Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
25. september 2016, 11:19

Moora: kahtlen, et Eesti riigikogus uue presidendi saab (106)

Tänases Anu Välba saates  „Hommik Anuga“ pidi külas olema verivärske Eesti president. Eilne valijameeskogu kukkus aga läbi ja president jäi valimata. Välba vastas istus Eesti Ekspressi peatoimetaja ja politoloog Erik Moora, kelle sõnul on väga tähtis küsimus, mis saab edasi.

„Väga tahaks Eesti inimesi lohutada, et midagi ei juhtu,“ sõnas Moora, kelle sõnul tegelikkuses ei juhtugi midagi. Kogu poliitiline eliit on tema sõnul rahva silmis kaotanud igasuguse austuse. „Me teame, et tal ei olnud mingit mainet, aga siis nüüd praegu selles tagajärjes, ei ole mitte kedagi, kes tunneks, et poliitiline eliit on teinud õiget asja,“ selgitab ta.

Mis siis eile ikkagi juhtus?

Moora sõnul oleme me jõudnud sellisesse seisu, kus kokkuleppeid tehes, ei lepita kokku selles, mis arutluse all on vaid seal on teised huvid. See ei ole aga Eesti poliitika eripära, tegelikult ei lepita kokku mitte ainult Eestis, vaid kogu Euroopas.

„Näiteks Hispaanias on toimunud kahed valimised, mille jooksul ei ole suudetud moodustada valitsust,“ tõi politoloog näite, lisades, et kohe on tulemas ka kolmandad.

„See, mis juhtus valimiskogus eile, on väga ilmekas näide sellest, et ega oli neid valijamehi, kes ühel või teisel põhjusel panid tühjasedeli, aga ma arvan, et sellepärast ei jäänud see valimata, vaid parteide ja juhtide kaalutluse tõttu,“ on mees arvamusel, et selle taga on lihtsalt omavaheline kemplemine.

Edasi on  Moora sõnul võimalik riigikogus president ära valida vaid siis, kui on väga kindlalt kokkulepped. „Aga täna ma ütlen, et seda inimest (sobivat kandidaati) ei paista. Kust ta tuleb, seda ma ei tea,“ on Moora kahtleval seisukohal.

Kahe nädala pärast toimuvatesse presidendivalimistesse riigikogus Moora ei usu. „Ausalt öeldes kahtlen, aga ei ole mõtet kuulutada musta juttu. No vastavaid märke on küllalt, et see nii libedalt ei lähe,“