Tallinnas Nõmmel Raudtee tänaval sulges eraomanik tee perearstikeskuse juurde.Foto: Kristin Aasma
Eesti uudised
9. oktoober 2016, 09:30

Eraomanik sulges tee, patsiendid pääsevad tohtri juurde läbi baari õue (99)

Tallinnas Nõmmel asuva perearstikeskuse patsiendid peavad väiklase omaniku pärast esmalt pead murdma, kas tohter enam lukustatud aia taga töötabki, ning siis uurima, kust kaudu majani pääseb.

Harjumuspäraselt Raudtee tänavale, Nõmme põhikooli kõrval asuvasse perearstikeskusesse abi saama minevad patsiendid on üllatunud, nähes, et õuevärav on ketiga suletud ning aial ilutseb selge silt "Eramaa“.

Tallinnas Nõmmel Raudtee tänaval sulges eraomanik tee perearstikeskuse juurde. Foto: Kristin Aasma

Mingit muud selgitust aial ei ole. Ka ei paista taraga piiratud alal olevat mingit hinnalist vara, mida peaks varaste eest keti ja lukuga kaitsma. Lukku on pandud tühi plats puude ja jalgteega.

Mõnikümmend meetrit edasi, juba teise omaniku maavaldusel, viitab nool siiski kullassepale ja perearstile, ehkki tont teab mis suunas. Nool näitab nagu rohkem taeva poole.

Tallinnas Nõmmel Raudtee tänaval sulges eraomanik tee perearstikeskuse juurde. Foto: Kristin Aasma

"Rääkida ei saa, nii ülbust täis!“

Peale perearstide Piret Tammisti ja Tiiu Kaju tegutsevad kõnealuses Raudtee 64 majas ka kullassepp, massöör, psühhoterapeut, pediküür ning veel mõned ettevõtjad.

Eelmise sajandi 20. aastatel ehitatud Raudtee 64 hoonel on praeguseks kolm kaasomanikku – Jüri Kappet, kellele kuulub majast ümmarguselt 45 protsenti, Harry Kuusik 30 protsendilise osalusega ning perearst Piret Tammist 25 protsendiga. Mõned aastad tagasi müüs Kuusik talle kuulunud majaesise maa Ragnar Käsperi firmale Never Invest OÜ.

Tallinnas Nõmmel Raudtee tänaval sulges eraomanik tee perearstikeskuse juurde. Foto: Kristin Aasma

Maja kaasomanik Jüri Kappet ütleb, et taraga piiras majaesise kõrgete elupuude, mändide ja kastanitega pargiala sel suvel maalapi uus omanik Ragnar Käsper. Kappeti sõnul ei luba Käsper midagi muud selgitavat, näiteks viita uue teekonnaga tohtri juurde, oma aiale panna. "Rääkida ei saa, nii ülbust täis,“ iseloomustab Kappet Käsperit.

Tarastaja vaikib

Lugu algas siis, kui Tallinna linnaplaneerimise amet ja Tallinna linnavaraamet otsustasid 2013. aasta mais, et seni ärihoone juurde kuulunud krundist eraldatakse kõrghaljastusega osa eraldi maaüksusena, mille aadressiks on Raudtee tänav 64a. Tallinna linnaplaneerimise ameti õiend 18. juulist 2013 näitab ära ka kitsenduse, et läbi krundi on juurdepääsutee kinnistule Raudtee tänav 64. Seega peaksid patsiendid ja teiste majas tegutsevate ettevõtjate kunded pääsema ukseni otse läbi maja ees oleva õueala, mitte läbima labürinti naabriks asuva Silva baari (Raudtee tänav 62) õue kaudu.

Selgituseks olgu öeldud, et Raudtee 62, kus asub Silva baar, kuulub samuti Jüri Kappetile ning tema leiab, et linnavalitsus peaks hea seisma selle eest, et elanikud pääseksid arsti juurde otse läbi Raudtee 64a krundi. Nii, nagu kitsenduses märgitud.

Tallinnas Nõmmel Raudtee tänaval sulges eraomanik tee perearstikeskuse juurde. Foto: Kristin Aasma

Need mõnikümmend meetrit ringiminemist ei ole tervele inimesele probleem, kuid liikumispuudega, südamehaige või eaka inimese jaoks on teekond paras katsumus.

Oma maa piiranud Ragnar Käsperiga õnnestus Õhtulehel vahetada telefonitsi paar lühisõnumit. Meiliaadressile saadetud küsimustele, miks ei võiks aial tänava ääres "Eramaa" sildi juures olla sõbralikku juhatust perearsti patsientidele ja teistele tolles majas tegutsevate firmade klientidele ning kas ärimehel on kavas värav siiski avada, ei ole vastust vaatamata korduvatele palvetele enam kui nädala jooksul tulnud. Mis hoonet plaanib ta Nõmmele iseloomulikule rohealale ehitada, jäi samuti vastuseta.

Linnaosa vanem: olukord ei ole normaalne, aga aidata ei saa

„Kindlasti pole tekkinud olukord normaalne, kuid kohalikul omavalitsusel pole võimalust naabritevahelisi konflikte lahendada,“ kommenteeris Nõmme linnaosa vanem Tiit Terik ja selgitas tagamaid: "Kirjeldatud olukord on tekkinud kaasomanike vahelisest erimeelsusest. Milles täpselt omanikevahelised lahkhelid on alguse saanud, me ei tea. Probleem tekkis sellest, et ühele Raudtee tn 64 kaasomanikest tagastati haljasala hoone ees (Raudtee tn 64a), mille kaudu pääses varem ka majani, kus asub perearstikeskus. Raudtee 64a omanik ei lubanud enam teistel Raudtee tänav 64 kaasomanikel oma maad kasutada hoone juurde pääsemiseks, vaid sinna saab nüüd mööda uut juurdepääsuteed.“

Tallinna Nõmme linnaosa vanem Tiit Terik Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht

"Loomulikult, mida lihtsam on inimestel perearstikeskusesse võimalik pääseda, seda parem,“ rääkis Terik. "Samas ei saa keegi omanikul keelata ala piiramist ja eramaad tähistavate siltide paigaldamist, samuti on tal õigus otsustada, milliseid silte ta oma aiale kinnitada lubab.“

Teriku sõnul on Never Invest OÜ algatanud krundile detailplaneeringu koostamise, et saada kinnistule ehitusõigus. "Loodetavasti saab perearstikeskus uuelt omanikult loa paigaldada aiale juurdepääsuteele juhatavad suunaviidad," ütles Nõmme linnaosa vanem.

Terviseamet eraomandivaidlustesse sekkuda ei saa

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri ütles, et amet on Raudtee tänav 64 perearstikeskuse probleemist teadlik ja käinud probleemiga ka kohapeal tutvumas. Hoone kaasomaniku Harry Kuusiku palvel on amet kontrollinud ka perearstide ruuminõudeid ning tuvastanud, et kõik ruumid vastasid nõuetele.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri Foto: Teet Malsroos

"Ligipääsetavuse kohta andis selgituse perearstikeskuse juhatuse liige, öeldes, et tulevikus on võimalik planeerida patsientide liikumine nii, et see ei läbiks kaasomandis olevat kinnistut ning tagaks patsientidele juurdepääsu perearstikeskusele,“ selgitas Saluri ja lisas: "Terviseamet eraomandivaidlustesse sekkuda ei saa. Patsientidelt ühtegi kaebust selle perearstikeskuse kohta terviseametini jõudnud ei ole." 

Raudtee 64 maja kaasomanikud Jüri Kappet ja perearst Piret Tammist rääkisid oma plaanist arendada hoonest kaasaegne tervisekeskus. "Eskiisprojekt on juba olemas ning eellepingud sõlmitud,“ rääkis Tammist õhinal. Tänavu septembris võeti nende taotlus 59 sarnase projekti seas Euroopa Regionaalarengu Fondi investeerimiskavva.

Doktor Piret Tammisti perearstikeskust on tunnustatud korduvalt. Foto: Kristin Aasma