Priit Võigemast filmi "Nimed marmortahvlil" võtetel.Foto: Arno Saar
Tele
12. september 2016, 11:36

VIDEOD | KOMÖÖDIA VÕI AJALUGU? Mis on eestlaste viimase 25 aasta lemmikfilm? (4)

Viimase veerandsaja aasta jooksul on tehtud hulganisti filme, ent vaatajanumbrite poolest meelitasid kinno enim inimesi "Klassikokkutulek" ja "Nimed marmortahvlil".

Kümnendale kohale jäi 1992. aasta film "Need vanad armastuskirjad" (režissöör Mati Põldre), mida käis kinos vaatamas kokku 58 100 inimest.

"Eks tollel ajal oli ihalus selle ajastu järgi. See kõigile tundus helge ja seal olid kõik head asjad enne teist ilmasõda,“ rääkis Jan Uuspõld Kanal 2 erisaates "Eesti hittfilmide TOP 25".

Tänavu kinodesse jõudnud ja paljukiidetud "Päevad, mis ajasid segadusse" (režissöör Triin Ruumet) on vaatajanumbrite poolest üheksandal kohal – 90ndatest rääkivat filmis käis kinos vaatamas 62 262 inimest.

Laste lemmik "Lotte ja kuukivi saladus" (režissöörid Janno Põldma ja Heiki Ernits) on 73 336 vaatajaga kaheksandal kohal.

"Ma pean ennast võrdlemisi energiliseks ja avatud inimeseks. Lottet dubleerides, põhiline märkus, mis Janno Põldma ütleb mulle, et veel energilisemalt, veel lahtisemalt, veel suurema rõõmuga. Lotte teeb mulle energiahulga osas päris korralikult ära," muigab koeratüdrukule filmis hääle andnud Evelin Võigemast.

2007. aastal jõudis kinodesse "Jan Uuspõld läheb Tartusse" (režissöörid Andres Maimik ja Rain Tolk), mis Uuspõllu enda sõnul sündiski poolenisti tema enda elust sel ajahetkel. Kinos käis filmi vaatamas kokku 73 336.

Režissöör Toomas Hussari film "Seenelkäik" tõi kinodesse 73 840 inimest.

""Seenelkäik" on igavesti vahva film,“ ütleb Malmsten. Ka Uuspõld nõustub ja lisab, et Hussari näol on tegu vaat et ühe andekaima stsenaristiga.

Henrik Normanni ja Madis Millingu kuulsaks mängitud Maie ja Valdur said enda filmi 2003. aastal. "Vanad ja kobedad saavad jalad alla" (režissöör Rando Pettai) tõi kinno 81 921 inimest.

Neljandalt kohalt leiab režissöör Margus Paju filmi "Supilinna salaselts", mida käis kinos vaatamas 90 746 inimest.

"Kinos vaadates tundus, et selline peaks üks lapsepõlv olema. Ja suvi," rääkis Evelin Võigemast, kes ka ise filmis kaasa tegi.

Kolmandalt kohalt leiab Elmo Nüganeni suurejoonelise ajaloofilmi "1944", mida käis kinos vaatamas 115 599 inimest.

"Ehk selline esimene (Eesti) film, kus lahingustseenid on nagu päris," leiab filmi kommenteerides näitleja Märt Avandi.

VIDEO

Samuti Nüganeni film, 2002. aasta "Nimed marmortahvlil" tõi kinodesse 168 113 inimest.

"Arvan, et see oli väga oluline film, et see sel ajal tehti. Ja Elmo Nüganeni debüüt," rääkis režissöör Ivo Felt.

Taasiseseisvumisaja vaadatuimat filmi – "Klassikokkutulekut" (režissöör René Vilbre) on kinos näinud 188 504 inimest.

"Alguses oli tõesti kõhklus, kas sedalaadi filmi teha, sest ta oli kaunis vulgaarne ja kaunis hea maitse piiril ja isegi seda ületav. Me meeskonnaga mudisime seda stsenaariumi, mitte palju, aga sel määral, et pakuks meile endale midagi," rääkis filmis Marti mänginud Mait Malmsten.