Tele

TÕNIS LUKAS NEITSI MAARJA EKSPONAADIST: "Midagi seal purunema peab." (25)

LISA KOMMENTAAR

Mari9. oktoober 2016, 10:07
Oh neid pisikesi poliitiku ajusid----"Midagi peab purunema!" Reformatsioon lõi uue kiriku ja Lutheri õpetus ei käskinud purustada,vaid keelas "igavese elu" tagamise ja selgitas Piibli tõdesid rahvale arusaadavas keeles,puruks peksis pime viha ja raev nii kiriku aknad kui altarimaalid,nii pingid kui kantsli. Pimeda raevu väljaelamiseks kõlbab niisiis kiriku pink,küünlajalg ja isegi kiriku uks,mida mõnus jalaga taguda,Neitsi Maarja jalaga tagumine on ,aga õõvastav,lööks nagu omaenda ema,eriti jube,kui seda tegid pisikesed lapsed,kes leidsid "mängukanni" mida lausa käsitakse jalaga lüüa,kodus ema ei luba midagi sellist teha,aga vot siin "Haridusasutuses" peksa palju süda lustib.Lukas,te pole järjekordselt õigel töökohal.
???8. oktoober 2016, 16:55
Midagi seal purunema peabki? Ei tea miks? Kas tegu on teadusasutusega, ajalugu käsitlva ning väärtuslikke eksponaate hoiustava muuseumiga või vastupidi. Mingi põneva, seiklusliku disneylandiga, kus peab varuks olema üllatavaid atraktsioone ning mis peab puhastulu tootma?
isamaalane7. oktoober 2016, 21:52
Sellised jamad juhtuvad siis,kui politruk pannakse muuseumi juhtima
Sass7. oktoober 2016, 20:29
Olen nõus mõlema Luuka argumendiga. Nii sellega, et midagi seal purunema peab kui sellega, et ei pea ju jalaga lööma. See, mis moodi see eksponaat oli üles ehitatud, oli puhas provotseerimine. Kui puutetundlikus on eemaldatud koos selle viitega ja selle eemaldamise vajadusest on aru saadud, siis on asi minu arvates lahenduse leidnud.
olgu peale7. oktoober 2016, 17:43
teeme siis sellise eksponaadi, mille ümber puruneb maailm, aga neitsi Maarja jääb terveks.
kristlane7. oktoober 2016, 15:47
Neitsi Maarja kuju purunemine oli ideaalne lahendus näitamaks reformatsiooni võidukäiku kõige selle üle mida Katoliku Kirik sinnamaani korraldanud on. Lisaks sellele, et Neitsi Maarja kuju iseenesest on juba ebapiibelik ja patt, minnes vastuollu 1 ja 2 käsu vastu, on ta ka näide paljudest muudest valedest ja jõledustest mida antud Kirik läbi sajandite nii usklikele kui muudele teinud on. See on vastulause sellele, mida Matteuse evangeeliumi 20 peatüki 25-28 salmid räägivad või 23 peatüki 6-11 salmid, 1 Kor3:21, 4:6, 2Mos20:4-5, 5Mos18:11 jne, mis otseselt keelavad üht inimest teisest kõrgemaks tõstmast ning kutsumast "Püha Isa", "Teie Pühadus", surnute poole palvetamine jne. See on kogu vastus sajandeid kestnud Paavst Leo X poolt algatatud väljapressimistele "Niikaua kui sinu münt mu kukrus kõliseb, hinged puhastustules virguvad" Tetzel 1517, või vastus sellele mida võigast Paavstid John XII 930-864 korraldasid andes oma jubedustega silmad ette ka tolle aja kõige perversemate joomarite, lõbunaiste ja rõvetsejate ees.
Neitsi Maarja kuju sümboliseerib just kõike seda valet, mida antud usulahk läbi sajandite tänapäevani korda saatnud on- alates miljonite tapmistest (Paavst Innocent III 1024-1032) kuni mahavaikitud lastepilastamisteni välja.
***7. oktoober 2016, 15:40
Tema enda sealne töökoht võiks puruneda õigemini haihtuda.
ahaahaaa7. oktoober 2016, 14:01
pane sinna EU lipp , vot siis saab nalja.
Verd tahaks ka näha?7. oktoober 2016, 13:16
Ei pea seal midagi purunema! Luukas ehk tahaks purskavat verd ka näha - selleks võib ta teleka ette istuda ja nautida militaarselt meelestatud "supermanide" tulistamist inimmannekeeńide pihta mis verd purskavad ja "ajud laiali lendavad" nagu asjaosalised kommenteerivad. Muuseum ei ole koht oma sadismi väljaelamiseks ja reformatsioon ei seisnenud pildirüüstes. Reformatsiooni tähtsus oli uue Kiriku loomises, nimelt loomises, mitte vana purustamises - vana ju säilis ja pole tänapäevani kuhugi kadunud vaid on üks mõjuvõimsamaid Kirikuid.
Pildirüüste oli kõrvalnähtus.7. oktoober 2016, 13:00
Reformatsiooni olemus, põhimõte või kuidas seda ka nimetada, ei olnud ikooni-pildirüüste. Luther ei mõelnud Kiriku pühaduste teotamist, rüüste ei olnud tema tahtmine, küll tema tegevuse tagajärg, mis väljus kontrolli alt. Kristluse ajaloos on mitmeid "pildirüüsteid" toimunud ja enamasti muutusid vägivaldseteks sest enamus usklikest võtsid neid siiski pühade esemetena. Ma ei tea kas ERM-is on reformatsiooni olemust lahtiseletavalt kajastatud või piirdubki see Jumalaema jalaga togimisega? Reformatsioon lõpetas "raha eest õndsuse müümise" (patukustutus) ja andis Piibli rahva kätte, need olid põhiasjad mida kajastada, mitte pildirüüste. Jumalaema, alias Neitsi Maarja on au sees ka reformeeritud Kirikutes nagu apostlid ja muud pühamehed, naised, nad vaid ei ole esiplaanile tõstetud.
Uunu7. oktoober 2016, 12:40
Endine haridusminister Luukas (oli vist) annab kasvavale noorsoole õpetust, kuidas jalahoope jagada. Vanasti öeldi nõnda, et kes jalaga teisi lööb, sellel kasvab jalg hauast välja ja koerad pissivad selle peale.
Mäng mäng8. oktoober 2016, 21:04
No ära siis löö. Kui muidugi oma peaga mõtlemine liiga raske ei ole . . .
kahjuks7. oktoober 2016, 10:57
rumaluse vastu pole rohtu
kas härra7. oktoober 2016, 10:16
ise on ka jalaga virutanud?
ahjaa7. oktoober 2016, 08:16
kui seal oleks olnud Lukase ema kuju siis Lukas küll ei oleks lubanud kuju jalaga tampida.ei saa aru,miks üldse soositakse midagi jalaga purustama.
kuju7. oktoober 2016, 07:55
kui midagi peab seal purunema ,no siis otside oige lahend ja mitte jalaga vaid kaega puudutades oleks normaalsem,aga opetada seega ka noori ,kes ehk muuseumi kulastavad ,jalaga looma on absurdne,olgu ,et vaba valik kas lood voi mitte,aga kindlasti tehakse seda sest tahetakse naha kuidas toimib.Kuid arge minge kujude valikul aarmustesse,mis osale kulastajatele voib tekitada vastumeelsust.voib arvata ,et ka valiskulastajates,kes on paljud rohkem usklikud kui eestlased.Teie eesmarkidest ei saada aru.
See7. oktoober 2016, 01:21
lugu tuleks saata laia maailma ja kasvõi paavstile endale.Meie inimeste arvamust ei võeta ammu kuulda ,meie riigiisad kuulavad rohkem seda kui välismaalt keegi midagi ütleb.
7. oktoober 2016, 06:16
eks tõlgi ja saada, mis sa niisama sooja õhku puhud.
Jabur mõte!7. oktoober 2016, 00:40
Ma imestasin seda, et kes küll tuli selle totra mõtte peale seda eksponaati jalaga lüüa??? Väga ebameeldiv oli vaadata, kuidas emad oma lastel käskisid seda teha. Miks peab üldse jalaga midagi taguma??? Usun, et mõni poisike pani jalaga veel mõnelegi eksponaadile.
Horros7. oktoober 2016, 00:21
Kurvastusega tuleb tõdeda, et inimene on lihtsalt valel töökohal.
.
Ehk aitaks. Lõpetataks töösuhe ja leitaks inimene, kes sobib sinna.
.
Taas üks poliitiline soe koht.
Lumememm7. oktoober 2016, 00:10
Jaapanlastel pidi olema firmade puhketoas ülemuse kujuline poksikott.
ERM võiks ekspositsiooni laiendada 101 kujutisega, siis oleks näha, kes rohkem kolki saab.
Ja poleks Emori küsitlusi vajagi :)
Vot nii kui just miski peab purunema.7. oktoober 2016, 00:02
Aga paneme sinna vaheldumisi Tõnis Lukase ja Taavi Rõiva taiesed.
Kogu7. oktoober 2016, 17:47
see vargamäe punt võiks olla seal klobimisejaoks ,küll oleks ikka lööki
Kukupai6. oktoober 2016, 23:54
Muuseum on tõesti haridusasutus ja kultuuriasutus nii, et miks peab seal üldse midagi jalaga lööma? Muuseumi PR tegelane muidugi vääriks minema löömist, aga tema pole ka eksponaat.
vot just7. oktoober 2016, 00:14
selle peale tuleks jalaga tagumikku anda sellele lukasele. minema rumal inimene kohalt, kes ei mõsita, et jalaga ei pea midagi lööma, eriti muuseumis. selleks on ehitatud jalgpallistaadionid.