Mauna Loal kasvab vähe taimi ja selle pind sarnaneb MarsigaFoto: NEIL SCHEIBELHUT
Maailm
29. august 2016, 12:26

Aasta otsa sama seltskond ja ühtmoodi toit: Hawaiil lõppes Marsi-elu jäljendav katse (5)

NASA loodab inimesed Marsile saata 2030. aastal. Käputäis inimesi sai Maa pea aimu, kuidas oleks punasel planeedil elada. Hawaiil lõppes katse, kus vabatahtlikud jäljendasid aasta jooksul Marsil elamist, teatas BBC.

NASA rahastatud simulatsiooni korraldas Hawaii ülikool. Möödunud aasta 29. augustil suleti vabatahtlikud suurde kuppeltelki, kus nad väljusid ainult skafandris. Samuti sõid nad astronautidele mõeldud kosmosekonserve. Toitu saadeti juurde nelja kuu tagant ja värsket vett iga kahe kuu järel.

Oma lähedastega said katsealused suhelda e-kirjade teel. Need saabusid 20-minutilise viivitusega ehk samamoodi, nagu need jõuaks Maalt Marsile.

Meeskond koosnes kuuest inimesest: prantslasest astrobioloogist, sakslasest füüsikust ja neljast ameeriklasest, kes tavaelus töötavad piloodi, arhitekti, ajakirjaniku ja mullateadlasena. Pisut vähem kui saja ruutmeetri suuruses telgis oli igaühel neist väike toake magamisaseme ja lauaga. 

Katse järel on vabatahtlikud üsna kindlad, et pikad kosmoselennud on võimalikud. Prantsusmaalt pärit meeskonnaliige Cyprien Verseux kinnitas, et tema arvates on nii tehnoloogilised kui psühholoogilised takistused ületatavad. 

Meeskonna juhi Carmel Johnstoni kinnitusel oligi kõige raskem taluda privaatsuse täielikku puudumist. Samade inimestega koos elamine muutub mingil hetkel üsna tüütuks. Samuti igatsesid vabatahtlikud igapäevatoitu ja pärast telgist väljumist soovisid nad pitsat süüa.

Rahvusvahelises kosmosejaamas kestab üks vahetus tavaliselt kuus kuud. Pärast seda lennutatakse inimesed Maale tagasi. Marsile lendamiseks kulub ilmselt vähemalt aasta, kuid teekonna kestvus sõltub Maa ja Marsi omavahelisest asendist ja sellest, kui palju energiat kosmoselaev kasutab.