Inimesed

GALERII | Milliseid saladusi ja pärle peidavad endas Vana-Lasnamäe, Ülemiste ja Sikupilli piirkonna ümbrus

AJALOOLANE JAAK JUSKE: Tallinna tegelik turismimagnet on puitasumid! (5)

LISA KOMMENTAAR

TUndub, et oli äge ekskursioon!23. september 2016, 17:48
Kahju et ei sattunud kaasa.
eesti mees23. september 2016, 16:10
suur veneküla kus elab palju eestlaseid.
Need 23. september 2016, 11:39
väiksemad puitmajade korterid ongi ju ehitatud kunagi inimestel väljaüürimiseks. Mingi edumeelne pere ehitas arvatavasti pangalaenuga väikse kortermaja, ise elas ühes korteris ja ülejäänud üüris välja. Tallinn vajas ja ootas oma linna töökaid inimesi, et saaks areneda. Linn pakkus tuhandeid uusi põnevaid elukutseid ja ameteid.
Talud ei saanud enam kõigide pereliikmetele elatist pakkuda, neid ei saanud lõputult laste vahel jagada. Elu oli niipalju huvitavamaks läinud, kui heinategemine ja lehmalüpsmine.
Minu isagi näitas mulle juba 60-ndatel selliseid maju Nõmmel, kus peale elamise tegeldi ka mingi äriga: poed, apteek, kingsepp, õmblemine jne. See aitas peret toita ja maja paremini hallata. Sellistel majadel on üks välisuks eriliselt tänava poole sätitud.
Need vanad majad , mida Juske näitas, olid kunagi kellegi eraomanduses ( või müüsid linnale?), karta on , et omanikud saadeti Siberisse 1941. Nõukogude võim pani kohe käpa peale parematele majadele ja korteritele ning pani sinna elama oma kommuniste.
See Kaare tänava majagi kuulus enne kellegi paremale inimesele. Kui suured ja uhked aiad olid ju seal Nõmmel. Mitte mingit 600 ruutu. Kõik tahtsid mingil määral privaatsust ja rajada sinna liivasossi peale tarbeaed.
Nõuka võim ju teadis, et eestlane oskab ka väikese pinna peal majandades rikkaks saada, sest miks muidu oli isegi klaaskasvuhoonete suurusel piir peal. Samas võisid muidugi kilega katta kogu krundi. Ja ometi ringles ju siis terves riigis üks raha ja seda ei saanud kuhugi piiritaha investeerida.
Ega meie süüdi olnud, et polnud midagi osta, raha ära kulutada ja pidime madratsi alla koguma. Igasuguse sõjavärgi peale kulutati hunnik raha ja tööstuspindasid, nii et tsiviilvärk võis kiduda. Pidi ju kogu aeg jälgima, keda toetavad need " pahad" riigid ja kas äkki on seal kedagi, kelle saaks ka relvi ja toetust kätte anda, teiste kiuste.
On ikka kahju küll vaadata, neid lagunevaid vanu maju, ju siis omanike järglasi pole alles = jäid Siberisse, või käib see remontimine neil üle jõu. Kopli kandis olid ju vanad Bekkeri tehaste üürimajad, ametipinnad.
uvitav23. september 2016, 18:15
kordagi ei värvitud ega katust parandatud neil vene ajal ei peetud omaks või
Ja23. september 2016, 10:20