UUS AMET: Maria Listra on seda meelt, et tegevate artistide ülesanne on järelkasvu õpetada. «Mitte see, et lähen pensionile ja siis. Ikka kohe peaks sellel asjal sabast kinni võtma.»Foto: Edyth Raamat
Inimesed
24. august 2016, 04:00

Maria Listra: mul on hirm, kas ma ikka lastele meeldin (4)

Lauljatarist saab sügisel Hanna-Liina Võsa muusikakooli lauluõpetaja.

"Muidugi ma pelgan! Ütlesin pakkumisele kohe jah, aga ka seda, et mul on väga suur hirm. Samas olen viimastel aastatel olnud seda meelt, et kui on hirmus, siis on õige," õhkab lauljatar Maria Listra (27), kellest saab sel aastal lauluõpetaja Hanna-Liina Võsa muusikalikoolis.

"Mu emal on omanimeline laulustuudio, mille suvelaagrites olen aastaid õpetanud, seega lastega töötamise kogemus on mul olemas," räägib Maria senisest lastega kokkupuutest.

Päris pikalt teineteist tundnud Maria ja Hanna-Liina hakkasid tihedamalt suhtlema siis, kui sattusid koos mängima "Ooperifantoomis". Kui selgus, et Hanna-Liina omanimelise kooli teeb, soovis Maria kohe kampa lüüa.

"Mõtlesin aga, et kuna ta mind nii hästi tunneb, siis las ise küsib minu käest, kui tal tekib tunne, et võiksin seal õpetada. Ühel päeval küsiski. Ma ütlesin kohe jah!"

Maria tunnistab siiski, et pelgab uut ametit pisut. "Ütlesin Hanna-Liinale ka kohe, et mul on väga suur hirm. Natuke peab väljakutset ja aukartust olema. Väljakutsed hoiavad värskena."

Kõige suurem hirm on Marial ikka inimlikku laadi – ei tea, kas ta ikka lastele meeldib. "Ma arvan, et see läheb kohe üle. Mõtlen lihtsalt, kuidas lastele rohkem meeldida ja kuidas rääkida, et neile võimalikult palju anda. Tahan olla maksimaalselt hea juhendaja."

Otsis märke, kas on õige asi

Maria hakkab õpetama 5–7aastaseid lapsi, kaks korda nädalas. Selline koormus sobib ka tema graafikuga ja ei hakka segama kontsertide andmist ega Vanemuises töötamist. Maria otsis suvel ka märke, kas sellise lisaülesande võtmine on hea idee.

"Olin tuttavatel külas ja seal oli ka üks koolieelik tüdruk. Mul oli suur kaelakee kaelas. Alguses ta vaatas mind, õhtu lõpus tuli aga minu juurde, rääkisime mu kaelakeest ja kui ära hakkasime minema, küsis tüdruk hästi vaikselt, kas ta võib mind kallistada."

Maria emal Liivi Listral on omanimeline laulustuudio, mille suvelaagrites on Maria varemgi laululapsi õpetamas käinud, kuid nüüd saab Mariast Hanna-Liina Võsa muusikalikooli täieõiguslik juhendaja. Foto: Erakogu

Maria käis ka ühel üritusel, kus oli palju lapsi, kes talle pidevalt julgustavalt naeratasid ja temaga rääkima tahtsid tulla. See kõik on talle andnud kinnitust, et laste õpetamine on talle. "Hanna-Liina ütles samuti, et on märganud, et mulle sobib lastega tegelemine."

Maria hakkab juhendama laulustuudio õpilasi. "Pisikestele muusikateooriat veel ei õpetata. Mul on lisaks tegelikult ka näitlejaharidus, seega hakkan ma tegema üht ja teist," paljastab lauljatar.

"Minu ülesanne on lisaks laulude õpetamisele ka loovusõpetus. Mulle väga meeldivad harjutused, kus lapsi pannakse klassikalist muusikat interpreteerima," seletab Maria, millest ta ise noorena puudust tundis. "Ma tahan teha asja võimalikult mänguliseks, et laulmisest ja laulude õppimisest ei saaks tuim pähetuupimine," ütleb Maria, et tegemise rõõm ja vabadus on väga olulised.

Lapsed tahavad ju tihti õppimise asemel hoopiski mängida ning seetõttu tuleb neile õppimine teha mänguliseks. Mariale see raskusi ei valmista, kuna ta isegi on pigem inimene, kes ei suuda teha tööd seepärast, et peab. "Ma olen selles suhtes väga halb täiskasvanu," naerab ta.

Saab emalt nippe

Et Maria ema on lauluõpetaja, on ta ka temalt mõned nipid kõrva taha pannud. "Näiteks küsib ema alati lastelt, kas nad tahavad mingit laulu õppida ja kas see meeldib neile. Kui lastel selle laulu vastu huvi puudub, on minu ülesanne juhendajana leida midagi muud."

Maria tahab väga laenata õpetamismeetoditesse ka asju oma lapsepõlvest. "Mäletan surmatunnini seda, kui olin viieaastane ja meil tehti lasteaias igal jõuluajal lumehaldjate tants. Meil olid fooliumiga kaetud võlukepikesed, mille otsas kulda ja karda. See oli meie – ka poiste – jaoks midagi fantastilist," meenutab Listra.

"Õppisime kava pähe, see oli areng, aga samas väga mänguline ja elevust tekitav." Maria loodab, et õppeaasta lõpus lähevad ka tema õpilased koolist ära loomingulise elevusega.

Praegu lõppeb Marial pikk tööalane puhkus, mis on tema sõnul olnud väga mõnus. Sügisest naaseb ta teatrisse Vanemuine, et lüüa kaasa novembris lavalaudadele tulevas Mozarti 260. sünniaastapäevale pühendatud ooperilavastuses "Mozart ja Salieri. Teatridirektor".

"Mul tuleb ka kontserte, jaanuarist on uuesti "Ooperifantoomi" etendused ja kevadel teen kaasa veel ühes ooperis," seletab naine, et erialast tööd tal jagub. "Ma arvan, et algav hooaeg tuleb mulle väga hea. Usun, et õpin lastega tegeledes ka ise väga palju, kuidas olla parem artist."