Martin Helme Paide Arvamusfestivalil.Foto: Teet Malsroos
Tele
25. august 2016, 16:44

Miks muidu jutukas Martin Helme poliitikasaates madalat profiili hoidis? (137)

Eilses ETV poliitikasaates "Foorum" olid jutukamad vasakpoolsed erakonnad Keskerakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond ning kõige vaiksem EKRE esindaja Martin Helme, kes rääkis enam kui poolteist korda sõnakast Sven Mikserist vähem. Kas EKRE ei usu enam ise ka, et järgmine president nende erakonnast tuleb?

Martin Helme oli oma sõnavõttudes küll järsk, öeldes, et kui presidenti ei valita riigikogus, on selles süüdi Reformierakond, aga samas oli ta sõnaaher. Kogu tunniajase saate jooksul rääkis ta pisut rohkem kui saatejuht Andres Kuusk. Kuusk rääkis koos sissejuhatuse ja lõppsõnaga kokku viis minutit ja kuus sekundit, andes mõnesekundilisi vahekommentaare ja jagades sõnaõigust, kui Helme kõneles kokku kuus minutit ja neli sekundit.

Martin Helme Paide Arvamusfestivalil. Foto: Teet Malsroos

Pikim kõnevoor oli Helmel minut ja 44 sekundit, kui seletas, miks EKRE kevadel veel toetas Jõksi ja enam mitte. Nimelt olla Jõks soosiv massimmigratsiooni ja kooseluseaduse suhtes. Nestorit EKRE samuti toetada ei saa, sest tegu maailmavaateliselt eriti antipaatse kandidaadiga.

Helmega sõnaahtruse suhtes samal pulgal oli Andres Herkel, kes kõneles Helmest neli sekundit rohkem. Samas kõnevoorud olid tal pikemad, kui rääkida sai (või tahtis) kolmel korral ligi poolteist minutit.

Reformierakonna esindaja oli saates Hanno Pevkur, kes haaras kõnevooru kokku seitse minutit ja üheksa sekundit. Pevkur pidi koos Sven Mikseriga kaitsma kokkulepet, mis kaks erakonda omavahel tegid, et esimeses voorus toetab Reformierakond sotside kandidaati (Eiki Nestorit), teises, kui sinnamaani asi läheb, toetavad sotsid Reformierakonna kandidaati (Siim Kallast).

Kaheksa minutit ja kaks sekundit õnnestus rääkida Margus Tsahknal, kes põhiliselt kaitses erakonnatut IRL-i kandidaati Allar Jõksi ja teha maatasa sotside ja Reformierakonna kokkulepet.

Jüri Ratas rääkis kokku 10 minutit ja seitse sekundit, kes, kuigi kahtlustatakse, et Keskerakonna käes on esimeses valimisvoorus võim president ära valida, kui toetab Nestorit, kinnitas saates korduvalt, et nende valikuks on Mailis Reps. Samas tunnistas ta, et Reps teeb tugevat kampaaniat omavalitsustes ehk Keskerakond valmistub valimiskogus hääli võtma ja loodavad, et presidenti ei valita riigikogus.

Tihedas rebimises oli "Foorumi" kuldsuu Sven Mikser, kes rääkis 10 minutit ja kaheksa sekundit. Samuti kaitses ta Reformierakonnaga tehtud kokkulepet ja pidas sütitava kõne, kuidas maailmavaateta kandidaati, pidades silmas erakonnatut Jõksi, valida ei saa.