Ain LutseppFoto: Teet Malsroos
Inimesed
1. september 2016, 16:41

Miks mõned riigikogulased Facebookist eemale hoiavad? (29)

Kui mõned riigikogulased on hakanud presidendivalimiste ajal sotsiaalmeedias agaralt sõna võtma, siis leidub veel rahvasaadikute seas neidki, kes ei taha Facebookist või Twitterist midagi kuulda. Kes on proovinud ja pettunud, kes aga jääb lihtsalt oma sotsiaalmeedia-vastasele seisukohale kindlaks.

"See on kindel põhimõte eemale hoida julgeoleku kaalutlustel," kommenteeris oma otsust Ants Laaneots. "Kui ma veel kaitseväe juhataja olin, siis hoiatati, et neil, kellel on riigisaladuste juurepääsuload, ei soovitata Facebookis tegutseda."

Ants Laaneots Foto: Arno Saar

Samas tõdeb Laaneots, et poliitikuna oleks see tõepoolest hea võimalus aktuaalsetele teemadele kaasa rääkida. "Aga ma arvan, et riigisaladus on tähtsam praegu kui minu mõtete avaldamine. Püüan neid artiklite kaudu mingil määral ilmutada, näiteks olen hiljuti venekeelsesse meediasse kirjutanud," rääkis mees alternatiivsetest võimalustest.

Marika Tuus-Laul Foto: Laura Oks

Marika Tuus-Laul on enda sõnul Facebooki kasutamist korra katsetanud, kuid talle ei meeldinud seal levivad sisutühjad postitused. "Kui nägin, mis seal toimub... Kõik on tühjad jutud – koertest-kassidest ja aiamaadest, vahetatakse toiduretsepte ja sellisest tühjast-tähjast kirjutatakse. Lihtsalt ei ole aega seal neid seisukohti omavahel vaielda. Mis mõttega? Sellel ei ole mõtet," selgitas ta.

"Ütlen ausalt, endise ajakirjanikuna püüan vältida neid olukordi, kus ajakirjanikud püüavad postituste lauseid kontekstist välja rebida," ütles riigikogulane. "Seal käib mingi kindel ring inimesi ja teatud inimeste ütlemisi avaldatakse, teisi mitte."

Arvamuse avaldamiseks on Tuus-Laulil teised kanalid. "Kui mul mingi seisukoht on, saan ma selle alati riigikogu saalis või Tallinna Televisioonis välja öelda."

Lisaks leiab ta, et Facebookist ei ole kasu ka valijateni jõudmisel, sest väga paljud vanemad inimesed sealseid väljaütlemisi ei loe.

Ain Lutsepp Foto: Teet Malsroos

Näitleja ja riigikogulane Ain Lutsepp ei kasuta Facebooki, sest ei pea seda lihtsalt vajalikuks. "Ei kavatse ka kunagi hakata," ütles ta. "Kui on vaja midagi tutvustada, siis on olemas ka teisi kanaleid," arvab ta sotsiaalmeedia võimaluste ärakasutamisest poliitikas.

"Ma lihtsalt ei soovi seda, kõik," piirdub ta lakoonilise põhjendusega.

Riigikogulastest ei oma Facebooki kontot lisaks veel Peep Aru, Enn Eesmaa, Kalvi Kõva, Kalev Kotkas ja Mihhail Stalnuhhin. Kasutajakontod on olemas Valeri Korbil, Arno Sillal ja Mark Soosaarel, kuid viimased postitused jäävad ammusesse aega, mis annab aimu, et nad ei ole aktiivsed kasutajad.