Foto: Reuters / Scanpix
Blogid
19. august 2016, 17:22

Kas Põhja-Korea maksis reisiblogijale, et ta neist hästi kirjutaks? (2)

Lugesin Daily Mailist uudist, milles Põhja-Koread positiivsena näidanud Briti videoblogijat süüdistatakse selles, et Pyongyangi valitsus maksis talle kogu selle nalja kinni.

Vaatasin siis vlogija FunForLouis videoid ja neil kõigil (nii Põhja-Korea omadel kui ka muudel) on ühine joon – videod on lõbusad ja tehtud läbi huumoriprisma. Kui rääkida täpsemalt tema Põhja-Korea videotest, siis mina nendes küll kinnimakstust välja ei loeks. Väike küsimus tekib ainult selles osas, kes on see neiu, kes laulab videos (mis on siin all). Kuna laulu alguses öeldakse, et videos teeb kaasa ka keegi Lõuna-Koreast, võib tüdruk olla vabalt ka lõunakorealanna. Muidugi laulsid minu Põhja-Korea reisi ajal giidid ka meile korduvalt. Nii et mine sa tea...

Tagasi aga võimaliku kinnimakstuse juurde ja miks ma ei usu, et see nii on. Ilmselgelt on asi selles, et ma olen käinud Põhja-Koreas ja näinud, kuidas meile kõike sealset serveeritakse. Põhimõtteliselt oleks pooli asju, mida FunForLouis oma videotes näitas, saanud näidata ka ma ise – kui ma oleksin viitsinud, oleksid olnud vastavad aparaadid ja oskused. Okei, vees poleks saanud sulistada, sest oli jaanuarikuu... aga paljut muud küll.

Põhja-Koreas reisides lihtsalt demonstreeritaksegi meile kõike kõige paremat. Ja kui mina kui välismaalane tulen sinna reisile, siis ammutangi lihtsalt seda (jättes skeptilisuse natukeseks kõrvale), mida mulle pakutakse. Okei, ma ei usu seal ilmselt enamikke lugusid ja nähtut, aga just see, mis on Louise videotes, ongi see, mida meid uskuma tahetakse panna. Louis andis lihtsalt selle kõik videotes edasi.

Nüüd postitas Louis YouTube’i selgitava video, milles kinnitas, et ei toeta mingil juhul Põhja-Korea ideoloogiat, vaid tahab näidata põhjakorealasi kui tavalisi inimesi.

Jah, vaadates kõiki neid ajalehtede pealkirju sellest, et Põhja-Korea maksis kinni propaganda, usun ma, et sealt tulid tugevad klikid. Samahästi oleks võinud ka minu Põhja-Korea kohta tehtud postitusi pidada propagandaks – kirjutasin ju, mida ma poes nägin (et seal oli kõike saada) ja kuidas Pyongyangis on baarid-bowlingud. See aga oli täpselt see, mida mulle näidati. Ma ei öelnud, et ma seda kõike usun ja nii ongi. Lihtsalt seda püütakse turist uskuma panna – ning seda andsin edasi mina oma kirjutistes ja Louis oma videotes.