Ozzy Osbourne (67) mais 2016.Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
Inimesed
23. september 2016, 11:12

Kuidas Ozzy Osbourne ikka veel elab? (ja paljud teisedki ahelsuitsetajad, alkohoolikud või narkomaanid) (11)

Kes lugenud Ozzy Osbourne'i elulooraamatut, see teab, et mees tunneb imestust selle üle, et ta keha pärast aastakümneid erinevate ainete kuritarvitamist ikka veel töötab. PenguinFeet26 aga on Redditi rubriigis "Selgita, nagu oleksin viieaastane" küsinud järgnevat: kuidas saab osadel tõsistel pikaajalistel alkohoolikutel/suitsetajatel/narkosõltlastel säilida täielik ja terve kehaelundite talitlus? 

"Kuidas on võimalik, et inimesed on olnud aastakümneid alkohoolikud/suitsetajad/narkosõltlased, aga neil pole tekkinud probleeme maksa/südame/kopsu/sapiga ja nad elavad kõrge eani?" on küsija täpsustanud. "Miks annavad osad kehad alla ja teised näivad püsivat hävitamatuna?"

Küsija on veelgi täpsustanud: ta ei pea silmas nähtavaid probleeme, vaid seda, et meditsiinilised uuringud ei näita mingeid kahjustusi inimese puhul, kes on aastaid joonud päevas neli pudelit veini või inimese puhul, kes on aastakümneid suitsetanud kolm pakki päevas. 

Parimaks on rubriigi lugejad pidanud Whiskeybridge'i vastust:

"Kui sa võtad oma kehasse mürke, siis sellega sa tõstad oma šansse, et sul areneb välja nende mürkidega seotud haigus. Me ütleme näiteks, et "Suitsetamine põhjustab kopsuvähki" ja see pole just vale, aga samas pole siin ka üks-ühele suhet. Mõnedel inimestel, kes iial ei suitseta või kes töötavad ohtlikus keskkonnas, areneb kopsuvähk, samas mõnedel suitsetajatel ei juhtu seda kunagi. Osa sellest on lihtsalt juhus, osa on aga see, et kõik on erinevad. Ka võivad kahjustusi leevendada mõned teised keskkonna ja elustiili tegurid, näiteks trennitegemine, madal stressitase, toitumine jne. Aga numbrid ei valeta: enamiku sõltlaste puhul on prognoositav, et nad hakkavad kannatama enda valitud ainega seotud füüsiliste kahjustuste käes."    

Avaküsimuse õhku paisanud Pingviinijalg on lisanud, et tal on tuttav inimene, kes on aastaid napsu võtnud ja suitsu teinud, ent tal pole nähtavaid organikahjustusi ning tema kopsud funktsioneerivad 98% ulatuses. Nii imestab küsija, kas tol inimesel on mingi hävitamatu biooniline keha.

"Võin rääkida vaid iseenda eest, aga kui ma esmakordselt võõrutusravile jõudsin, siis olin oma keha raskelt väärkohelnud, kuid minu organid olid samuti mingil põhjusel ideaalses seisukorras," märgib Slouchlock. "Inimkeha on imeline."

"Kuulsin hiljuti, et Ozzy Osbourne on lasknud teha endale geeniuuringu – lootuses, et teadlased selgitavad välja, kuidas ta ikka veel elus on," tõdeb Whiskeybridge. "Võib-olla peaks sinu tuttav tegema sedasama."