Foto: ERR
Inimesed
19. august 2016, 04:00

Anu Välba: "Obamast ja Putinist jäime napilt ilma."

"Üllatusi tuleb!" lubab Anu Välba, kes on üks juhtidest Eesti Televisiooni 20. augusti saatepäeval, mis on pühendatud iseseisvuse taastamise 25. aastapäevale.  

"Selle päeva keerukusest ja ambitsioonikusest annavad ehk mõningase pildi faktid, et Karmel Killandi (endine Eikner) koos produtsent Andres Arroga on seda päeva ette valmistanud enam kui neli kuud ning nende pika töö tulemusena püsis viimase hetkeni lootus, et nii USA president Barack Obama kui ka Venemaa president Vladimir Putin osalevad programmis, ent paraku see ei õnnestunud," tunnistab Välba saatepäeva tiimi ühte, kuid ainsat tagasilööki. Mõlema riigipea päevakava on paika pandud sedavõrd ammu, et järgmine arvestatav aasta intervjuuks oleks 2018. 

Nii Anu Välbale kui ka pidupäeva teisele saatejuhile Karmel Killandile saab see eeldatavalt olema nende senise teletöö kõige pikem päev, mis saab alguse kell neli hommikul grimmitoolis ja lõpeb kell üheksa õhtul presidendi vastuvõtuga Kadrioru roosiaias. 

"Kell 6.55 peame olema Pika Hermanni tipus vaatamata sellele, et ilmateade lubab 11,8 mm sademeid ehk teisisõnu – selget paduvihma! Loodame, et juhtub ime ja ilm nii halb ikkagi ei tule. Aga kui tunnid kokku lugeda, siis tõepoolest – 17 tundi sellest päevast oleme Karmeliga seotud erinevate ülekannetega," tõdeb Välba. "Ning mitte ainult meie, meeskond on suur. Ajaloolisi hetki ETV eetris on sel päeval ikka mitu – näiteks kas või kõigi kaheksa peaministri intervjuud Marko Reikopile. Meil Karmeliga õnnestub ülekannetes intervjueerida ka inimesi, kes väga sagedasti kaamerate ette ei tule, kuid päeva tähtsus on töötanud meie kasuks." 

Lisaks Reikopile toob Killandi sisse ka Indrek Treufeldti nime, kes on pidupäeva lõpetava "Täna 25 aastat tagasi" saatejuht. 

Veel toob Killandi välja 25 videoklippi ehk 25 meeldejäävat hetke vaba Eesti 25. aastast, mis on sisse põimitud saatesse "Vabariigi presidendi vastuvõtt Kadrioru roosiaias" ning jõuab vaatajani kahes jaos. 

Samas tunnistab Välba, et nii kummaline kui see ka pole, on tema kõige eredam mälestus seotud hoopis paar aastat varasema Balti ketiga, kuhu ta minna ei saanud ja selle pärast hirmsasti kurvastas. "Nimelt pidin jääma koju naabrilapsi hoidma, kuid mu isa oli toona Tori bussijuht ja viis sinna terve bussitäie rahvast. Tori inimesed näiteks seisid Nuias. Ma mäletan, et buss sai pungil rahvast täis ning seda rohkem tahtsin ka mina peale mahtuda, aga läks nii, et jäin koju ja kuulasin toimuvat raadiost," ütleb Anu Välba. 

Karmel Killandil on enim meeles öölaulupeod 1988. aastal, kus ta aktiivselt osales: "Need tõid ikka päriselt pisara silma."