Kärt Anvelt, Ingrid Veidenberg ja Tuuli JõesaarFoto: Ingrid Veidenberg (Facebook)
Tele
23. august 2016, 23:12

Kas Delfi presidendidebatt andis ETV meestelembusele ninanipsu? (1)

Uudisteportaali Delfi teisipäevases presidendivalimiste debatisaates kandsid põhikoormust kaks naissaatejuhti, keda toetasid kas küsimuste või ekspertarvamustega veel kaks naist ja kaks meest, mis on täiesti erinev ETV tavalisest mudelist, kus saadet juhib mees ja saatekülalised on temaga samast soost.

Delfi saadet juhtisid Eesti Päevalehe ajakirjanikud Tuuli Jõesaar ja Kärt Anvelt igale debatis osalejale esitas eraldiseisva küsimuse ka LP peatoimetaja Ingrid Veidenberg.

Kärt Anvelt, Ingrid Veidenberg ja Tuuli Jõesaar Foto: Ingrid Veidenberg (Facebook))

Lisaks neile kolmele oli Delfi stuudios kolm eksperti: ajalehe Sirp peatoimetaja Ott Karulin, Arvamusfestivali eestvedaja Kadri Lainas ning ajalehe Eesti Ekspress peatoimetaja ja politoloog Erik Moora.

Delfi on üldse naiste rollile viimastel nädalatel rohkem tähelepanu pööranud, sest ka Arvamusfestivalil oli nende üheks teemaks "Ka naine võib olla edukas". Seal osalesid Ekspress Meedia juhatuse esimees Mari-Liis Rüütsalu, riigikogu liige Urve Palo, kirjastuse Pilgrim omanik Tiina Ristimets ja Eesti naisliidu juht Siiri Oviir, kusjuures debatti juhtis portaali Feministeerium poolt "Aasta šovinist 2015" valikusse kuulnud Veidenberg!

Eesti Rahvusringhäälingus juhivad poliitikasaateid aga valdavalt mehed – saadet "Foorum" juhib Andres Kuusk ja "Vabariigi kodanikud" Aarne Rannamäe.

Andres Kuusk Foto: TIINA KÕRTSINI
Aarne Rannamäe. Foto: TEET MALSROOS

Eesti Ekspress kirjutas tänavu veebruaris, et poliitikasaade "Foorum" on tõeline "vorstipidu", sest seal moodustasid osalenud naised vaid ligi 22 protsenti kõikidest saatekülalistest.

Ajaleht tõi välja, et ühe saate raames ületab naiste arv väga harva meeste oma. Näiteks juhtus nii 27. jaanuari "Foorumis", kui stuudios said sõna Jevgeni Ossinovski, Monika Haukanõmm, Diana Ingerainen, Marika Tuus-Laul, Arvi Vask ja Riina Sikkut. Räägiti arstiabist ja selle kättesaadavusest erinevates Eesti regioonides.

Seevastu vahemikus 23.09-7.10 ehk kolm saadet järjest olid "Foorumi" külalisteks ainult mehed.

Täpsemalt näeb infot graafikult:

 

"Foorumi" presidendisaade (kuigi täna on saates erakondade juhid) on eetris juba täna õhtul.

Kirjutage ja andke teada, kas teile meeldivad enam nais- või meessaatejuhid ning millise mulje jättis Delfi debatt?

Tuuli Jõesaar Foto: ARNO SAAR
Kärt Anvelt Foto: KRISTJAN LEPP
Ingrid Veidenberg Foto: TEET MALSROOS