TAGASI EESTIS: Kerli tänavusel «Eesti laulul». Foto: Laura Oks
Inimesed
26. september 2016, 04:00

Kerli Kõiv: maagiat muusikaäris ei eksisteeri (5)

"Kui ma ikka arvasin, et võiks kellegi pikalt saata, siis ma saatsin ka – vahet pole, mis positsioon neil oli," rääkis lauljatar Kerli saates "Eesti staarid suure läbimurde ootel", et ta polnud nõus USAs elades edetabelite tippu jõudmiseks kompromisse tegema.

Tuntuse saavutas Kerli juba 15aastaselt, kui võitis Baltikumi talendikonkursi, mille auhinnaks oli plaadileping Universal Musicuga. Seejärel tuli plaadileping Ameerikas ja kohtumine muusikamogul L. A. Reidiga.

Kuid muusikamoguliga kohtudes ei teinud lauljatar mingeid järeleandmisi. Ta ütles Reidile konkreetselt, et tema ei kavatse hakata tegema popmuusikat ja saatis ta pikalt.

Lauri Laubre – Kerli tolleaegne mänedžer – arvas, et nüüd keeras Kerli oma parima läbilöögivõimaluse untsu, aga õnneks helistas muusikamogul samal päeval tagasi ja tahtis ikkagi Kerliga lepingu allkirjastada.

"Arvan, et talle meeldis, et keegi ta pikalt saatis," ütles Kerli.

Kerli on tugeva iseloomuga inimene, kes ei karda välja öelda, mida mõtleb. "Kui ma ikka arvasin, et võiks kellegi pikalt saata, siis ma saatsin ka – vahet pole, mis positsioon neil oli," rääkis ta.

Pärast lepingu allkirjastamist Reidiga läks Kerli elu glamuurseks. "See oli selline huvitav aeg, sest see oli veel see aeg, kui muusikaäris kulutati meeletuid summasid.

Oma esimese plaadi lindistamise ajal elasin ma New Yorgis 25. korrusel penthouse’is. Mul oli kaks magamistuba, kaks vannituba ja koristaja," meenutas ta.

Ometi ei ilmunud Kerli plaat pärast valmimist kahe aasta jooksul. Alles seejärel, kui lauljatar end ise promoma hakkas, hakkasid lood välja tulema.

"Lõpuks õpid sa ikkagi selle ära, et pead kõike ise tegema," rääkis Kerli.

Oma suurima palgatšeki on Kerli saanud loo "Skyscraper" eest. Selle kirjutas tema, kuid kuulsaks laulis loo Demi Lovato.

Lugu jõudis Billboardi – maailma tähtsaimasse edetabelisse – ja sai rahvusvaheliseks hitiks. Tegelikult kirjutas Kerli loo enda esimese plaadi tarbeks, kuid plaadifirma lükkas selle tagasi – nii see seisiski kolm aastat sahtlis.

Juba pool aastat Eestis

Kerli sõnul ei saa lood kuulsaks vaid selle tõttu, et keegi kuulab neid ja leiab nendes maagia. "Meeletu töö ja meeletu push on selle taga! Produtsent teeb päev otsa kõnesid ja saadab laule." Nii sattus tema lugu ka Demi Lovatole.

Kerli sõnul poleks lugu tema esituses nii kõrgele lennanud. "Siin ei tasu mingeid illusioone luua, et tuled välja, laulad ilusti ja lendad kuhugi edetabelite tippu. See ei ole nii! Sellel lool oli ilmselt miljon dollarit taga, et ta sinna jõudis Demi esituses. Maagiat selles äris ei eksisteeri," rääkis lauljatar.

Suurt tuntust kogus ka Kerli laul "Walking on Air", mille maksumus oli tema sõnul 150 000 dollarit. Sama palju maksis ka loo promomine. Kerli sõnul ei saa sedagi alahinnata, mida lugu tema karjääri jaoks alatiseks tegi.

Pärast teise plaadi ilmumist palusid Kerli mänedžerid ja plaadifirma, et ta kirjutaks lihtsalt lugusid, mida saaks raadios mängida. "Ma olin lihtsalt niivõrd väsinud juba sellest kõigest, et ütlesin: okei, ma oskan kirjutada neid 2 + 2 = 4 lugusid ka.

Ma kirjutasin nädalaga plaadi valmis, aga siis ei tulnud nende poolt seda jõudu taha. Siis ma mõtlesin, et kui mina tulen poolele teele, siis peaksid ka nemad poolele teele vastu tulema, aga seda nad ei teinud.

Siis mõtlesingi, et ma ei tule enam mitte kuskile, ma lähen Eestisse metsa, tsau!" rääkis Kerli, kuidas tema karjäär USAs selleks korraks lõppes.

Nüüd elabki lauljatar juba pool aastat Eestis. "Ma ei soovi oma hingega enam kompromisse teha," rääkis ta. Kerli sõnul saab ta Eestist palju inspiratsiooni ja enam pole tal ka otsest huvi "läbi lüüa" ja edetabeleid vallutada.

Kuid siiski on säilinud ka suhted Ameerikas – kui ta peaks soovima laulukirjutajana karjääri teha, oleks tal see võimalus olemas.