Indrek Treufeldt intervjuuerimas Marju Lauristini Foto: ERR Foto: Foto: ERR
Eesti uudised
18. august 2016, 17:51

Indrek Treufeldt: ajaloo uurimisel settivad asjad selgemaks (1)

ETV saatejuht Indrek Treufeldt tuletab 20. augustil kell 21.30 eetrisse jõudvas saates „Täna 25 aastat tagasi” meelde, kuidas käis Eesti iseseisvuse taastamine.

Saates võtab Treufeldt luubi alla toonaste sündmuste peategelased, aga ka takistused, mis neil tuli ületada. Linnaleht küsis, kas saatejuhil õnnestus 20. augustiga seonduvat uurides avastada ka mõni täiesti uus fakt. „Ajalugu pakub harva sensatsiooni, pigem settivad asjad selgemaks. Saates on pigem kontekst ja olustik,” selgitas Treufeldt.

Ta ise oli 1991. aasta augustis tudengina Rootsis ja mäletab siiani tunnet, et meri on suletud ja Eestisse ei pääse tagasi võib-olla väga pikka aega. „Aga see oli väga üürike hetk. Nii juhtus, et lahkusin Nõukogude Eestist ja tulin tagasi Eesti Vabariiki,” meenutab Treufeldt.

Just ajalugu näibki olevat Treufeldti üks lemmikteema, nii on ta näiteks teinud dokumentaalsarja „11000 aastat hiljem”, kus uuris, mida tähendab rahvus ja kust algab ühe rahvuse lugu. ETV saatejuht märgib, et ajalugu on tal plaanis lähitulevikus kindlasti ka edaspidi käsitleda. „Tuleb liikuda samm-sammult. Huvitav on 19. sajand, kui eestikeelne avalikkus hakkas võtma piirjooni, tulid esimesed eestikeelsed päevalehed ja vilgas vaimuelu,” toob Treufeldt välja ajalooperioodi, mida tahaks põhjalikumalt käsitleda.