MÕISTATUSTE MÕISTATUS: Paljude krüptoloogide arvates on Voynichi käsikiri kirjutatud mõnes Euroopa keeles, mis on põhjalikult krüpteeritud. On ka arvatud, et tegu on mõne Aasia keelega. Foto: Vida Press
Inimesed
24. august 2016, 04:00

Ilmub raamat, mida keegi lugeda ei oska (2)

Tilluke Hispaania kirjastus on saanud õiguse anda viimaks ometi välja mõistatuslik Voynichi käsikiri – sajandeid vana raamat, mis on kirjutatud keeles või salakirjas, mida pole tänini suudetud dešifreerida.

Elegantses kirjas teos, millesse on pikitud pilte nii kummalistest taimedest kui ka paljastest naistest, on saanud nime antikvaar Wilfrid Voynichi järgi, kes ostis selle umbes aastal 1912 Itaalia jesuiitide raamatukollektsioonist.

240 õhukest pärgamendilehte katvad kirjamärgid moodustavad umbes 35 000 sõnasarnast üksust ning paistavad pärinevat 20–30 märgist koosnevast tähestikust. Käsikirja kuus osa käsitlevad botaanikat, astronoomiat, bioloogiat, kosmoloogiat, farmaatsiat ja retsepte.

MÕISTATUSTE MÕISTATUS: Paljude krüptoloogide arvates on Voynichi käsikiri kirjutatud mõnes Euroopa keeles, mis on põhjalikult krüpteeritud. On ka arvatud, et tegu on mõne Aasia keelega. Foto: Vida Press

Seni pole keegi seda teksti dešifreerida osanud peale fiktiivse arheoloogi Indiana Jonesi, kes selle ühes romaanis lahendas.

Varasemad teated käsikirja olemasolust pärinevad XVII sajandist, kui see kuulus salapärasele Praha alkeemikule Georg Bareschile. Pikka aega usuti, et käsikirja autor oli XIII sajandi inglise frantsiskaani munk Roger Bacon, keda sügav huvi alkeemia ja võlukunsti vastu vanglasse viis.

Autoriks on The Guardiani teatel peetud ka noort Leonardo Da Vincit, aga ka tulnukaid. Mõne aasta tagune radiosüsinikuanalüüs näitas, et käsikiri on veelgi vanem ning pärineb vahemikust 1404–1438.

Põhja-Hispaania Siloe kirjastus on pidanud kümme aastat võitlust, et Yale’i ülikooli Beinecke raamatukogus hoitavat haruldast teost kloonida.

"Voynichi puudutamine on omaette elamus," kinnitas kirjastuse juht Juan Jose Garcia Briti lehele The Guardian. Beinecke raamatukogu soostus viimaks, sest habrast käsikirja tahavad uurida paljud teadlased.

Vanade käsikirjade faksiimileversioonide tegemisele spetsialiseerunud kirjastus avaldab alati 898 eksemplari. Just nii mitmes eksemplaris avaldab Siloe ka Voynichi käsikirja, äärmises originaalitruuduses – iga pleki, augu ja kinninõelutud pärgamendirebendini välja.

Firma väljatöötatud paber sarnaneb pärgamendiga. Tõsine töö algas aprillis fotode tegemisega ning esimesed faksiimiled peaksid olema valmis poolteise aasta pärast. Hinnaks on planeeritud 7000–8000 eurot eksemplar ning eeltellimuse on sisse andnud juba ligi 300 inimest.