Allar JõksFoto: Teet Malsroos
Tele
24. august 2016, 06:59

VIKTORIIN | Mitu korda vabandas Jõks üle võlli läinud nalja pärast ja kellega (või millega) ta nüüd ise ühtis? (9)

Endine õiguskantsler ja praegune jurist ning presidendiks kandideeriv Allar Jõks mainis Delfis toimunud presidendikandidaatide debatis korduvalt oma läbimõtlemata väljaütlemist või nalja Mailis Repsi suunas, kuid kasutas debati lõpus sarnast sõnakombinatsiooni, mille üle ta Arvamusfestivalil nalja viskas.

Nimelt ütles Keskerakonna kandidaat Mailis Reps Arvamsufestivalil, et ühtib Jõksiga, mispeale pööras Jõks selle naljaks, viidates sellele, et Reps soovib temaga suguühtesse astuda.

"Ma usun, et ühtin siinkohal Allar Jõksiga, et need mängud, kes annab saia ja kes saab õuna vastu, presidendi ümber on täiesti kohatud, sest inimesed ootavad presidendilt hoopis midagi muud," sõnas Reps presidendi otsevalimiste ideed kommenteerides.

"Mailis, sa ütlesid, et ühtid minuga, kuid mul on naine siin kaasas," põrutas seepeale Jõks Repsi poole veidi kahtlevalt vaadates ning seejärel muiates.

Mailis Reps Foto: Teet Malsroos

Delfi debati ajal Jõks selliste naljadega enam välja ei tulnud, vaid tõstis mitmel korral esile, et ta on vabandanud ja vabandab ning teeb juhtunust mitmeid järeldusi, mis aitavad tal hakkama saada ka presidendina.

"Ma olen juba vabandanud, sest põhiseadus näeb ette, et vabariigi president peab olema vähemalt 40-aastane, see tähendab seda, et sul on mingi võime õppida, teha järeldusi oma vigadest ja mina olen õppinud seda, et Eino Baskin ma ei ole ega saa, samamoodi "Tujurikkuja" taset ma ei saavuta, kuigi suutsin paljude enda toetajate ja iseenda tuju rikkuda," alustas Jõks saatejuhtide küsimusele vastates.

Kui arvasite, et sellega oli teema maas, siis eksite.

"Kõigepealt ma tahaks öelda seda, et välispoliitikat on teadupoolest peetud minu kõige nõrgemaks küljeks, ma pole sellega absoluutselt nõus, sest nagu on selgunud, minu kõige nõrgemaks küljeks on huumorisoon," vastas Jõks teisele küsimusele, mis puudutas välispoliitikat.

Pärast seda läks tunnike ja Jõksi fopaast ei räägitud, kuni saatejuhid uurisid kõigilt kandidaatidelt, kuidas nad reageeriks, kui naaberriigi president esineb täiesti pööraste väidetega Eesti kodanike kohta.

"Mul on paari nädala tagant kogemus, kus üks läbimõtlematu ütlus on tekitanud palju-palju pahameelt," tõstis Jõks teema taas üles. "Seetõttu arvan ma, et kõige parem on see, kui see on lähedase riigi president, helistada ja öelda, et see polnud okei, mis te ütlesite, ja siis võtta seda rahulikult ja mitte võimendada selle pealt mingit uut teemat, mingit uut tüli. Öelda ka oma rahvale, et ma olen selle vabariigi presidendiga rääkinud ja ta lubas vabandada, kui ta lubas."

Jõksi parim sõnakasutus oli aga veel tulemas, sest kui küsiti Eesti IT-riigi kuvandi ja majanduskasvu kohta, alustas ta kolmandana vastastes oma juttu nii: "Kui tohib, siis ma ühtiks eeltoodud seisukohtadega ja ma ei hakkaks neid kordama."