Video: ERR
Tele
20. august 2016, 17:26

25 AASTAT TAASISESEISVUMISEST | Juhan Parts: "Poliitikas on võimalused haprad." (30)

Siim Kallase järel Eesti presidendiks saanud Juhan Parts nimetab neid aastaid intensiivseks õppimiste ja teadmiste ammutamise ajaks.

Peaministri ametis tuleb end Partsi sõnul suuta välja lülitada muudest tegevustest. "Sulle tuuakse igasugust informatsiooni, aga pead ise tajuma, mis maailmas toimub, rahvusvahelist meediat lugema, muidu sa oled ullike. Ta sunnib end kokku võtma,“ tõdeb Parts ETV aastapäevaintervjuus.

Ametiajast on Partsile enim meelde jäänud NATOsse astumise päev, kui kohtumine toimus Washingtonis. Selle tarbeks lasi ta teha rätsepal isegi ülikonna. Kuidas või miks Eesti siiski NATOsse vastu võeti? „Poliitikas on võimalused haprad. Sa ei saa iga päev, iga aeg otsustada erinevaid asju. See aken tekkis selle 11. septembri terrorirünnakuga,“ sõnab Parts.

Järgnevate sündmuste valguses, kui Eesti koos USAga Iraaki sisenes, tuli teade ka esimesest hukkunud eestlasest sõdurist. „Väga raske emotsionaalne hetk. See sõdur langes mõneti ikkagi Eesti iseseisvuse eest. Need ei ole ainult kõlavad sõnad, tänane maailm on selline, et meid toetataks, tuleb paratamatult olla ustav ja usutav liitlane mujal.“

Res Publicat, kuhu Parts kuulus, süüdistati populismis ning ka ajakirjanik ja riigikogulane Kalle Muuli on kirjutanud, et aadete asemel valis erakond valijate häälte külge meeleheitliku klammerdumise ning tegi erakonnast iseenda paroodia. Sellega Parts ei nõustu, kuid ütleb, et poliitikasse minnes alahinnati müütide ja nendega seonduva ümberlükkamist. „Arvasime, et kui teeme palehigis tööd, siis inimesed näevad ja saavad aru,“ sõnab ta nüüd, et ehk pidanuks rohkem tähelepanu pöörama just neile müütidele.

Tema sõnul peab poliitika kõnelema asjadest nii, nagu nad on, et inimesed saaks aru, mis tähendab, et teinekord tuleb sõnu lihtsustada. Näiteks loosung „rohkem seksikaid mehi“ oli lihtsustamine, mil oma risk. Ka Partsi enda loosungi „kodukulud alla“ taga peitus tema sõnul soov rääkida kokkuvõtvalt, mitte rõhutada keerulisi sõnu, nagu „energiasäästlikkus“ või „efektiivsus“.

Valitsusjuhi töö tõi endaga kaasa tohutult kogemusi, mida on Partsi sõnul saanud rakendada ka järgmistel töökohtadel. „Sa oled 24 tundi mitteeraisik. See muudab sind paratamatult ka ise. Tajud seda, hakkad ennast piirama.“

Partsi ajal Stenbocki maja koridorides luusinud kass Miisu on siiani hea tervise juures. Miisu tähelennuks osutus toonase välisministri Kristiina Ojulandi hammustamine. „Teinekord loomariik saab aru heast ja halvast, õigest ja valest,“ muigab Parts tagantjärele.

Juhan Parts oli Eesti peaminister aastatel 2003-2005.