VAJA ON VAID KANNATUST: Indoneeslane Mbah Gotho on enda väitel 145aastane. Kõrge ea retseptiks nimetab vanataat kannatlikkust. Foto: Bulls
Inimesed
10. september 2016, 04:00

145aastane mees sööb, mida tahab, ja pole iial haige olnud (16)

Kas indoneeslane Mbah Gotho on tõepoolest 145aastane, nagu ametivõimude kinnitatud dokumendid näitavad? End maailma vanimaks meheks nimetav taat on juba 1992. aastast peale surmaks valmistunud, aga nüüd on tema sõnul aeg küps. "Tahan surra. Lapselapsed on iseseisvaks saanud."

Indoneesia võimude kinnitatud dokumentatsiooni järgi on Mbah Gotho sündinud 31. detsembril 1870. See teeb temast maailma eakaima inimese. Seni vanimana tuntud prantslanna Jeanne Calment elas 122aastaseks.

Indoneeslane Mbah on matnud kõik oma kümme õde-venda ja neli abikaasat, kellest viimane suri 1988. aastal, kirjutab Daily Mail. Surnud on ka kõik tema lapsed. Järel on lapselapsed, nende järeltulijad ja nendegi järeltulijad.

Rekordkõrgele vanusele vaatamata oli vanapapi veel hiljaaegu kõbus ja kõndis omal jalal. "Ta sööb kõike ja ta pole iial haige olnud," kinnitas üks pereliige. Päevad mööduvad raadio ääres, sest teleripilti taat enam ei näe. Viimase kolme kuu jooksul on

Gothot lusikaga söödetud, sest ta on liiga nõrk, et ise süüa. Jaava saare keskosas elav mees on valmis surema. Ta on enda sõnul juba kõike näinud. "Ma ei taha muud kui surra. Lapselapsed on iseseisvaks saanud," ütles ta teisipäeval kohalikule uudistekanalile. Oma kõrge ea saladuseks nimetas ta kannatlikkust.

Lapselaps Suryanto sõnul on vanaisa juba 122. eluaastast saadik surmaks valmistunud, vikatimees aga pole tulnud. "Hauakivi valmis 1992. aastal – 24 aastat tagasi," nendib lapselaps, kelle sõnul on taadi haud tema laste haudade lähedale valmis seatud.

See, kas Mbah Gotho maailma vanima inimesena kirja läheb, pole veel teada, kuna tema dokumendid pole sõltumatus ametkonnas kinnitatud. Neid, kelle rekordvanust pole tõestatud, on olnud teisigi – Nigeerias elaval James Olofintuyil väidetakse olevat eluaastaid 171, etiooplasel Dhaqabo Ebbal aga 163.