Jüri RatasFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
25. august 2016, 10:17

Kas Keskerakond puksib IRLi valitsusest välja? (49)

Eilses ETV poliitikasaates "Foorum" teatas Keskerakonna esindaja Jüri Ratas, et Keskerakond seisab Mailis Repsi selja taga … esimeses voorus. Kas see avab ukse Reformierakonna, sotside ja Keskerakonna leppeks, kus teises või kolmandas voorus hakkavad kõik kolm Siim Kallast toetama?

"Me kindlasti tahame valida esimeses voorus Mailis Repsi poolt," nentis Ratas kohe saate alguses. "Ka see on võimalus. Ma arvan, et 27 Keskerakonna fraktsiooni liiget valivad nii teoreetiliselt kui praktiliselt esimeses voorus Mailis Repsi."

Miks rõhutas Ratas kahel korral esimest hääletusvooru, jättis saatejuht Andres Kuusk kahjuks küsimata, kuid kui seda sõnumit lahata, võib see tähendada, et Keskerakond on valmis koostööks nii Reformierakonna kui ka sotsidega, kuid seda teises või kolmandas voorus, kui kahe viimase ühiskandidaat on Siim Kallas.

Kuid mida peab Reformierakond Keskerakonnale pakkuma, et need 27 saadikut Kallase taha koonduks? Kõige selgem on koht või kohad valitsuses ehk lahkuma peaks Isamaa ja Res Publica Liit, kes toetab Allar Jõksi.

Margus Tsahkna Foto: Stanislav Moshkov

IRLi ei päästeks praegu isegi see, kui nemad hakkaks Kallast toetama, sest vajalikku häälte arvu ei saadaks kätte.

"See ei muudaks olukorda, kuna täna on võti selle küsimuse kohta, kas president valitakse parlamendis ära, Keskerakonna käes ja nii see tegelikult on," sõnas IRLi juht Margus Tsahkna.

Riigikogus on presidendikandidaadil vaja 68 häält, et presidendiks saada.

"Olen seda kaks korda öelnud ja ütlen kolmandat korda ka, et meie kandidaat on kindlasti Mailis Reps," sõnas seejärel Ratas.

Ratas nentis aga kohe esimese vooru jutu järel, et suvel on igasuguseid kohtumisi olnud, ja saate käigus lõhkas ta väiksemat sorti mürsu, väites, et juttu on olnud ka valitsusse minemises. Kahjuks jäi seegi teema täpsustamata.

Küll rõhutas Ratas mitmel korral, et valijameeste kogus on Mailis Repsi võimalused väga head ja nad on koos kümnetes ja kümnetes (kui mitte sadades) omavalitustes käinud ning sealsete inimestega otse suhelnud ning oma programmi tutvustanud.

"Need kandidaadid, kes lähevad valijameeste kogusse, peavad vastama palju laiemale amplituudile küsimustele kui riigikogus. Käies täna omavalitsusjuhtide juures ja tutvustades ühte presidendikandidaati, ma võin öelda, et üle poole aja läheb haldusreformi, läheb kohalike omavalitsuste ja kohalike inimeste toimetuleku teemadele. Ja see on kindlasti väga valus teema nii mõnelegi presidendikandidaadile, kes mingitel põhjustel väga aktiivselt kohalikesse omavalitsustesse ei lähe," rääkis Ratas.

Mailis Reps Foto: Arno Saar

Esmaspäeval, 29. augustil, kell 13 algab riigikogus presidendi valimiste esimene voor. Vajadusel toimub riigikogus teisipäeval, 30. augustil, presidendivalimiste teine ja kolmas voor.

Kui presidenti siis ka ei valita, läheb valik valijameeste kogusse. Valimiskogu koosseis on 101 riigikogu liiget ja 234 kohaliku omavalitsuse volikogu esindajat.

Kuid poliitdebatid pole veel lõppenud: täna ehk neljapäeval kell 21 on presidendikandidaadid Kanal 2 eetris ja pühapäeval kell 21.35 ETVs, kuigi selles saates ei saa näha Siim Kallast kui ka Mart Helmet, sest neid esimesse vooru üles ei seata. 

Kui Siim Kallas on Reformierakonna otsus, sest toetatakse sotsi Eiki Nestorit, siis Mart Helme ei saa kokku vajalikke hääli - kandidaadi ülesseadmise õigus on vähemalt viiendikul (21 liiget) riigikogu koosseisust, seejuures võib riigikogu liige olla ainult ühe kandidaadi ülesseadjaks.