Ben StillerFoto: AFP
Inimesed
4. oktoober 2016, 17:10

Ben Stilleril diagnoositi eesnäärmevähk (4)

Koomik Ben Stiller tunnistas Howard Sterni jutusaates, et tal diagnoositi kaks aastat tagasi eesnäärmevähk.

“See tuli nagu välk selgest taevast,” ütles 50aastane Hollywoodi täht. “Mul polnud sellest aimugi.”

Ben seletas, et tema suguvõsas pole eesnäärmevähki esinenud. Kuid arst tegi Stillerile iga-aastase tervisekontrolli käigus prostataspetsiifilise antigeeni analüüsi ja selle vastus oli pahaendeline. “Kui mulle poleks analüüsi tehtud – mu arst teeb seda mulle 46. eluaastast peale -, poleks ma ikka veel vähist teadlik.”

Pool aastat hiljem tehtud kordusanalüüs näitas, et olukord oli halvenenud. “Siis hakkasin juba veidi muretsema.” Uuringutel tuvastati, et tegu oli tõesti eesnäärmevähiga, ning Stillerile tehti lõikus.

Kasvaja oli keskmise agressiivsusega. Diagnoosi ja operatsiooni vahele jäänud nädalatel pöördus Ben mitme Hollywoodi semu, näiteks Robert De Niro poole, kel on samuti seljataga võitlus eesnäärmevähiga. Kuid erinevalt De Nirost eelistas Ben tookord haiguse maha vaikida. Nüüd räägib ta sellest, et teised mehed teaksid elupäästvat analüüsi nõuda.

 “Tunnen, et see päästis mu elu.” Kuid ta ei varja, et eesnäärmevähi ravi võib põhjustada põiepidamatust ja impotentsust. “See on vähkidest surmavuse poolest teisel kohal, aga ühtlasi üks selliseid, mille puhul jäädakse ellu, kui see varakult avastatakse.”