktoober 2016, 22:20
Kuidas kasvatada inimestes positiivseid iseloomuomadusi? Ja alla suruda, kaotada halbu nagu näiteks sallimatus ( ka siin kommentaarides lokkav) , ahnus, egoism jne. See on üks raskemaid küsimusi üldse.
Olen nõus, et füüsilises universumis on näiteks meie tasemel tsivilisatsioonid üksteisest nii kaugel seetõttu, et poleks kontakti võimalust. Muidu nad lihtsalt hävitaksid teineteist. Ja kui mõni akadeemilise ringkoona esindaja ütleb, et neid vahemaid pole kunagi võimalik mõistliku aja jooksul ületada siis see peegeldab lihtsalt teaduse praegust taset.
Mis puudutab seda Marsi projekti siis on see üks suur PR projekt, kuhu saab kenasti raha pumbata, aga mis praegusel kujul ei teostu iialgi. Alustades sellest, et inimesed ei pea seal kapslis ( 8 kuud sinna ja ilmselt üheotsapilet) 8 kuud vastu, psüühika ütleb üles. Vaadakem Natural History kanali pealt saadet Alone, kus osavõtjad proovivad üksinda Vancouveri saarel hakkama saada. Pooled on 20nda päevaks alla andnud. Kapslis ollakse mitmekesi, kuid ruumi on väga vähe ja rutiin tekib väga ruttu. Simulatsioon Maa peal on naljategemine. Ka on missiooni eesmärk väga küsitav. Võib-olla vaataks esmalt siiski veel korraks Kuu peale.
Aga jah, kõlbeline pool on peamine, kui tahame siin Maa peal ellu jääda ja kosmosesse lennata.
Midagi peaks väga otsustavalt muutma.
Ma arvan, et meie praegune maailmapilt, mis on täiesti materiaalne (enamikul inimestel) , on olemasolevast vaid pisuke killuke. Vaimset ei saa eirata.
inner space16. oktoober 2016, 17:25
Mutt on ikka väga vanamoodne. Kogu tema targutus käib elektromagnetilise maailma piires(mõte näit. on teatud sagedusega elektromagnetlaine, mida on võimalik vastu võtta ja lugeda). Tegemist on meile nähtava maailma osaga,mis moodustab väga tühise osa universumist. Kõva arengu jutt, aga kuhu jäi jutt inimese arengu pidevast pärssimisest(mille üks osa on ka pidevad sõjad)? Räägitakse, et Hollywoodi filmide tegelik eesmärk on viia meid reaalsusega kurssi. Nii me ühel hetkel avastame, et tõde on "Under the dome".
PPV16. oktoober 2016, 08:52
Haige mõtlemine "Keskerakond soovitas ju kongressil hääletada südametunnistuse järgi – et kas me tahame Euroopa Liitu või ei. Kui juht ei oska öelda oma jüngritele, kummale toolile istuda, potsatatakse kahe tooli vahele." Kas tõesti tema arvates meil peaks olema nagu põhja koreas, et juht ütleb ja kõik hüppavad auku. Juht võiks ikka selgitada ja arutada kaaslastega.
Kosmosemutt on ikka omadega kosmosse jäänud ja ei teagi, et enamus kommunikatsioonist on kolinud optilistesse kaablitesse, satellitide kaudu käib ikka minimaalne ühenduse pidamine(kuigi paljud asjad on satelliitide kaudu lihtsamini teostatavad).
Tegelikult16. oktoober 2016, 07:07
Ilma sõdadeta elaksime veel kosmosetehnoloogia eelses ajastus. Sõdimine on stimuleerinud teaduse arengut.
hmm16. oktoober 2016, 02:08
täpsustame siis asju õigesti. Kui ei oleks juute siis elaks inimesed siin planeedil ka hoopis paremat elu ja rohkem edasi arenenumalt.
leo15. oktoober 2016, 23:21
Sõda on teadagi üks paha asi , sest ta on kuidagi inetu. Pissimine ja kakimine on ka inetu. Tundub siiski, et vägivald, mis põhineb erinevate tasemete vahelistel konfliktidel ja mille hulka mahtub ka sõda, kuulub koos pissimise ja kakimisega põhiliste loodusseaduste hulka
Üllatuja16. oktoober 2016, 01:31
Miks pissimine ja kakimine on inetu? Kui väljutatakse seda, mis halb ülejääk (ehkki pissi peetakse mitmeti ka kasulikuks), siis miks see on inetu. Just see on ilus, kui saadakse lahti ülejäägist, olendit koormavast.
hg15. oktoober 2016, 20:27
Alati on vastik telekast neid tanke ja lennukeid vaadata. Kui palju on pidanud tavalised inimesed tööd tegema, et neid osta ja pealegi nendega veel hävitatakse linnu ja tapetakse süütuid inimesi. Selleks, et poliitikud ei ole saanud kokkuleppele. Millal ükskord see planeet küll areneb.
nh15. oktoober 2016, 19:10
Inimestel pole mingit muud eesmärki, kui oma liigikaaslasi hävitada oma hetkelise heaolu nimel- mis kosmosevallutamisest me üldse räägime?
Cyzymus15. oktoober 2016, 18:16
Oleks ergma teadlane, siis tal ei oleks ühtegi oleksit.
Siis ta teaks kuidas asjad ON.
Õnneks ta pole teadlase moodigi, vaid globalistide tuul.elipp.
liivakast15. oktoober 2016, 16:30
Kui ma veel laps olin, lugesin üsna palju ulmet. See oli veel vene ajal. Ja sealt lugesin välja mõtte, mida tulnukad inimeste kohta arvasid. Tookord ma ei saanud sellest aru aga nüüd vana mehena jõudis see mulle lõpuks pärale. Nimelt tulnukad arvasid, et inimeste tehnika ja teadus areneb liiga kiiresti inimese enda arenguga võrreldes. Siin mõned kommentaatorid arvasid, et kui poleks pidevalt sõjaohtu, siis oleksime ikka veel puu otsas ja et kogu see tehnika ja teadus on olemas just tänu sõdadele ja sõjaohule. Tuletaks nüüd siinkohal meelde tulnukate arvatavat juttu meie kohta. Jah, tehnika ja teadus on paari tuhande aasta jooksul kõvasti arenenud. Aga inimene ise? Meie mõttemaailm, tundemaailm? Me oleme ikka veel kromanjooni inimesed. Aga kui poleks olnud sõdasid ja sõjaohtu, siis tehnika ja teadus oleks arenenud kooskõlas meie enda arenguga. Selge et see areng toimuks kõvasti aeglasemalt kui praegune teadus ja tehnika. Aga see eest poleks "tikud sattunud laste kätte" nagu praegu on juhtunud. Mõelge näiteks meie tulevikku kujutavate ulmefilmide peale - enamus neist kujutab tulevikku ette kui lõputuid omavahelisi sõjalisi konflikte kosmoses. Tahate, et teie lapsed elaksid nagu omal ajal Vietnamis ja praegu Süürias? Sündisid sõja ajal, elasid sõja ajal ja ei kujutanud ette, et elada saab ka rahus? Milline on selliste inimeste psüühika? Need on ju psühhoinvaliidid. Põõsasse selline maailm, kus rahu pole! Ma elan pigem sellises koopamaailmas, kus ei pea kartma, et tuleb naaber ja lööb mu maha, kui et lendan sõja-UFO-ga ringi ja sõdin kosmoses kogu aeg kellegagi.
Muuseas, lugesin hiljuti, et mingi teadlane olevat öelnud, et meie agressiivsus on geenides, kuna me oleme arenenud loomadest aga loomariigi seadused pole eriti humaansed. No vaat. Minu arvamus on, et praegused inimesed, oma praeguse arengutasemega ei tohiks üldse kosmosesse pääseda, Loodan, et kõrgema arengutasemega tulnukad hoiavad meid Maa peal kinni.
zerblatt15. oktoober 2016, 19:14
eks see umbes nii ongi. sisalikke ei lasta enam isegi Maa orbiidile.
homo erectus16. oktoober 2016, 17:07
Agressiivsus geenides? Aga kes meie geene modifitseeris? Öeldakse, et jumal lõi inimese oma näoliseks. Järelikult sarnaseks ka käitumiselt. Inimesed on sõdinud tuhandeid aastaid ülemvõimu(käskijate) vastu, ja see jätkub.
ha-ha-haaaaaaaaa15. oktoober 2016, 16:08
No see on küll üks väärt mõtteavaldus proua poolt, poleks arvanudki, et ta selline ajuhiiglane on!
Johanna15. oktoober 2016, 15:35
Sinna sõitmine võtab aastakese aega. Sinna jõudes on DNH kosmiliste kiirguste toimel auguliseks pommitatud, heal juhul tudised Marsil mõne sammu.
Kui ei ole sõdu, aeglustub ka teaduse areng ja rahvastiku mandumine, nii et vahet pole. Kõrgem süsteem ei lase väga madalal arenguastmel maakaid lahkuda tervetena.
Tähetark Oleks15. oktoober 2016, 15:17
Kui oleks raha, oleks ju saanud ka 101 vargamäelast ammu Marsile või kuu peale saata.
meil pole raha,et15. oktoober 2016, 15:07
maakeralt vett leida, aga on raha seda Marsilt otsida.
galileo15. oktoober 2016, 14:54
"Juba ammu" poleks inimkond olnud vöimeline Marsile lendama ja pole seda praegugi, inimene lendab Marsile ja veel mujalegi siis, kui tehniline areng seda lubab. Marsi lend pole Kuupeal käimine, "juba ammu" oleks inimene sinna joudnud surnuna.
Aadu15. oktoober 2016, 14:43
Kui poleks selliseid uudiseid internetis, siis oleks ma ammu vetsus essul ära käinud. Nüüd istun jalad ristis ja toksin nuppe.
arvamus15. oktoober 2016, 14:36
Loodan,et mõistuslikud olendid takistavad viiruse,mida nimetatakse inimkonnaks,levikut teistele taevakehadele.Õppigu probleeme lahendama kõigepealt oma koduplaneedil,mitte hõivata uusi territooriume,mida täis lagastada ja inimlikku rumalust eksportida!Otsitakse paaniliselt elu kosmoses,et leida endast rumalamaid ,kelle kulul parasiteerida ja võõraid territooriume,mida ressurssidest tühjaks pumbata!
lisaks15. oktoober 2016, 14:54
Inimkonna suuremaks probleemiks on inimloomus,mis on kliinilise idiotismi peamine generaator.Inimloomusele on omane parasitism ja inimese omadus ise oma mõistusele vanglat ehitada,mille trellid koosnevad dogmadest ja väljamõeldud religioonidest.
arvamus15. oktoober 2016, 14:29
Keegi ei lase inimest marsile lagastama, isegi planeet maa ei talu seda jama enam kaua, hävitab peagi inimkonna.
Empaatia15. oktoober 2016, 14:15
No ma ei tea, kas see on tõesti tähtsaim asi, mida sõjatööstuse ressursiga teha? Marsil käia?
Selle raha eest, mis läheb sõjatööstuse alla, oleks ilmselt välja juuritud enamik raskeid haiguseid, ei oleks nii suuri näljahädasid, põuda, orkaane ega kliimasoojenemist, rääkimata loodusreostusest, mida tekitavad tuumakatsetused, napalmid, keemiarelvad jne jne. Aga Ergma ainuke mure on, et pole Marsile jõutud..
loomaarst15. oktoober 2016, 14:17
siis oleks maakera nii ylerahvastatud ja inimeste geenidki nii sassis ja shita kvaliteediga
Seesam Une15. oktoober 2016, 12:36
Inimesi ongi liiga palju.
noh15. oktoober 2016, 12:36
Tõenäoliselt on siiski mingid piirid, mis takistavad katku väljumist Maalt maailmaruumi :D
Oleks ka15. oktoober 2016, 11:28
pidanud küsima kas Maa on ikka ümmargune kera?
on aeg hakata tädil rääkima teistsugust juttu15. oktoober 2016, 11:28
Viige end kurssi juutuubi kaudu kirjutades secret space programm ja Corey Goode , ning saate teada et maailma varivalitsus on ammu oma salajase tegevusega nii Kuul kui ka Marsil. Aga selle valitsuse eesmärk pole rahu ega inimeste heaolu ja õitseng, vaid meie orjastamine ka poliitilisel tasandil koos religiooniga. Ainuke võimalus on relvadest loobumine, ning heolu tagamine kõigile inimestele kus pole väljavalituid,kes tegelikku võimu naudivad. Harmoonias loodusega toob meile ka kontaktid galaktiliste olenditega,kes praegu meie arengut pealt vaatavad. Aga ametlik poliitika on UFO-de eitamine. Mida on teinud Ergma et nõuda UFO-de senise agenda avalikustamist?
.15. oktoober 2016, 11:23
Ene--Ene.
Sinu suust sellist juttu kuulda.
Kui poleks olnud sõdu, poleks inimkond isegi kuu peal ära käinud.
Ei imesta, kui poleks olnud ei Laikat, Belkat ja Srelkat.
Ainult II maailmasõja hullus andis Werner von Braunile rohelise tee ja tohutud resurssid , mille finaal toimus juba USA-s, ja ka seda tänu külma sõja hullusele ja relvastuse võidujooksule.
Nii USA-s ku CCCP-is olid suurimad rahastatud teadusuuringud rahastatud ikka sõjardite huvides.
Isegi need tuhandes sateliidid olid enamuses luure ja side sateliidid.
Isegi sateliit televisiooni ,tohutud meteoroloogilised uurigud, GPS tehnoloogia, ja palju palju muud on arenenud laiatarbekaubaks ikka ja ainult tänu sellele, et algselt olid asjast huvitatud armeed.
nii jah15. oktoober 2016, 13:47
Kõik nn rahumeelsed kosmosemissioonid nii USA-s kui NSVLiidus/Russias või mujal on kõigepealt sõjalised missioonid ja kui neil seal aega üle jääb siis tegeletakse ka teaduskatsetega.
Kilpkonn15. oktoober 2016, 11:11
Kui 7 miljardit on probleem, tuleb siin palju kõmu tekitanud kummireklaamid sinna saata, kus kõige sõgedamalt sigitakse.
Oi, aga siis oleme ju äkki pahad rassistid kohe. Ei ei, las ikka sigitakse paar miljardit veel kiiresti juurde ja siis meie korraldame siin järgmise kampaania: et kuidas need kõik ära mahutada, muist ka siia tuues, kuna erinevus ju rikastab...
Roni kui tahes kaugele kosmosesse ja ole kui tahes intelligentne. Kodus oled ikka loll.
Mars/Marss15. oktoober 2016, 11:05
ongi sõjajumal. Kui juba liikuma hakata, tuleks ikka suunda valida. Sõdade algatajad enamasti selle tagajärgede eest ei vastuta ega ka kannata ressursinappuse tõttu.
Mars/Marss15. oktoober 2016, 10:59
ongi sõjajumal, liikumise suunda võiks ka valida. Sõdade algatajad pole enamasti need, kes seeläbi kannatavad.
Jah aga15. oktoober 2016, 10:56
Kui inimkond oleks meelt parandanud juba aastasadu tagasi ja oma sisemaailmaga tegelenud, oleks sõjad olemata ja ka lihahimu kontrolli all, oleks nn maailma palju ilusam. Kuid praegu on kasumiahnus, hoo.ramine, tänavalapsed, looduse välja suremiseni tapmine, ülesigimine, mis kõik on tekkinud inimese enda kontrollimatusest. Sõda on vaid instinkt, liialdus naabrile kätte maksta kas kivikirvega või tuumarelvaga, mis näitab inimkonna arenematust, primitiivsust.
njaa15. oktoober 2016, 12:33
Piisab tutvumisest inimeste sepitsetud "religioonidega", veendumaks, et sellel liigil ei saagi tulevikku olla.
Crack15. oktoober 2016, 10:51
Veel targemad kui Ergma teadsid rääkida, et oleks seal küüned, siis roniks puu otsa.
Insener15. oktoober 2016, 10:50
Kui poleks olnud sõdu, korjaksime siiani loomanahkades puu otsast banaane
ehk15. oktoober 2016, 11:50
poleks olnud põhjust üldse puu otsast alla tulla... Loomanahku "kasvatatakse" nagu banaanegi kasvandustes, mis see inimeste linnastumine muud on, kui "kasvandus": üks mõte, üks stiil, üks suund.
tead insener15. oktoober 2016, 15:18
nii oleks pidanud jäämagi
dgn15. oktoober 2016, 10:39
islam on ka nagu veskikivi jalus, sellega ei lenda ka tk aega kuskile
aleks15. oktoober 2016, 10:36
Seni kuni inimene põletab Vihmametsasid, Inimese populatsioon kasvab täie kiirusega, seni kuni alandame pühakuid tõelisi pühakuid, ma ei räägi seda rooma piisat, ega televiiorist ristiette lööv võltsitud pühakoja hooldajad kes teades et lahendust tuleb seni otsida kuni see meil käes. See kes meid viiks marsile ajab ennem ära Kuratliku looriga libe ja valeliku sulega pahalase. Sest tema õpetab meid ja on Valguse tooja ja Valguse näitaja ja Valgus ise! Aga need kes räägivad ennast kui rahutegijat samal ajal ei ole selles rahutegemisest teostunud kõnnivad kui inimesed üürgavad ruuporites Islami hüääni kombel. Hais on kilomeetrite kaudu tunda kuidas kuratliku islami roiskuv suusisemus lämmatab kui paks vääveloksiid.
Kusta15. oktoober 2016, 10:25
Hea Ene , rahune nüüd maha. Loomulikult oled sa meie rahva homse heaolu nimel lugemata hulk unetuid öid veetnud ja ennastsalgavalt meie õiguste eest võidelnud. Puhka jalgu ja naudi raharikast pensionipõlve.
Aga15. oktoober 2016, 10:20
Poleks meil ergma suguseid poliitikuid oleks olnud võimalus rahva ja riigina mpüsima jääda.
Tõnu Anton15. oktoober 2016, 10:12
Kui poleks sõdu, siis poleks ka sõjatööstust ja siis ei oleks inimene veel ka Kuu peal käinud. Sõjatööstus on inimkonna teadusliku ja tehnilise arengu peamine vedur. Nii ta kahjuks on.
Andres15. oktoober 2016, 10:43
Nii sadistlikult paistab, aga panused (sõja)tehnikasse on meeletud ja see tõepoolest on tehnika arengut tagant sundinud. Kas just peamine vedur? Näiteks mongolid pidasid aastakümneid sõdu, tapsid ja hävitasid teisi, aga täna istuvad ikka hobuse seljas.
Fanny15. oktoober 2016, 09:56
Ja sõdade õhutajad on poliitikud oma ambitsioonidega.
oh ja15. oktoober 2016, 09:45
meite tehnikaga võib Marsile lennata kuid tagasi sealt enam ilmselt tulijaid pole, sest kiirgus tapab. Ilmselt kosmosereisideks on vajalik täiesti uus suund teaduses, tehnikas ja tehnoloogias mida käesoleval ajal pole ja ilmselt lähitulevikus ka ei tule vähemalt seni kuni inimkond on oma arengult sisuliselt metslase tasemel. Inimesi ei lastagi kosmosesse kuna nad ei suuda isegi oma kodus ilma
sõja tapatalguteta oma probleeme tsiviliseeritult lahendada ning on ohtlikud kõgemalt arenenud tsivilisatsioonidele
ma olen kah sõdade vastu15. oktoober 2016, 08:58
Kuid see on lihtsameelne arvamus. kahjuks tõde on selline, et sõjad arendavad inimkonna tehnoloogilist progressi ja meditsiini jne. nii see on.
Ole ole, mina ka15. oktoober 2016, 19:39
See pole sugugi lihtsameelne, siis lihtsalt suunatakse kõik ressursid rünnaku või kaitse otstarbeks, mitte riigikogulaste kuluhüvitisteks jne.