HETK ENNE SUUDLUST: Jake otsustas oma sünnipäevale pisut vürtsi lisada ja läks ühes kallima ­Aiviga laborisuudluse stseeni võtetele. Foto: Mart Normet
Inimesed
29. august 2016, 04:00

"Omapärane on suudelda, kui kaks kaamerat filmib ja viis inimest vaatab." (1)

Üleeile pidi paarkümmend Mustamäe majade vahele kogunenud inimest ETV teaduslühifilmi nimel üksteisele kaamera ees suud andma. "Päris omapärane on suudelda, kui kaks kaamerat filmib ja viis inimest vaatab seda kõike pingsalt pealt," muljetab muheledes võttel osalenud Jake.

Rahva ajas kokku 30. septembril ETV ekraanile jõudev lühifilm "Teadlaste öö: Armastuse valem", mille peaosatäitja Tõnis Niinemets kehastab teadlast, kes üritab defineerida armastust.

Tema tegelaskuju on erinevaid põhjendusi tuues kutsunud laborisse paarid, kellel ta siis suudelda palub, peas kiivrid, mis teineteisega juhtmete abil ühendatud.

KIRGLIK PAAR: Julgeid ei leidunud mitte üksnes noorukite, vaid ka keskealiste seas. Foto: Mart Normet

Paarikeste rolli astusid täiesti tavalised Eesti inimesed, nende seas ka Jake oma pruudi Aiviga.

"Mul on sünnipäev ja mõtlesime, mida vaba päevaga peale hakata," räägib noormees, kuidas ta võttele sattus.

Enne, kui sai kaamera ette astuda, pidid osalejad võttemeeskonnaga kokku leppima, millist tegelast keegi kehastab ja missuguste vabandustega on teadlane suutnud nad kohale meelitada.

Koosolekut peeti ühes Mustamäe tee hoovis ja laupäeval möllanud tugev tuul tõi amatöörnäitlejatele kaasa ka väikese ehmatuse – ühtäkki maandus puude alla inimeste vahele kõrgustest alla sadanud oks. Õnneks ei olnud see eriti suur ja keegi haiget ei saanud.

Noore režissööri Oskar Lehemaa lavastatud lühifilmi kaasstsenarist Mart Normet räägib, et ETV on igal aastal koostöös Ahhaa teaduskeskusega mingi saate teinud ning tänavu otsustati lühifilmi kasuks.

"Teadlased saavad seda vaadata umbes sama tõsiselt kui kriminaaluurijad CSId," tõdeb Normet, et muidugi on filmis teatavaid liialdusi. "Peategelane ongi hull teadlane, kes püüab defineerida armastust ja kirjeldada, mis see selline on."

Teadlase osas üles astuv Tõnis Niinemets tunnistab, et ta pole eriline teadusemees ja seetõttu on tal põnev seda rolli mängida. Inspiratsiooni sai ta internetiavarustest: "Teadlastest ja teadusest on tehtud kõiksugu dokumentaale."

AJUTINE SUUDLUSLABOR: Suudlusstseeni jaoks oli kokku tulnud paarkümmend huvilist, kes pidid kaaslasele suud andma Mustamäe kortermajade vahele püsti pandud telklaboris. Foto: Markus Mikk

Näitleja sõnul on paras väljakutse teha selgeks, kuidas üks teadlane mõtleb ja käitub. "Kui sotsiaalne ta on ja milline on tema huumorimaitse," täpsustab Niinemets ja lisab, et kindlasti ei soovi film anda maailmale teada, et teadlased just sellised ongi.

Kas Tõnisel on oma armastuse valem olemas? "Kindlasti on. Muidu ei oleks ma isiklikus elus sellises punktis ja koos selle inimesega, kellega olen," ütleb ta rahulolevalt ja muigab: "Ma arvan, et armastuse valem on igaühel erinev, aga enda oma ma kindlasti ei avalda."