Britney Spears Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
3. september 2016, 04:00

Suumaigutajad: staarid kardavad ebaõnnestumist või napib neil häält

Britney Spearsi kauaoodatud comeback MTV videoauhindade galal pani paljud fännid oma nördimust sotsiaalmeedias välja valama – sidrunkollase kostüümiga superstaar vingerdas küll seksikalt tantsida ja aeles põrandalgi, kuid tundus, et laul kõlab lindilt ja Britney maigutab vaid suud. Kas Milli Vanilli häbiväärse lip sync’i ajad on tagasi? Meenutame, millised staarid on lindi saatel laulmisega libastunud.

Milli Vanillilt võeti Grammy auhind ära

MILLI VANILLI Foto: Vida Press

MTV kontserdi lindistamine 1990. aastal USAs Connecticutis tõi Saksa duole Milli Vanilli hävingu. Kui Fab Morvani (pildil vasakul) ja Rob Pilatuse superhitt "Girl You Know It’s True" toppama jäi ja fraasi "Girl you know!" aina kräunutama hakkas, tekkisid kahtlused meeste lauluoskuses.

Mänedžer Frank Farian oligi viimaks sunnitud tunnistama, et Milli Vanilli plaatidel ei laulnud Morvan ega Pilatus. Neli päeva hiljem võeti ansamblilt Grammy auhind, plaadifirma Arista Records andis Milli Vanillile kinga ning kustutas nii nende albumi kui ka selle masterdatud salvestised.

Umbkaudu 10 miljonile plaadiostjale anti õigus nõuda raha tagasi.

Houston jäi pettusega vahele

Whitney Houston Foto: AFP / Scanpix

Whitney Houston esitas 1991. aastal suurvõistluse Super Bowl eel USA hümni ülima hingestatusega, kuid teravsilmad märkasid – ta ei laulnud otse.

Kõmulehed sahistasid päevi, et lauljanna oli hümni salvestanud ühes Los Angelese stuudios ja tema mikrofon oli Ameerika jalgpalli finaalmängul välja lülitatud, sest korraldajad pidasid otselaulmist liiga riskantseks.

2001. aastal tunnistas orkestri juht Kathryn Holm McManus, et orkester imiteeris mängimist ja Whitney laulmist. Nii suure rahvamassi keskel polnuks tal võimalik oma häält kuulda.

Super Bowlil ongi olnud alates 1990. aastatest tavaks hümn salvestada. Nii kõlas ka näiteks 2009. aasta Super Bowlil Oscari võitja Jennifer Hudsoni hääl lindilt.

Ka kuulsatel vaheajašõudel, kus esinevad superstaarid, kõlab tavaliselt fonogramm, ehkki näiteks Prince’i legendaarne esinemine 2007. aastal paduvihmas oli ehe.

Madonna seevastu maigutas 2012. aastal suud. Korraldajad on seletanud: otseheli oleks liiga riskantne, liiati kui sealt kostab ka fännide huilgamist ja röökimist.

Britney mänedžer: tantsu ajal ei saagi laulda

Britney Spears Foto: Reuters / Scanpix

Kui Britney Spears 2013. aasta lõpus Las Vegase kasiinohotellis kaks aastat kestvat kontserdisarja alustas, räägiti, et talle makstakse selle eest 15 miljonit dollarit aastas.

Nii kena summa eest võiks publik kuulda ju superstaari ausalt laulmas? Ent levisid kuuldused, et lepingus polegi otselaulmist ette nähtud. "Britney ei laula," kinnitas New York Daily Maili allikas toona. "Talle makstakse suu maigutamise eest palju raha."

Seepeale tunnistas Spearsi mänedžer: poolteist tundi järjest tantsida ja laulda pole üldse võimalik. "Et anda sellist šõud nagu Britneyl, on võimatu kogu aeg laulda ning teha samal ajal seda, mida ta teeb," vahendas Daily Mail.

"Ta laulab põhimõtteliselt iga laulu siis, kui ta on suuteline laulma. Pole võimalik 90 minutit järjest tantsida ja kogu aeg veel laulda ka."

Pavarotti luigelauluks jäi suumaigutus

LUCIANO PAVAROTTI Foto: Vida Press

10. veebruaril 2006 kandis tipptenor Luciano Pavarotti Torino olümpiamängude avatseremoonial ette oma firma-aaria "Nessun Dorma". See jäi tema viimseks esinemiseks. Järgmise aasta sügisel suri ta kõhunäärmevähki.

2008. aastal tunnistas toonane dirigent Leone Magiera oma memuaarides, et laul oli mitu nädalat varem salvestatud. "Orkester teeskles, et mängib publikule, mina teesklesin dirigeerimist ja Luciano teeskles laulmist.

Tulemus oli vapustav," meenutas Magiera pööraseid ovatsioone saanud etteastet. Pavarotti mänedžer Terri Robson lisas, et Pavarotti oli korraldajate esinemiskutse mitu korda tagasi lükanud, sest talveõhtul olnuks tal miinuskraadides võimatu laulda.

Olümpiamängude korralduskomisjon veenis kuulsat itaallast viimaks oma aariat valmis lindistama.

Victoria: minu mikrofon lülitati välja

Spice Girls Foto: AFP / Scanpix

Moelooja Victoria Beckham oli Briti tüdrukutegrupi Spice Girls elegantseim liige – sealt ka hüüdnimi Posh Spice ehk Peen Vürts. Kuuldused, et Victoria ei oskagi tegelikult laulda, saatsid teda terve popkarjääri jooksul, ehkki mõnes laulus oli tal isegi oma sooloreake.

Sel kevadel aga paljastas Victoria, et tema vokaalne panus vürtsitüdrukute kontsertidel oli peaaegu olematu. Laulsid teised. "Minu mikrofon lülitati välja," tunnistas kaunitar.

Beyoncé liigutas Obama ametissevannutamisel suud

Beyonce Foto: Vida Press

Beyoncé Knowles tunnistas 2013. aastal, et Barack Obama teisel ametissevannutamisel hümni lauldes maigutas ta hiiglasliku musta mikrofoni varjus tegelikult suud.

Eks seda oli kahtlustatudki. Lauljanna seletas, et ei saanud perfektsionistina endale libastumist lubada ning tahtis, et tema etteaste oleks meeldejääv.

"Harjutan tavaliselt, kuni jalad on verised, aga mul polnud aega orkestriga proovi teha. Kuna korralikku sound-check’i teha ei saanud, ei julgenud ma riskida.

Tähtsaimad olid president ja ametisse pühitsemine. Tahtsin, et president ja kodumaa minu üle uhkust tunneksid, nii et otsustasin laulda varem lindistatud fonogrammi saatel. See on muusikatööstuses väga levinud. Ja ma olen oma esinemise üle väga uhke."

Enrique Iglesias ruigas kui siga?

Enrique Iglesias Foto: Getty Images

Aastaid tagasi levis internetis salvestis Hispaania superstaari Enrique Iglesiase väidetavast tegelikust lauluhäälest kontserdi ajal – publik kuulis fonogrammilt tulevat laulu, kuid lindistatud oli seda, mida südametemurdja tegelikult mikrofoni pasundas.

Lindistuse põhjal jäi mulje, et pruunisilmne hurmur ei oska üldse laulda – kohati kostis tema hääl lausa sea ruigamisena. Seetõttu usuvad paljud fännid, et tegu oli pettusega – keegi tahtis nende lemmikut diskrediteerida ning üürgas laulu ise linti.

Gomez sõimas kahtlejatel näo täis

Endine Disney firma lapstäht Selena Gomez esitas Victoria’s Secreti mullusel pesušõul oma kahe uue laulu popurriid nii võimsalt, et paljud kahtlustasid: see küll live-esinemine pole.

Pesufirma Instagrami lehekülg kubises süüdistustest, kuni Selena korra majja lõi: "Jah, ma f*cking laulan otse!" kommenteeris artist oma fotot.