PRESIDENDI SUVERESIDENTS: 1934. aastal otsustasid Eesti suurtöösturid teha žesti ning ostsid Peterburi suurkaupmehe Grigori Jelissejevi ehitatud Oru lossi koos kõrvalhoonete ja pargiga ning kinkisid vabariigi presidendile suveresidentsiks.Foto: Arhiiv
Inimesed
22. august 2016, 04:00

Toila-Oru pargi kunagine presidendiloss sai pastellmaaliks (4)

"Maali valmimiseks kulus kaks tõsist tööpäeva, lisaks palju nokitsemist," tunnistab Ida-Viru kunstnik Aarne Hanni, kes maalis koos publikuga XX Oru pargi promenaadil esimese vabariigi ajal seisnud luksusvillat. Tõsi, seda hoonet, mis oli 1930. aastatel Eesti vabariigi presidendi suveresidents, pole enam alles. Nüüd on aga sellest vähemalt maalgi.

"Töö käigus selgus, et lossi kohta on väga palju teadmatust," ütleb Aarne Hanni, kes kaevus enne pildiga alustamist arhiivimaterjalidesse.

Tõhus teadustöö võttis aega mitu pikka nädalat. "Lossi kohta on säilinud üksjagu fotosid, ühed tehtud tsaariajal, teised Eesti vabariigi ajal. Kõik on mustvalged, aga mustvalge maali tegemine olnuks tiba igav. Teame, et loss oli heledast kivist, aga ega me enam ju tea, kas ta oli krohvitud või hoopis dolomiidisarnane materjal. Et me ei tea seda täpselt, tegin selle pildi niimoodi, et loss on kriiskavsinises õhtuvalguses ja selle tagasipeegelduses. Võtsin endale võimaluse värvi ja valgusega mängida, sest siis ma ei eksi lossi materjali kujutades."

PRESIDENDI SUVERESIDENTS: 1934. aastal otsustasid Eesti suurtöösturid teha žesti ning ostsid Peterburi suurkaupmehe Grigori Jelissejevi ehitatud Oru lossi koos kõrvalhoonete ja pargiga ning kinkisid vabariigi presidendile suveresidentsiks. Foto: Arhiiv

Hanni lisab, et täpselt sama vaadet, mille tema valis lossi kujutamiseks, pole tegelikult fotodena säilinudki. "Minu maal on kokku pandud mitmest arhiivipildist," lausub ta, et kogus detaile kõikidelt säilinud fotodelt.

"Võtsin aega uurida ja mõelda ning avastasin üha rohkem uusi detaile."

Luksuvilla, mille kujutamine andis kunstnikule ohtralt peamurdmist, püstitas XIX sajandi lõpul Peterburi miljonär Grigori Jelissejev, on kirjas Toila ja Toila-Oru pargi ajalugu kirjeldatavas blogis Ajakajad. Vene suurkaupmees lasi projekteerida renessanssvillasid jäljendava maja. Kolmekorruseline kivihoone valmis 1899. aastal. Oktoobrirevolutsiooni järel emigreerus Jelissejev Prantsusmaale, kirjeldab ajalooblogi, ning jättis Oru lossi koos pargiga volinikule valvata. Seejärel hakkas aga loss lagunema. Punaarmee hävitas Oru lossi Teise maailmasõja ajal sõna otseses mõttes vundamendini.