KUULUS PUNAPEA: Sonia Rykiel oli oma uhke punase juuksepahmakaga iseenese firmamärk. Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
26. august 2016, 04:00

Adieu, kudumite kuninganna Sonia!

Eile suri 86 aasta vanuses prantsuse moedisainer Sonia Rykiel, keda kutsuti tänu tema erksavärvilistele triibulistele kampsunitele kudumite kuningannaks. Ometi ei osanud ta ise kududagi!

"Mu ema suri täna hommikul kell viis oma Pariisi kodus Parkinsoni tõve tagajärjel," ütles Nathalie Rykiel, kes tegutseb ema nime kandva moemaja tegevjuhina.

Moedisainer oli 2012. aastal tunnistanud, et sai raske diagnoosi 15 aastat varem. Seni oli Rykiel suutnud haigust varjata, kuid otsustas sellest rääkida, kui sümptomeid ei saanud enam eitada.

Punaste juuste ja provokatiivsete avalduste poolest tuntud Rykiel võitis moefännide südamed oma naiselike ja teravmeelsete kampsunitega, mis olid tihti triibulised, litritega või tekstiga. Ometi ei osanud Rykiel kududa ega õppinudki seda ära, kirjutab Women’s Wear Daily.

TRIIBULINE JA VÄLJAKUTSUV: Rykieli triibukudumid olid tihtipeale provokatiivse kujundusega. Foto: Vida Press

Ema poolt vene ja isa poolt rumeenia päritolu Sonia Flis ei kavatsenud moekunstnikuks hakata. "Pidin saama emaks, nagu mu ema, kes ei käinud tööl," ütles ta. Kuid Sam Rykielil, kellega Sonia 1953. aastal abiellus, oli Laura-nimeline rõivabutiik.

Lapseootele jäädes ei leidnud Sonia sobivat rasedakleiti. "Kõik olid jälgid. Nii et tegin ise. Siis tegin pulloveri. Ajakiri Elle pani selle oma kaanepildile."

Kiitsakast nn vaese poisi soonikkampsunist sai 1960. aastatel hitt. 1968 lahutas selleks ajaks 14aastase tütre Nathalie ja seitsmese poja Jean-Philippe’i ema Sonia abielu ning avas samal aastal Pariisi boheemlikus Saint-Germain-des-Prés’ piirkonnas omanimelise poe. Aasta pärast avas Rykiel esinduse juba Galeries Lafayette’i kaubamajas.

"Kuna ma midagi ei teadnud, tegin, mis tahtsin," meenutas Rykiel 2008. aasta intervjuus oma läbimurret.

"Ma ei kuulanud kedagi. Olin nii äge ja autoritaarne, kuulasin vaid seda, mida tahtsin, ja iseend. Inimesed kas armastasid või vihkasid mind."

Sonia Rykiel’i soonikkampsunist sai 1960. aastatel hitt. Laulja Françaoise Hardy poseerib 1963. aastal ajakirja Elle kaanel Sonia triibulise pulloveriga. Foto: Repro

Sonia armastas nii pikki ja siredaid kui ka hiiglaslikke ja jupakaid kudumeid, samuti imposantseid erkroosasid ja siniseid karusjakke. Võrratu silm oli tal ka sisekujundusele: 1980. aastatel kujundas Rykiel mitme Pariisi luksushotelli interjööri. Ta katsetas ka näitlemist ja disainis teatrikostüüme.

Rykieli firma oli üks viimaseid Prantsuse moemajasid, mis püsis pere omanduses, kuid veebruaris 2012 ostis 80% sellest Hongkongi miljardäridele kuuluv firma Fung Brands.

1975. aastal ema moemajas modellina alustanud Nathalie’st sai 1995. aastal tegev- ja kunstiline juht, kes pani aluse lasteriiete tootmisele, kollektsioonile Sonia by Sonia Rykiel ja kingadele-lisanditele.

2002. aastal avas ta firma, mille asutaja oli soovitanud naistel rinnahoidjad nurka visata ja poistekampsun selga tõmmata, pesu- ja erootikapoe. Provokatiivsus oli Sonia Rykielile meeltmööda.

Ta utsitas naisi vabadust nautima ja armukesi pidama. 1996 avaldas Sonia romaani "Punased huuled". Tema sõnul oli see armukolmnurk mehe, naise ja kampsuni vahel.