Mart HelmeFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
23. august 2016, 23:51

Kas Helme eksis meelega ja miks tõrjus Reformierakond tema väiteid Savisaare kohta? (24)

Delfi teisipäevases presidendikandidaatide debatis juhtis EKRE liider Mart Helme tähelepanu, et kuigi ajakirjanike jaoks võib erakondade tagatubades toimuv olla huvitav ja juhtkirju väärt, siis tegelikult on olukord selline, nagu "vaataks sisse kaleidoskoobi silmast ja kogu aeg pööratakse seda" ehk teisisõnu – olukord on muutuv ja segane.

"Täna on jutt sellest, et Edgar Savisaar toetab Siim Kallast," jätkas Helme.

"Ei, ei ole, ei ole nii," sekkus kohe Reformierakonna kandidaat Kallas.

"Homme on jutt sellest, et sotsiaaldemokraadid toetavad Siim Kallast," ei lasknud Helme ennast üldse segada. "Ülehomme on jutt sellest, et Siim Kallas toetab sotsiaaldemokraate. Aga mul on tunne, et riigikogus on küllalt raske üksmeelt leida ühe kandidaadi suhtes ja seetõttu arvan ma, et asi läheb valmiskogusse."

Kuid kust tuli Helme väide Savisaare kohta ja miks see on Reformierakonnale eriti valus torge?

Reformierakonna juhatus otsustas nimelt, et presidendivalimistel riigikogu esimeses voorus on nende ja sotside ühiskandidaat Eiki Nestor ja teises ning kolmandas voorus Siim Kallas. 

Eiki Nestor Foto: Teet Malsroos

See annab valiku aga Keskerakonna kätte ja fraktsiooni juht Kadri Simson ütles Postimehele esmaspäeval, et "tänavused presidendivalimised viivad paratamatult valitsuse muutumisele".

Teisipäeval oli Simsoni jutt ehk natuke teine, kui ta ütles ERRile, et kohtumisel peaminister Taavi Rõivasega polnud Keskerakonna kaasamisest valitsusliitu juttu.

Kadri Simson Foto: Arno Saar

"Mul oli nii palju siivsust, et ma seda isegi ei küsinud. Praeguses valitsuses saab ainult Taavi Rõivas peaminister olla," lausus ta. "Mingisuguseid kokkuleppeid me ei sõlminud."

Tõsi, Simsoni väide valitsuse muutumisest ei pruugi tähendada nende ühinemist valitsusega, vaid võib tähendada ka mõne ministrikoha ümbermängimist praeguste partnerite vahel.

Samas on huvitav Simsoni repliik selle kohta, et praeguses valitsuses saab ainult Taavi Rõivas peaminister olla, sest selle repliigiga ei puudutanud ta teisi ministrikohti, jättes nii lahti ukse, et kui Rõivas on peaminister, võib keskerakondlane olla ju näiteks haridusminister.

Mailis Reps Foto: Teet Malsroos

Küll aga on Reformierakonna ja Keskerakonna koostöö keerukas, sest praegune valitsusjuht on selge sõnaga Eesti Päevalehele öelnud, et "mina olen ainsana välistanud igasuguse koostöö Keskerakonnaga seni, kuni Edgar Savisaar juhib erakonda." Keskerakonda juhib Savisaar aga endiselt, sest 2015. aasta sisevalimistel alistas ta just Simsoni.

Seega on arusaadav ka Siim Kallase tormakas vastuväide Helme võib-olla suvalisele mõttelennule või siis meelega tehtud veale - plaani ei peeta Savisaarega, kuid ehk peetakse Kadri Simsoniga.

Siim Kallas Foto: Jörgen Norkroos

Kuid kas Helme on oma plaani üldse nurka heitnud?

"Mis puutub kandideerimisse, siis loomulikult kandideerin ma täie tõsidusega. Loomulikult arvestan ma sellega, et meil on väga raske üles seada minu kandidatuuri – või praktiliselt võimatu – riigikogus, sest meid on ainult seitse ja siin on suurematelgi fraktsioonidel raske oma kandidaati üles seada," selgitas Helme enda olukorda. "Seetõttu arvestame valmiskoguga, kuid me ei rutta sündmustest ette."

Mart Helme Foto: ALAR TRUU