Video: ERR
Tele
20. august 2016, 18:21

25 AASTAT TAASISESEISVUMISEST | Ansip: pelgalt emotsioonidele tuginev riigijuhtimine pole minu silmis võimalik (11)

Kõige pikemalt peaministrina tegutsenud Andrus Ansipi valitsusaega jäävad nii majanduskriis kui ka pronkssõduri teisaldamine, ent ta ütleb: "Riigi juhtimine tuginedes pelgalt emotsioonidele minu silmis pole võimalik."

Tartu linnapeast peaministriks ning valitsust moodustama jõudnud Ansip moodustas esmalt valitsuse, kuhu lisaks Reformierakonnale kuulusid ka Keskerakond ja Rahvaliit. "Sotsiaalne kandepind oli lai,“ meenutab Ansip ETV aastapäevaintervjuus, lisades: "Kahe aasta jooksul muutusid erimeelsused suureks, ka suhtumine pronkssõdurisse oli üks neist, mis ei võimaldanud jätkata.“

2007. aastal moodustati uus valitsus, mis kestis neli aastat ja on ka ainus valimistest valimisteni kestnud valitsus Eesti ajaloos.

Peaministriks olemise ajal kujunesid head suhted näiteks Saksamaa liidukantsler Angela Merkeliga. Sõprus tuli kasuks ka pronkssõduri teisaldamise ajal, kui Venemaa president Vladimir Putin soovis Merkeliga rääkida sündmustest Eestis. Merkel helistas aga otse Ansipile, et uurida esmasest allikast, mis toimus ja miks.

Teine kriis – majandusbuumi järgne majanduskriis aastal 2008 – jäi samuti Ansipi aega. Kuulsad sõnad: „Kui see on majanduskriis, siis sellises kriisis ma elada tahangi“ pärinevad samuti sellest ajast. Pärast pronkssõduri teisaldamist hakati Ansipi sõnul rääkima, et Eestit on tabanud kõige suurem majanduskriis pärast teist ilmasõda, mis statistiliselt tema sõnul siiski tõele ei vastanud. „Võib-olla kõige raskem periood minu peaministriks olemise ajal oligi see periood, kus sooviti kogutud reserve majandamise elavdamiseks kulutama hakata,“ meenutab Ansip, et seetõttu (kuri)kuulus lause öeldud saigi.

Kriis, mis järgnes, oli veelgi hullem, ent Ansipi sõnul reageeris valitsus väga kiiresti ja otsustavalt. „Eesti läbis selle kriisifaasi võrreldes teiste Euroopa Liidu riikidega suhteliselt kiiresti. Võrreldes teistega ka suhteliselt valutult.“

2014. aastal otsustas Ansip peaministriametist loobuda. „Teadsin isegi kaks aastat ette. Igal asjal on oma algus ja peab olema ka oma lõpp. Parem lahkuda ametist siis, kui seda lahkumist veel väga tungivalt ei nõuta.“

Endise peaministri pere on kõigi aastate jooksul olnud toetav, ent koduste nõu riigi juhtimisel väga kasutada ei saa. "Eks nad ole ikka püüdnud, aga see väga hea nõu tuleb valitsuse liikmetelt või ministeeriumist. Riigi juhtimine suuresti peab põhinema teadmistel, suuresti need peavad tulema ka statistikast. Mulle on ette heidetud statistikalembust. Riigi juhtimine, tuginedes pelgalt emotsioonidele, minu silmis pole see võimalik. Emotsioonid on vajalikud, aga argumentatsioon peab olema tugev," ütleb Ansip.

Andrus Ansip oli Eesti peaminister aastatel 2005-2014.