Foto: Felix Laasme
Saund
17. august 2016, 18:17

Tommy Cash: ma ei suutnud uskuda, et president mind endale esinema kutsus! (37)

“Ärkasin ühel ilusal laupäevahommikul kodus, vaatasin oma meilipostkasti ja seal oli kutse minna esinema presidendilossi. Ma ei uskunud seda alguses!” räägib räppar Tommy Cash, kel oli mõni aeg tagasi võimalus presidendilossis esineda.

Eelmisel nädalal kutsus president Toomas Hendrik Ilves omale Kadrioru lossi külla riskikapitaliettevõtte Andreessen Horowitz asutaja ja partneri Ben Horowitzi, kelle auks korraldas ka õhtusöögi. Õhtu üllatusesinejaks oli aga meie oma kodumaine räppar Tommy Cash, kodanikunimega Tomas Tammemets. Räppar meenutab, et kui kutse presidendilossis esineda tema meilboksi jõudis, ei suutnud ta seda kohe uskudagi. Muide, peaaegu poleks Cash sinna minna saanudki. “Meil oli Venemaa tuuri algus selleks päevaks planeeritud ja lennupiletid hommikuks ostetud. Lend oli päris kaugele ja mitme ümberistumisega, aga õnneks saime need õhtuste vastu vahetatud,” meenutab ta.

Eriliselt on internetis tähelepanu pälvinud nii-öelda ossiküki pilt (vasakult: Kadri Keiu Ilves, Toomas Hendrik Ilves, Tommy Cash ja Ben Horowitz). “Sellele ideele tuli president ise!” üllatab Tommy. “Tegime pilti ja president ütles, et teeme ossikükis ka. Ma olin küll üllatunud, kuid ütlesin, et muidugi teeme!” Foto: Felix Laasme

Räppar tunnistab, et tal läks ikka mitu head päeva aega, et talle see kohale jõuaks. “Naljakas on see, et ma vaatasin mõni aeg tagasi just filmi “Elvis ja Nixon”, mis räägib sellest, kuidas Elvis Presley käis külas president Richard Nixonil ja nad juttu rääkisid. Paar nädalast pärast filmi vaatamist saan ise sellise kirja. See oli väga veider.” Kontsert läks Tommy sõnul hästi. “Ainult meie jaoks oli ehitatud lava, kohale toodud tehnika ja valgus. See oli väike ruum ja kohal oli umbes kakskümmend inimest, aga publik oli hea.” Mees tunnistab, et enne lavale minekut oli tal ikka väike pinge sees – esineb ta ju siiski presidendile. “Aga kui lavale lähen, siis pinge kaob, ma olen esinemiseks loodud ja parim selles, mida ma teen.”

Praegu tuuritab Venemaal
Pärast kontserti rääkisid räppar ja president muusikast, Cash kinnitas Ilvesele, et on kutse eest väga tänulik ning riigipea kinkis muusikule ka oma albumi “Teenage Wasteland – Lemmikud aastatest 1963–1978 / Favourites 1963–1978”. “Mul oli Venemaa viisaga väike probleem, arusaamatus ja rääkisime sellest ka. Ilves ütles, et kui mingi probleem on, siis saame presidendiliini kasutada,” muigab Cash. Pikalt muusikul presidendi juures aega veeta ei õnnestunud, sest pool tundi pärast kontserti pidi ta kohe lennukile kihutama, et Venemaale minna.

Foto: Felix Laasme

Praegu tuuritab Cash ringi. “Meil on esimene osa tuurist, olen ära umbes kuu aega. Anname kümme kontserti. Lisaks Venemaale lähen esinema ka Valgevenesse ja Ukrainasse.” Kõige rohkem ootab mees esinemisi Kiievis ja Odessas. “Need on praegu väga rebel (mässumeelsed – ingl.k) kohad, kus esineda ja tunduvad huvitavad.” 10. septembril saab teda aga ka juba Eestis esinemas näha – Telliskivi Loomelinnakus asuvas Punases Majas.

Mõni aeg tagasi andis Cash välja ka uue loo “Winaloto”, mille muusikavideo on maailmas juba päris palju furoori tekitanud. Muu hulgas mängib räppar seal naiste tagumikel trumme, videos saab näha palju kehaväänamist ning kõige tipuks on seal ka kaader, kuidas Cashi nägu on monteeritud naise jalgevahele. Räppar ütleb, et lugu oli tal valmis juba aasta tagasi, kuid ta ei leidnud sellele õiget kontseptsiooni. “Mul oli erinevaid ideid. Umbes neli kuud tagasi käisin esinemas Pariisi moenädalal, külastasin Louvre’i ja eikusagilt tuli mul pähe idee teha muusikavideo, mis oleks inspireeritud inimtüüpidest ja –nahkadest,” seletab ta.

Foto: Felix Laasme

Osaliste leidmine võttis aega umbes kolm kuud ning lõppvaliku tegemiseks korraldati päris mitu castingut. Cash paljastab, et suurema osa mustanahalistest osalejatest leidsid nad tutvumisäpi Tinder kaudu. “Ma ütleks, et kunsti ei saa seletada – igaüks näeb seda omamoodi,” ei kipu ta muusikavideo sisu raamidesse suruma. “Minu jaoks ei ole ükski maal seletamist väärt – igaüks vaatab seda nii, nagu ise tunneb.”