Foto: Eesti Muusika Päevad
Saund
2. september 2016, 09:41

Liisa Hirsch võitis Berliinis parima uudisteose preemia (2)

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkestri esituses eile õhtul Berliini Konzerthausis esiettekandena kõlanud Liisa Hirschi teos "Mechanics of Flying" tõi noorele heliloojale parima uudisteose preemia (European Composers Award). Preemia anti üle täna õhtul Berliinis toimunud tseremoonial.

Teose esiettekanne toimus mainekal rahvusvahelisel festival Young Euro Classic 2016. EMTA sümfooniaorkestrit juhatas peadirigent Paul Mägi. Preemia saaja otsustab 11-liikmeline žürii ning preemiaga kaasneb 5000 eurot auhinnaraha. Varasemalt on selle preemia võitnud Eesti helilooja Ülo Kriguli teos "Jenzeits" 2005. aastal.

Liisa Hirsch on lõpetanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor Toivo Tulevi kompositsiooniklassis. Ta on õpetanud improvisatsiooni Tallinna Muusikakeskkoolis ja töötanud muusikajuhina Eesti Draamateatris. Praegu õpib Hirsch magistriõppes Haagi Kuninglikus Konservatooriumis Peter Adriaanszi ja Cornelis de Bondti juhendamisel.

2016. aasta aprillis valiti Liisa Hirsch esmakordselt toimunud heliloomingu konkursi Au-tasu laureaadiks. Apeldoornis noorte heliloojate kohtumisel (Erenprijs Young Composers Meeting) pälvis tema teos "Brautigan Circles" peapreemia. Kevadel 2016 esindas Liisa Hirschi teos Eestit ka maailma suurima nüüdismuusika katusorganisatsiooni ISCM aastakonverentsil Tongyeongis Lõuna-Koreas.

Liisa Hirschi muusikale on iseloomulik tundlikkus kõlavärvide suhtes, keskendatud tähelepanu helile, samuti kandev struktuur ja vormipuhtus. Põhiosa Hirschi loomingust moodustab filmi- ja teatrimuusika, tihti teeb ta koostööd lavastajatetantsijatega. Suureks inspiratsiooniks peab Liisa Hirsch kohtumisi ja ühiseid musitseerimisi heliloojate Christian Wolffi ja Antoine Beugeriga.

Young Euro Classic on mainekas rahvusvaheline noorteorkestrite festival, mis toimub augusti teises pooles Berliini Konzerthausis. EMTA sümfooniaorkester on esinenud sellel festivalil kahel korral, aastal 2002 ja 2005. Käesoleva aasta festivalil esineb ligi 20 noorteorkestrit üle Euroopa, enamik neist esitab ka oma maa uudisloomingut. Festivalil astuvad teiste hulgas üles Euroopa Noorteorkester Vasily Petrenko juhatusel, Schleswig-Holsteini festivali orkester Christoph Eschenbachi juhatusel, Gustav Mahleri noorteorkester Philippe Jordan juhatusel ja Prantsusmaa noorteorkester David Zinmani juhatusel.