ENDISELT TÖÖKORRAS: 1992. aastast pärinev kunagine president Lennart Meri ametiauto läbis hiljuti värskenduskuuri ning on sel reedel ja laupäeval vaatamiseks väljas.Foto: Alar Truu
Inimesed
26. august 2016, 04:00

Lennart Meri kunagine ametiauto pannakse väljanäitusele (5)

Tallinna lauluväljakule tuleb täna ja homme toimuva "We Love The 90’s" festivali ajaks ka temaatiline autode väljanäitus. Muu hulgas saab pilgu peale heita president Lennart Meri kunagisele ametiautole.

Mercedes-Benz 300SEL, mida Lennart Meri aastatel 1993–2001 ametiautona kasutas, on seni olnud Kaitseliidu käsutuses.

Nimelt pärandas Arnold Rüütel presidendiks saades päevinäinud Mercedese neile. Enne seda oli auto 200 000kroonise alghinnaga enampakkumisele pandud, kuid keegi polnud sellest huvitatud.

President Lennart Meri Foto: Arno Saar

Kaitseliidu tagalakeskuse ülema asetäitja Andres Välli räägib, et Meri kunagine ametiauto on Kaitseliidus aastaid niisama seisnud, kuid viimastel aastatel on sõidukit taastatud ning selle valget nahksisu on värskendatud.

"Auto on praegu sõidukorras," kinnitab Välli. Kuna sõiduk on nüüd läbinud värskenduskuuri, võib seda Välli sõnul ehk edaspidigi näitustel kohata.

Kaitseliidu avalike suhete osakonna ülem Tanel Rütman on varem BNSile öelnud, et taastatud Mercedes hakkab vajadusel täitma esindusauto ülesandeid, näiteks osalema paraadidel.

Võrreldes tänapäevaste presidendi ametiautodega oli Meri Mercedes Välli sõnul märksa algelisem ja sellel polnud ka erilist turvavarustust. Kui vahepeal eelistasid Eesti riigipead ametiautona Audi A8, siis president Toomas Hendrik Ilves sõidab alates märtsist taas Mercedes-Benziga.

President Meri oli omal ajal ametiauto kasutamise suhtes väga kokkuhoidlik. Ta sõitis kaks ametiaega järjest sama autoga ja väitis, ei käib pigem jala, kui

lubab endale uue sõiduki osta. Meri rääkis toona, et ta võiks sõita ka jalgrattaga, kuid auto on kiirem ja vihmaga kuivem.

Peale Meri vana ametiauto saab lauluväljakul uudistada ka näiteks korvpallur Martin Müürsepa 1996. aasta Mercedes-Benzi ja Eesti legendaarse DJ ja saatejuhi Allan Roosilehe 1999. aasta Nissan Maximat. Samuti tuuakse kohale mõni vana Moskvitš ja Žiguli.

Kui algul oli plaan lasta inimestel ka autodesse istuda, siis otsustati sõidukite säästmise huvides panna need siiski vaid vaatamiseks välja.