Kerli KõivFoto: LAURA OKS
Tele
22. september 2016, 16:29

Kerli: "Maagiat ei eksisteeri selles äris!" (9)

Saates „Eesti staarid suure läbimurde ootel“ rääkis lauljatar Kerli, milline tegelikult muusikaäri on ning miks ta ei tahtnud teha kompromisse, et jõuda edetabelite tippu.

Tuntuse saavutas Kerli juba 15-aastaselt, kui võitis Baltikumi talendikonkursi, mille auhinnaks oli plaadileping Universal Musicuga. Seejärel tuli plaadileping Ameerikas ja kohtumine muusikamogul L.A. Reidiga.

Kuid muusikamoguliga kohtudes ei teinud lauljatar mingeid järeleandmisi. Ta ütles Reidile konkreetselt, et poppmuusikat tema tegema ei kavatse hakata ning saatis ta pikalt. Lauri Laubre, Kerli tolleaegne mänedžer arvas, et nüüd Kerli keeras oma parima võimaluse läbi löömiseks untsu, aga õnneks helistas muusikamogul samal päeval tagasi ja tahtis Kerliga lepingu allkirjastada. „Arvan, et talle meeldis, et keegi ta pikalt saatis,“ ütles Kerli.

Kerli on tugeva iseloomuga naine, kes ei karda välja öelda seda, mida ta mõtleb. „Kui ma ikkagi arvasin, et võiks kellegi pikalt saata, siis ma ikka saatsin ka, vahet pole mis positsioon neil oli,“ rääkis ta.

Kuid pärast lepingu allkirjastamist Reidiga läks Kerli elu glamuurseks. „See oli selline huvitav aeg, sest see oli veel see aeg kus ikkagi muusikaäris kulutati meeletuid summasid. Oma esimese plaadi lindistamise ajal ma elasin New York’is penthouse’i 25. korrusel, mul oli kaks magamistuba, kaks vannituba ja koristaja,“ meenutas ta. 

Kuid siiski ei ilmunud Kerli plaat pärast valmimist kaks aastat. Alles seejärel, kui lauljatar end ise promoma hakkas, hakkasid lood välja tulema. „Lõpuks sa õpid ikkagi selle ära, et sa pead kõik ise tegema,“ rääkis ta.

Oma suurima palgatšeki on Kerli saanud loo eest „Skyscraper“, mille tema kirjutas, kuid mille laulis kuulsaks Demi Lovato.

See lugu jõudis Billboardi, maailma tähtsaimasse edetabelisse ja sai rahvusvaheliseks hitiks. Loo kirjutas Kerli tegelikult enda esimese plaadi tarbeks, kuid plaadifirma lükkas selle tagasi ning see seisis kolm aastat sahtlis.

Kerli sõnul ei saa lood kuulsaks selle tõttu, et keegi neid kuulab ja leiab nendes maagia. „Meeletu töö ja meeletu push on selle taga, produtsent on see, kes teeb päev otsa kõnesid ja saadab laule,“ rääkis ta. Nii sattuski lugu Demi Lovatole.

Kerli sõnul tema enda esituses see lugu ei oleks lennanud nii kõrgele. „Siin ei tasu mingeid illusioone luua, et tuled välja, laulad ilusti ja lendad kuhugi edetabelite tippu, see ei ole nii. Sellel lool oli ilmselt miljon dollarit taga, et ta sinna jõudis Demi esituses. Maagiat ei eksiteeri selles äris,“ jutustas lauljatar.

Suurt tuntust sai Kerli laul „Walking on Air“, mille maksumus oli tema sõnul 150 000 dollarit, sama palju maksis ka loo promomine. Kerli sõnul ei saa ta alahinnata seda, mida see lüke tema karjääri jaoks tegi alatiseks. 

Pärast teise plaadi ilmumist palusid Kerli mänedžerid ja plaadifirma, et ta kirjutaks lihtsalt lugusid, mida saaks raadios mängida. „Ma olin lihtsalt niivõrd väsinud juba sellest kõigest, et okei, ma oskan kirjutada neid 2+2=4 lugusid ka, ma kirjutasin nädalaga plaadi valmis, aga siis ei tulnud nende poolt seda jõudu taha, siis ma mõtlesin, et kui mina tulen poolele teele, siis nemad peavad ka tulema poolele teele, aga seda nad ei teinud. Siis ma mõtlesin, et ma ei tule mitte kuskile enam, ma lähen Eestisse metsa, tsau!“ jutustas Kerli.

Nüüd elabki lauljatar pool aastat Eestis. „Ma ei soovi hingega enam kompromisse teha,“ rääkis ta. Kerli sõnul saab ta eestist palju inspiratsiooni, enam tal pole otsest huvi „läbi lüüa“ ja „edetabeleid vallutada“.

Kuid siiski on säilinud ka suhted Ameerikas ning kui ta peaks soovima laulukirjutajana karjääri teha, saaks ta seda teha.

Praegu töötab Kerli uue plaadi kallal.