TAPJAROBOT: Verejanulised robotid – nagu filmis «Terminaator 2» – võivad tulevikus külvata palju pahandust. Foto: Vida Press
Inimesed
10. september 2016, 04:00

Tulevikus sooritavad kuritöid robotid (6)

Inimesi orjastavad ja tapvad robotid on ulmepõnevike meelisteema, millest võib varsti saada kurb reaalsus. 2040. aastaks oleme olukorras, kus robotid ja arvutid satuvad seadusega pahuksisse sagedamini kui inimesed, vahendab Daily Mail.

Juba möödunud aastal moodustasid küberkuriteod 53 protsenti kuritegudest. Ekspertide hinnangul hakkab peagi kiiresti kasvama selliste kuritegude hulk, mille sooritavad robotitest üksiküritajad.

Samuti võivad muret teha ka isesõitvad autod, mis ei allu enam inimesele, ja isepäiselt lendavad droonid.

Ärimeestele tehnoloogilisi tulevikustrateegiaid koostav Tracey Follows ennustab, et üsna pea oskavad häkkerid muuta roboteid enesetapumasinateks.

Üha kiiremini arenev masinõpe ja tehisintellekti arendamine võib robotitele anda võime end ise kurjategijaks ümber programmeerida. Followsi ennustuste järgi saabub murdepunkt juba veerandsajandi pärast ja 2020. aastal teevad masinad rohkem kuritegusid kui inimesed.

Pinnas selleks on väga soodne. Robotid hakkavad üha rohkem inimeste töid üle võtma ja masininimesi kasutatakse aina rohkem. Droonid muutuvad üha odavamaks ja kättesaadavamaks.

Peagi oodatakse isesõitvate autode laiemat levikut. Europolile turvanõu andev Inteli tehnoloogiaülem Raj Samani ennustab, et üsna varsti võib näha pilti, kus inimese auto on ära häkitud, ta ei saa sellega enam sõita ja peab maksma lunaraha.

Häkkerid ja küberkurjategijad võivad teha sama palju kurja kui vaenuliku naaberriigi sõjaväe sissetung. Seetõttu arutavad näiteks NATO liikmesriigid üsna tõsiselt, kuidas küberkuritegevusega võidelda.