Tõnis ErilaidFoto: Kalev Lilleorg
Blogid
2. september 2016, 04:00

Kuidas Eesti (taas)iseseisvumist tunnustati

Ameerika Ühendriigid tegid seda täna 25 aastat tagasi. Alles 48. riigina. "Mitmed kaalutlused takistasid Washingtoni aktiivselt toetamast Baltikumi iseseisvuspüüdlusi. Seevastu väidavad nad, et õhutasid Islandi valitsust käituma nii, nagu see käitus ja kinnitavad nüüd tagantjärele, et Island oli Baltikumi iseseisvustaotluse toetamisel Ameerika varjatud käsilane.

Selle peale võin ma ainult öelda, et mulle on see uudis," on esimesena Eesti tunnustamise eest võidelnud Islandi toonane välisminister Hannibalsson öelnud.

Sel ajal, kui USA veel julgust kogus, oli esimesena Rootsi ja kohe seejärel Saksamaa juba oma suursaadikugi Eestisse saatnud.

"Kuna enne sõda oli Eestil väikeriigina tollase rahvusvahelise õiguse kohaselt õigus lähetada ja vastu võtta üksnes saadikuid ja mitte suursaadikuid, siis olime meie ajaloo esimesed suursaadikud Eestis üldse," on kirjutanud esimene Saksa suursaadik Tallinnas Henning von Wistinghausen.

Oma volikirja andis ta alles pärast tunniajalist erajutuajamist Toompeal välisminister Lennart Meriga, kellega koos ta ka Kadriorgu sõitis, ülemnõukogu esimehele Arnold Rüütlile üle 2. septembril 1991. Samal päeval, kui USA Eestit tunnustas.

Pärast ametlikke kõnesid palus Rüütel von Wistinghauseni ja Meri väiksesse salongi ja pakkus kohvi ning küpsiseid.