UHKELT ARMILINE: Andrew ei kavatsegi varjata varasemate lõikuste arme. Ta postitab Youtube’i trennivideoid ja tal on üle 55 000 jälgija. Foto: Youtube
Inimesed
25. august 2016, 04:00

Kunstsüdamega modell: "Minust ilusamat zombit te ei leia!"

Kui muskliline fitnessimodell Andrew Jones õhtul voodisse heidab, paneb ta ühte pistikusse laadima telefoni ja teise... enda. Tal pole tuntavat pulssi. Tal pole töötavat südant. "Minust ilusamat zombit te ei leia!" naerab kulturist, kes jätkab ka ilma südameta võimsate musklite pumpamist.

Kui teised temavanused ahastavad, et telefoni aku on otsakorral ja nad ei pääse värskemaid Facebooki postitusi lugema, siis 26aastase Andrew’ oma ei tohi tühjaks saada.

USAs Connecticuti osariigist pärit kutseline fitnessimodell on kogu aeg ühendatud kahe aku ja arvutiga, mida ta kannab kõikjal seljakotiga kaasas, kirjutab Huffington Post. Igal õhtul peab ta aku laadima panema.

Neli aastat tagasi diagnoositi tal hüpertroofiline kardiomüopaatia, seisund, mille puhul vasaku südamevatsakese lihaseline sein on mingil põhjusel paksenenud ja süda ei suuda pumbata verd piisava tõhususega. Andrew’ seisund halvenes järjest ja ta oli sunnitud neli kuud intensiivravil viibima.

UHKELT ARMILINE: Andrew ei kavatsegi varjata varasemate lõikuste arme. Ta postitab Youtube’i trennivideoid ja tal on üle 55 000 jälgija. Foto: Youtube

Arstid ütlesid, et fitnessimodell vajab hädasti uut südant. Seniks aga, kuni seda pole veel leitud, paigaldati Andrew’le abivahend, mehaaniline pump, mis kannab verd läbi keha nii nagu terve süda.

"Seda võetakse kunstsüdamena. See teeb minu eest südame tööd." Samuti on Andrew’l südamestimulaator.

Fitnessimodelli karjääris esimesi samme teinud Andrew ei lasknud end südamehaigusest häirida. Haiglast pääsenud, hakkas ta end uuesti vormi ajama. "See ei tulnud ühekorraga," vahendab Mirror. "Astusin kukesammudega. Aga peagi leidsin end jälle jõusaalist."

Varasematest lõikustest pärit armid rinnal, pumpab Andrew musklit, jättes häbisse kõik laiskvorstid. Ta jäädvustab oma harukordset teekonda Instagramis ja oma Youtube’i kanalil. Sealsamas avaldab Andrew ka trennivideoid.

Praegu on tal Youtube’is üle 55 000 jälgija. Temast on kirjutatud ajalehtedes ja teda on näidatud teleris. "Mul on nii hea meel, et mu lugu kogub kuulsust!" rõõmustab Jones tuntuse üle. "Innustagem aga nii paljusid inimesi, kui võimalik!"

USAs ootab praegu uut südant ligi 120 000 inimest. Andrew on asutanud organisatsiooni Hearts At Large (Südamed Ula Peal), tõstmaks teadlikkust doonorite vajalikkuses ja abivajajate võrgustiku loomises.

Hiljuti kirjutati 25aastasest ameeriklasest Stan Larkinist, kes kandis südamesiirdamist oodates 555 päeva samasugust seljakotiseadet. Stani haige süda oli eemaldatud, Andrew’ oma aga alles.

Kuid ilma südamepumbata ütleks tema süda üles. Siiski pole see masinavärk igaveseks mõeldud. Kulturist ootab sobivat doonorsüdant. Seniks aga hoiab ta end supervormis ja innustab seda teisigi tegema.

"Minu elu on praegu selline. Ma võin kas end haletseda või jätkata jõudumööda nende asjade tegemisega, mida ma armastan."

Brasiillanna elukaaslase rinnus tuksub tema eksmehe süda

Brasiillanna Leila de Oliveira Mendesi noorpõlvearmastusest abikaasa Ademilson sai kuuli pähe ja suri haiglas. Naine andis loa tema neerude, sarvkesta ja südame loovutamiseks abivajajale.

Brasiillanna elu-kaaslase rinnus tuksub tema eksmehe süda. Foto: Metropoles.com

Nüüd aga on naise elukaaslaseks Celedino Vieira, kellele siirati tema surnud mehe süda. Leila tunnistas ajakirjandusele, et kui Celedino koputas aasta pärast abikaasa surma tema uksele, ei tahtnud ta meest näha, kuid andis talle pärast kõhklemist siiski käe.

Külaline surus selle vastu oma rinda: tunne oma mehe südamelööke. Naine heldis ja nad sõbrunesid. Celedino lahutas abielu ning kolis Leila juurde. Nad pole ametlikult abielus, kuid Leila tütred kutsuvad meest isaks. 

Tütar palus isa südame saanud mehel end altari ette viia

Ameeriklanna Jeni Stepieni isa sai 2006. aastal autoõnnetuses surma. Kuid Jeni tahtis, et isa saaks tema abiellumisest osa. Nii otsis ta üles mehe, kellele siirati tema isa süda, ning palus tal laulatusel olla pruudi isa rollis.

Tütar palus isa südame saanud mehel end altari ette viia. Foto: Koka on CW

Arthur Thompson oli nõus ja viiski Jeni 6. augustil altari ette. «Pruut puudutas tseremoonia ajal Thompsoni rinda ja nuttis,» vahendab Briti leht The Independent.

«Oli, nagu oleks isa mu juures olnud, ja oli veelgi etem,» ütles Jeni. «Saame seda lugu teiste inimestega jagada ja näidata, et elundidoonorid on olulised.»