Video: Mari Luud
Eesti uudised
9. september 2016, 19:35

BLOGI | Kaljurand lahkub ametist ja kandideerib presidendiks, Kallas annab vastulöögi (236)

Marina Kaljurand kinnitas täna kell 12.00 välisministeeriumis alanud pressikonverentsil, et astub välisministri ametilt tagasi ja kandideerib valimiskogus presidendiks. Ta sõnas, et täna on tema viimane tööpäev välisministeeriumis.
  • Presidendikandidaat Siim Kallase sõnas vahetult pärast suurt uudist, et seoses sellega ootab valjameestekogus ees tõsine vastasseis
  • Kallas pidas täna kell 15.00 pressikonverentsi, kus vastas ajakirjanike küsimustele

Jälgi teemaga seotud tähtsamaid uudiseid ja väljaütlemisi Õhtulehe otseblogist!

19:35

Marina Kaljuranna soovi välisministri kohalt kohe lahkuda täna väga rahulikult võtnud peaminister Taavi Rõivas muutis õhtuks meelt ja otsustas esitada välisministri avalduse presidendile esimesel võimalusel.

Rõivas ütles Delfile, et rääkis uuesti Marina Kaljurannaga, kes kinnitas, et ta ei kavatse ümber mõelda ja soovib välisministri ametist lahkuda.

Seejärel kõneles Rõivas telefonitsi president Toomas Hendrik Ilvesega, kellele lubas, et esitab nädala jooksul nii Kaljuranna lahkumise avalduse kui ka uue ministri ametissenimetamise avalduse.

18:40
Geidi Raud

Ossinovski hinnangul on Kaljuranna otsus presidendiks kandideerida tugev märk põhimõttekindlusest ja julgusest.

18:25

President Toomas Hendrik Ilves soovib konkreetselt teada, kes täidab Eesti välisministri kohuseid. "Ma näen siin häirivat ebaselgust," kommenteeris Ilves Delfile

"Vabariigi Presidendina, kes põhiseaduse kohaselt esindab Eestit välissuhtluses, soovin ma teada, kes täidab 10. septembril Euroopa Liitu ja NATO-sse kuuluva Eesti välisministri kohuseid. Riigis ei saa olla mingit ebaselgust. Eesti vajab välisministrit iga päev," ütles Ilves ja lisas, et arutab seda olukorda peaministriga niipea kui võimalik.

17:12
Õhtuleht.ee

Jürgen Ligi on ametiks valmis:

16:23

Reformierakonna liige Igor Gräžin ei oska kommenteerida spekulatsiooni, et Kalle Pallingust võiks saada Kaljuranna asemel järgmine välisminister. Ta sõnab, et on kolm päeva olnud Lõuna-Eestis valijatega kohtunud ega ole kohanud ühtegi inimest keda huvitaks kaks küsimust: esiteks, kas Eestil on välisminister ja teiseks, kellest saab president.

Loe pikemalt SIIT!

16:08

Kalle Palling spekulatsioonidest, et temast saab välisminister: "Ma ei sooviks ise nendele spekulatsioonidele hoogu juurde anda". Ta lisas, et selle üle otsustab ikkagi peaminister Taavi Rõivas, juhul, kui Kaljurand jääb oma otsusel kindlaks ning lahkubki siiski ametikohalt.

Loe pikemalt SIIT!

16:02

Allar Jõks Kaljuranna kandideerimisest:

"Marina Kaljuranna kandideerimine kindlasti muudab valimiskogu dünaamikat, aga on selge, et kaks selgelt reformierakondlikku kandidaati võistlevad paljuski samade valijameeste häälte nimel. Minu plaane see kuidagi ei muuda. Ma arvan, et teise vooru pääsemiseks on vaja pälvida vähemalt 90 valijamehe usaldus ning see on eesmärk, mille nimel olen suvi läbi pingutanud ja jätkan kuni 24. septembrini. Usun, et Estonias valitakse president siiski ära,"

15:51
Helen Pentsa
15:09

Kas tunnete rohkem toetust Eestist seest või väljaspoolt?

Kallas: pole kunagi mõelnud selle peale. Arvan, et otsustav on siiski Eesti seest. Ma ei tea, mis selle välise toetusega... 

15:06

Mis siis, kui presidendivalimistel edu ei saada?

Kallas: olen endiselt Siim Kallas - see on üsna hea positsioon! Kui presidendiks ei saa, lähen pensionile.

15:02

Kallas sõnas pressikonverentsi algul, et tal on Kaljuranna kandideerimise üle hea meel. Seda, et Kaljurand tema hääled endale võidab, ta ei karda.

Kallas: iga kandidaat sööb mu hääli. Kui ma oleks üksi, siis ma ei saaks ka kõiki hääli endale. Selge, et Reformierakonnas ja valijameeste seas on ka Kaljurannal toetajaid. Tema võtab ilmselt rohkem hääli ära Jõksilt ja Repsilt.

15:00

Kallas sõnab, et kampaania käigus ei kahetse ta midagi. Kallas: ma kahetseksin kui vaataksin seda vaid pealt ja kuuleksin sõpradelt, miks sina ei kandideeri. Ma pole süüdi, et see nii suure tähelepanu all on.

14:50
Karoliina Vasli

Kui Kaljuranna pressikonverents toimus välisministeeriumi suures saalis, siis Siim Kallase üritus on täielik kontrast. Pressiruumiks on Reformierakonna kitsas eesruum.

(Karoliina Vasli)
14:48
Helen Pentsa

Savisaar: Kaljurand on poliitikas väga algaja ja teda on suhteliselt kerge ära rääkida

"Välisministri kandideerimine Estonia kontserdisaalis presidendi ametikohale ei tulnud mulle üllatusena," ütles Savisaar, "Marina Kaljurand on poliitikas väga algaja ja teda on suhteliselt lihtne ära rääkida. Meie kandidaadile Mailis Repsile annab see hoogu juurde, sest kahe reformierakondlase kandideerimine on neile kõike muud kui hea." 

Savisaar arvas, et uue kandidaadiga tuli välja Kallase vastasleer, aga tundub, et nad pigem kaotavad kui võidavad sellest. “Lõhe Reformierakonnas läks täna sägavamale, ja sellega peavad kõik Eesti parteid järgmistel valimistel arvestama. Ja kõigile tundub, et just neil on täna õigus,” lisas Savisaar.

13:44
Helen Pentsa
13:41
Helen Pentsa

Marina Kaljuranna otsus kandideerida kõneleb sellest, et rahulolematus Reformierakonnaga on Reformierakonna sees võtnud senisest palju jõulisema kuju. Tegelikult on see juba pikemat aega olemas olnud, kuid seni on riigikogu liikmed valitsuse ja Reformierakonna kontori survele alati järele andnud, kommenteeris Vabaerakonna esimees Andres Herkel Marina Kaljuranna otsust presidendiks kandideerida.  "Omaette küsimus on see, kui mõistlikuks saab pidada välisministri tagasiastumist keset Eesti mandaati Euroopa Nõukogu eesistujana."

"Kummaline on seejuures, et seni pole Marina Kaljurand selgelt distantseerunud Reformierakonna ühestki baasrumalusest. Ta pole kritiseerinud mullu juunis vastu võetud kurikuulsat kobarseadust, pole vastu astunud administratsioonipartei domineerimisele riigiettevõtete nõukogudes," märkis Herkel. Vabaerakond kohtus Kaljuranna kui võimaliku presidendikandidaadiga juba aprilli lõpus, kuid ei saanud siis vastuseid näiteks erakondade rahastamise või nn kahe tooli seaduse küsimuses. 

"Kui Marina Kaljurand kavatseb nüüd valitud teel lõpuni minna, peab ta sõltumatu kandidaadina Reformierakonna vigadest selgelt distantseeruma. Ta ei saa olla ühekorraga Reformierakonna kandidaat ja Reformierakonna vastaskandidaat. Meie jaoks on keskne küsimus, kumb ta tegelikult on," ütles Herkel. "Samuti peaksid tema toetajad Reformierakonna sees selgeks tegema, et nad on väga paljude Reformierakonna vigadega väga kaua kaasa loksunud. Selja sirgu löömine poliitikas ei pea tähendama ühe ikooni kummardamist, vaid valmisolekut sekkuda kõigis küsimustes ja tehtud vigu parandada."

"Vabaerakonna meelest on Eesti poliitika suurim väljakutse parlamentaarse demokraatia taastamine. Seda nii riigikogu vabastamisel kummitempli staatusest kui ka kohalike volikogude äratamisel uuele elule," ütles Vabaerakonna esimees.

13:32
Õhtuleht.ee

Marina Kaljuranna pressikonverentsi 3-minutiline videokokkuvõte:

13:22
Karoliina Vasli

Õhtulehele kinnitati riigikantseleist, et Taavi Rõivas täna uue välisministri nime välja ei ütle. Tõsi, tegelikult pole Rõivas isegi ametlikult Kaljuranna lahkumisavaldust rahuldanud. Nn tagatubades sosistatakse, et raudne kandidaat oleks Kalle Palling, kes on ühtlasi Taavi Rõivase hea sõber. Kes teie meelest sobiks uueks välisministriks?

13:09
Helen Pentsa

13:05
Kristjan Väli

Maris Hellrand, ajakirjanik, kes seisab Marina Kaljuranna presidendiks pürgimist toetava petitsiooni taga: "Ma arvan, et see on väga suurepärane uudis kõigi Marina toetajate jaoks, mul on isiklikult tohutult hea meel, sest Eestile oleks see väga-väga suur samm edasi kui Marina saaks presidendiks."

Loe rohkem