Foto: Katrin Lust
Blogid
19. september 2016, 14:53

Miks maksumaksja peab tasuma Ruhnu lolluste eest ehk miks vurab Ruhnul ringi elektriauto? (44)

Juulis käisin "Kuuuurija" saadet tegemas Ruhnu saarel. Mõte oli vaataja viia kaunite rannaliivadega ääristatud paradiisisaarele, kus ei peaks kartma pommivöödega terroriste. Kui aus olla, siis võtsimegi suuna Ruhnu poole kohe pärast Nizza sündmusi Prantsusmaal. 

Ma tõesti südamest tahtsin eestlastele soovitada puhkuseks kohta, kus ei pea kartma, et jäätiseauto terroristidega sind alla ajab. Pealegi ei ole enamus eestlasi kunagi Ruhnul käinud. Kaasa arvatud mina ise. Rohkem eestlasi on ilmselt käinud Prantsusmaal kui Ruhnus.

Jumal oli meid õnnistanud päiksepaistelise ilmaga ja meri oli sile nagu juudiplekk (tinatatud plekk). Saarel ootas meid ees kohalik poepidaja Vitali, kes pidi olema meie reisijuhiks. Tegelikult sattusime paradiisisaare asemel aga justkui märulifilmi võtete keskele. Tuli välja, et saarel jätkub intriige, mis raputavad isegi mind kui mandriinimest. 

undefined Foto: Katrin Lust

Nimelt arvab poepidaja Vitali (keda kutsutakse kohalike seas hellitavalt ka Ruhnu kuningaks) et saare vallavanem Jaan Urvet on täielik jobu. Härra Urvet teab, et Vitali teda silma otsas ei salli ja ega tema tundedki Vitali osas ei ole just kõige soojemad. Näiteks võttis vallavanem hiljuti Vitalilt ära iidse puukiriku võtmed. Vitali olla kirikus purjus peaga ja koos sõpradega maha mänginud Eesti esimese gay-pulma. Ja kui need kaks meest kokku viia, siis on plahvatusohtlik kokteil valmis. Kahjuks see vulkaan plahvatas otse "Kuuuurija" kaamerate ees ja seda kõike, mis seal juhtus saate näha juba täna õhtul kell 20.00. 

Foto: Katrin Lust

Kusjuures mulle meeldib selle loo juures kõige enam see, et kõik Ruhnu mehed on justkui ühest lastekodust- triibulised madrusesärgid on seal justkui kohustuslikud. Minu meelest on Ruhnu nagu Eesti peopesal. Kõigepealt inimeste vahelised intriigid, kohalik poliitika ja isegi energeetika meenutab mandri Eestit. Näiteks vurab mööda Ruhnu saart ringi elektriauto ELMO, mis on saastekvootide eest saare vallavalitsusele kasutada antud. Samas aga selle elektri omahind (mida toodetakse diiselgeneraatoritega, kuna mandrilt ühtegi elektrikaablit sinna ei ulatu) on saarel kümme korda kallim kui mandril.Elektrihind tarbijale on seal aga sama nagu mandri Eestis. Eriti naljakaks teeb asja Ruhnul see, et nii nagu mandrilgi, võid sa valida Skandinaavia elektribörsihindadest sõltuvaid pakette, mis siis et saar on elektri tootmisel täiesti autonoomne. 

Mul tekib küsimus, kuidas see elektriauto on end Ruhnul tõestanud ja loodust säästnud? Naftast toodetakse elektrit, mis koha peal loodust saastab ja sellest toodetakse omakorda kümme korda kallimat elektrit, mida siis elektriauto kasutab. Kui diiselkütus oleks autole otse paaki kallatud, jääksid ära ülekandekaod ja kokkuvõttes oleks see kõvasti odavam ja loodussäästlikum.

Kas Ruhnu vallavalitsus pole elektriautot kasutades tõesti sellele kunagi varem mõelnud? Vot sellised kilplaslikud asjad maksame meie Ruhnul kinni, kuigi tundub kõrvalvaatajale täiesti raha põletamisena. Ja kohe kindlasti ei saa sellist käitumist nimetada keskkonnasõbralikuks. Ruhnu külastamine tuletab mulle meelde lugu, kus väike poiss ütleb, et "kuningas on alasti".  Ruhnu vallavalitsus peab elektriautot ja selle kasutamist iseenesest mõistetavaks, aga kogu selle pulli maksame ju Eesti Energia kaudu kinni meie ehk maksumaksjad. Ma saan aru, kui mandril ei aduta, mis seal koha peal toimub, kuid ometi saab ju kohalik omavalitsus üldistest huvidest lähtudes lõpetada rahva raha raiskamise. Saate teises pooles näete, kuidas pidutsevad Tallinna venelased. Kas olete käinud hiljuti ööklubis tantsu vihtumas koos meie vene keelt kõnelevate kaasmaalastega? Kui ei, siis on tänane "Kuuuurija" just teie jaoks.