Anatoli KašpirovskiFoto: Annenkoan / Wikimedia
Õhtulehe horoskoobid
9. oktoober 2016, 12:27

Tiina Jõgeda teletervendajast Anatoli Kašpirovskist: ta on professionaal ja suurepärane oma töös (26)

ETV tänases saates "Hommik Anuga" rääkis psühholoogiline nõustaja Tiina Jõgeda ligi 30 aastat tagasi Nõukogude Liidu Kesktelevisioonis tuhandeid televaatajaid köitnud imeravitseja, psühhoterapeut Anatoli Kašpirovski fenomenist. 

Jõgeda sõnul oli Kašpirovski nähtus omas ajas, kuigi nooremale televaatajale tundub tänapäeval mõistetavana, et keegi on telestaar, kellel on miljoneid vaatajaid nagu muusikutel sageli on. "Aga kaheksakümne üheksandal aastal Nõukogude Liidus oli see hoopis teistsuguse tähenduse ja taustaga nähtus," rääkis Jõgeda.

Jõgeda arvates tulenes Kašpirovski kuulsus ja mõju eelkõige sellest, et ta sattus nimelt sellesse aega, 80ndate lõppu. "Nõukogude inimesed olid nii näljas, nad ei olnud saanud aastakümneid rääkida oma hingeelust, vaimuelust. Sellest räägiti ainult köögilaua taga. Selliseid saateid ei olnud, kus oleks võetud isiksuse arengu või ravitsemise teemasid. See kõik tuli tühjale ja söötis maale ja publik oli väga tänulik selle eest."

Jõgeda hinnangul teeb Kašpirovski oma tööd väga hästi - ta räägib sugereerivalt ja jõuliselt. Eelnevalt oli Kašpirovski töötanud 25 aastat psühhoneuroloogia haiglas psühhiaatrina. "Ta kindlasti valdab inimeste psühholoogia mõjutamise ja inimestega manipuleerimise tehnikat. Ta on professionaal. Ta on suurepärane oma töös."

Kašpirovski ise ütleb, et tema ravi puhul ei ole tegemist hüpnoosiga ja hüpnoos talle ei meeldi, rääkis Jõgeda. Kašpirovski on öelnud ka, et on psühhosomaatilistest hädadest terveks ravinud 10 miljonit inimest. Jõgeda usub, et see on tõenäoline, sest paljud tervisehädad alluvad sõnale, autosugestsioonile ja meditatsioonile. "Kui tema oli see isiksus, keda vaataja uskus, ja vaataja oli andnud oma alateadvusele korralduse nüüd selle saatega terveks saada, siis ta võis ka vabalt saada terveks," rääkis Jõgeda. "Ta õpetab lihtsaid asju: jää iseendaks, kuula iseennast, ole see, kes sa oled - kõik see, mis on tänapäeval enesestmõistetav ja mida me loeme igast eneseabi õpikust."

Ka praeguses meditsiinis toetutakse Jõgeda sõnul sellele, et väga paljud haigused on iseravitavad - eneseteraapia ja usuga. Ta tõi näiteks platseebo-efekti, kui inimene saab terveks ka suhkrutabletist. "Teadvuse uuringud on 21. sajandi uuringud. Kuhu me nendega jõuame, mida me sealt veel leida võime - kes teab," rääkis Jõgeda.

Tänu meediakuulsusele valiti Anatoli Kašpirovski Venemaa riigiduumasse. Seejärel läks ta Ameerikasse. Aga ta käib ka praegu Venemaal esinemas, esinedes koguni rahvamajades.