Väike lõunauinak vähendab muuhulgas ka närvilisust.Foto: Rodolfo Sanches Carvalho / Unsplash
Nipid
12. mai 2019, 17:30

5 veenvat põhjust, miks teha üks kosutav lõunauinak

Kas sindki valdab pealelõunati vastupandamatu soov väikeseks uinakuks silmad sulgeda? Uuringud näitavad, et lõunauinak teeb sind targemaks, tugevamaks ja tervemaks. Kas see olekski nii paha?

Põhjus nr 1 - uinak teeb su mõistuse teravamaks
Puhanud aju suudab palju kergemini informatsiooni ja juhised vastu võtta. Kui oled väsinud, siis ei aita ükski imerohi sul efektiivselt toimida.

Põhjus nr 2 - uinak on hea südame tervisele
On täheldatud, et inimestel, kes teevad regulaarseid lõunauinakuid, on hilisemas elus vähem vastuvõtlikud südamehaigustele. Uinakud aitavad tasa teha liiga hilist magama minekut või halvasti magatud ööd. Regulaarseteks päevauinakuteks peetakse vähemalt 3 korda nädalas tehtavaid 30 minutilisi uinakuid.

Põhjus nr 3 - uinak vähendab stressi ja närvilisust
Mida puhanum sa oled, seda vähem oled pinges. Pidev pinges olek väsitab  veelgi enam ning oledki sattunud nõiaringi. Uuringud on näidanud, et uinakuid tegevatel inimestel on veres madalam stressihormoonide tase.

Põhjus  nr 4 - uinak vähendab soovi näksida
Kui sa oled väsinud, siis ei ole ime, et energia saamiseks tahad pidevalt midagi näksida. Uinak on näksimisele hea alternatiiv, sest annab energiat ning magades ei ole võimalik süüa.

Põhjus nr 5 - uinaks suurendab füüsilist võimekust
Uuringud on näidanud, et väikeseid uinakuid teinud sportlased saavad palju paremaid tulemusi. Puhanud keha on võimeline kiiremini regeerima ning tegema paremaid sooritusi.

Hea uinaku tagavad:

1) Õige pikkusega uni. Pane helisema äratuskell selleks ajaks kui arvad, et oled piisavalt puhanud
2) Parim aeg. Tavaliselt on selleks varajane pealelõuna.
3) Õiged tingimused. Jahe ja hämar ruum soodustab kõige kvaliteetsemat und.
5) Maga piisavalt. Uni ei ole luksus, vaid sama vajalik kui vesi ja toit meie kehale.

Vaata ka originaallugu siit