Viitina kauplus Rõuge vallas.Foto: Aldo Luud
Tele
5. oktoober 2016, 11:18

Maapoodide reaalsus: vihikukaubandus ja kraam Eesti krooni ajast (3)

Kanal 2es jookseb reportaažide sari "Roaldi nädal", mille viimases saates sai näha seda, kuidas Lõuna-Eesti külapoodides elu käib. Näiteks Viitina külas Võrumaal hingitseb veel väike külapood, kus kliendid ei peagi kauba eest kohe tasuma ning kust leiab kraami isegi veel Eesti krooni aegsete siltidega.

Külapoed on Eestis kahjuks kaduv nähtus, kuna nende pidamine ei tasu enam lihtsalt ära. Külapoes käiakse tavaliselt ostmas ikka viina ja õlut, tänu sellele külapoed veel elus püsivadki. Kuid külapoodides on sageli hinnad kallimad, seetõttu lähevad need, kel võimalust, piiriäärde odavat alkoholi ostma. See aga vähendab külapoodide käivet veelgi.

Viitina poemüüja Ülle laseb oma kandi inimestel kaupa aga sootuks ilma rahata koju viia, tingimusel, et raha siis ära tuuakse, kui võimalik on. Ostja nimi ja kauba maksumus pannakse paksu vihikusse ehk võlaraamatusse kirja.

Poemüüja Ülle sõnul on vihikukaubandus maakohtades üsna tavaline nähtus. "Siin ei mängi välja teisiti," ütles ta.

Kõige suurem summa, mida võlgu on jäädud, ulatub Ülle sõnul lausa sadade eurode juurde. Alkoholi siiski Viitina poes võlgu ei anta, seetõttu tuleb napsumeestel raha ikkagi kohe leida.

Viitina külapoes leidub ka muud pudi-padi, isegi sellist kaupa, millel veel krooniaegsed sildid peal.

Näiteks Poola päritolu väike vaas maksis tol ajal 48 krooni 97 senti. See vaas ootab seega juba viiendat aastat järjest omale omanikku. Lisaks leidus külapoes veel isegi meeste lips, mis samuti krooniajast jäänud, selle hind on lausa 84 krooni 96 senti, ehk 5 eurot ja 43 senti. "No jumal hoidku, ega odavat lipsu ei saa siis kaela panna!" kommenteeris poemüüja.

Viitina poes leidub isegi odavaid "kihlasõrmuseid". "Tuleb äkki soov kärmelt kihluda, siis saab kohe ära teha!" naljatles Ülle.

Poes käib selline rahvas, kellel ei ole võimalik vallakeskusesse, viie kilomeetri kaugusele, poodi minna. Poe pidamine pole Viitinas enam ammu majanduslikult mõttekas, kuid omanikul on kahju poodi kinni panna.