Video: Aldo Luud
Eesti uudised
20. september 2016, 09:11

Lisatud tervishoiutöötajate avalduse tekst.

BLOGI, VIDEO JA GALERII TARTUST | Eesti arstid ja õed streikisid tervishoiu rahastamise parandamise nimel (59)

Täna hommikul kell 9 alustasid Eesti arstid ja teised tervishoiutöötajad tunniajalist hoiatusstreiki. Streigiga nõutakse tervishoiu rahastamise parandamist, et kõik haiged saaksid vajalikku ravi. Arstide liit, tervishoiutöötajate kutseliit ja õdede liit tegid avalduse, milles rõhutavad, et riigi praegune otsustamatus suunab Eesti tervishoiusüsteemi tasulise meditsiini poole.

Peatasime täna töö haiglates ja perearstikeskustes, et öelda kõigile Eesti inimestele, eelkõige aga valitsusele ja riigikogule: tervishoid vajab lisaraha, et patsiendid saaksid vajalikku ravi. Arstid ja õed ei jäta haigete ravimist pooleli kergekäeliselt ega kerge südamega, aga nii meditsiinis kui elus peab mõnikord tegema väiksemat kahju, et ära hoida suuremat.

Aina sagedamini näeme patsiente, kes pika järjekorra pärast on meie juurde jõudnud liiga hilja. Tihti peame nuruma kolleegidelt erandkorras vastuvõtuaega või voodikohta haigele, kelle seisund ei kannata oodata, kuulates seejuures juhtkonna manitsusi, et haigekassa lepingut ei tohi ületada.

Ravijärjekordades ootab üle 180 000 inimese, sest haigekassa eelarve on teadlikult tehtud tegelikust ravivajadusest väiksem. Seetõttu on haiglates ravitud rohkem patsiente, kui plaan ette nägi. Ükski heategu ei jää aga karistuseta – haiglatelt tahetakse nõuda viimase kvartaliga kogu haigekassa ülekulu tasa tegemist nii, et töö maht ei vähene, aga selle eest makstakse vähem. Mingit vajadust nii toimida ei ole, haigekassas on vajalik raha olemas. Jaotamata kasumis on üle 100 miljoni varasematel aastatel inimestelt kogutud raviraha, kuid selle kasutamise asemel plaanitakse raviteenuste hindu alandada.

Loe avalduse tervikteksti arstide liidu kodulehelt.

Sotsiaalvõrkudes on juba mõnda aega enne streiki üles kutsutud kasutama Eesti meditsiinisüsteemi toetuseks kasutama teemaviidet #tervisonkallis ja muutma oma profiilipilti.

Lisaks haiglatele streigitakse ka polikliinikutes.

Hoiatusstreigiga ühines Valga haigla.

Narva haigla võttis samuti streigist osa.

Tunnine hoiatusstreik toimus ka Põhja-Eesti regionaalhaiglas.

Samuti streikisid Ida-Tallinna keskhaigla töötajad.

Ka Ida-Viru keskhaigla tegi streigi kaasa.