ENDISELT TIPUS: Sel aastal ilmub ekraanidele põnevik «Rööv», kus Halle Berry mängib oma ­ootamatult kadunud poega ­otsivat ema. Järgmisel aastal valmib spioonikomöödiale «Kingsman: ­Salateenistus» järg «Kingsman: Kuldne ring», kus Berry on kõrvuti mitme staariga kaasa teeb.Foto: Vida Press
Inimesed
13. august 2016, 04:00

Halle Berry Ameerika mäed: neli kooselu, Oscar ja Kuldvaarikas (2)

Homme 50. sünnipäeva tähistav Halle Berry on üks neljast naisnäitlejast, kes saanud nii Oscari hiilgava osatäitmise eest kui ka Kuldvaarika kesise rollisoorituse eest. Kusjuures erinevalt teistest läks Berry ise häbiväärset auhinnamarja vastu võtma. "Aitäh teile ja palun jumalat, et ma teid, poisid, enam kunagi ei näeks," lausus ta žüriile.

Aeg tiksub kõigile ühtemoodi, ole sa kauneim naine või koledaim mees. Missivõistluste võitja, modell, Hollywoodi staar, mitme suure ajakirja küsitluses maailma ilusaimate ja seksikaimate hulka valitud Halle Berry tähistab esimest juubelit.

Hiljaaegu postitas kuldse keskea lävel Berry Instagrami bikiinides pilte, mis andsid tunnistust, et filmistaar suhtub füüsilisse vormi väga tõsiselt ning näeb endiselt suurepärane välja.

TUNNUSTATUIM ROLL: «Koletise ballis» (2001) kehastas Halle naist, kelle mees hukatakse elektritoolil ja kelle poeg autolt saadud löögi tõttu sureb. Temasse armub hukkamise juures olnud ja samuti poja kaotanud vanglaametnik (Billy Bob Thornton). Foto: Vida Press

Mõnitati tõmmu naha pärast

Halle Berry on mustanahalise isa ja valge ema tütar, kes olevat nime saanud ema lemmikkaubamaja Halle’s Department Store järgi. Ta oli neljane, kui vanemad lahutasid ja ema kolis koos Halle ning tema vanema õe Heidiga elama ühte põhiliselt valgetega asustatud eeslinna. Mulatitüdrukuid mõnitati seal alguses palju, nii on rassismi teema jäänud Hallele tänaseni valusaks kohaks.

Ta on korduvalt kinnitanud, et peab end mustanahaliseks. Hiljem teatas ta, et tema tütargi, kelle isa on kahvatu nahaga kanada modell Gabriel Aubry, on mustanahaline ja avaldas toetust niinimetatud ühe tilga teooriale.

Selle järgi on kõik, kellel mõni esivanem neeger, ikkagi mustanahalised. Oma nüüdseks üle-eelmisele mehele Aubryle on ta tagantjärele rassistlikke väljendeid ette heitnud.

Teismeeas Hallet enam ei narritud. Oli näha, et tüdrukust kasvab tõeline kaunitar, ja valged poisid olid tast vaimustuses. 1980. aastatel hakkas Halle esinema missivõistlustel, võites näiteks konkursid "Miss Teen All American" ja "Miss Ohio".

Siis proovis ta õnne modellina ja kuidagi loomulikult leidsid kena mulatitari üles filmimehed. Pärast keskkooli läks Halle teleajakirjanikuks õppima, aga see jäi kiiresti pooleli. Ta teenis pesumodellina hästi, kuid ambitsioonid olid suuremad. Neiu hakkas õppima näitlemist.

KÜÜNED KÄIKU: Hallet teatakse peamiselt Kassnaise rolli järgi. 2004. aasta filmist pärit kaadris õiendab ta arveid oma tööandja, kosmeetikafirma omanikuga (Lambert Wilson), kes tahab müüa ohtlikku vananemisvastast kreemi. Foto: Vida Press

Võitleb diabeediga

1989. aastal kukkus ta ühe telešõu võtetel kokku ja veetis haiglas nädala koomas. Avastati, et naine põeb teise tüübi diabeeti. "Arstid hoiatasid, et võin kaotada silmanägemise või jalgadest ilma jääda," on näitleja judinatega meenutanud. Kõik need aastad on ta insuliini süstinud, kuid tema karjääri vaadates võib öelda, et tegemata pole tal midagi jäänud.

Esimest korda jõudis Halle suurele ekraanile Spike Lee romantilises draamas "Džunglipalavik" (1991) Samuel L. Jacksoni tegelaskuju tugeva narkolaksu all oleva tüdruksõbrana. Võtteplatsil sai alguse Halle lühiajaline suhe peaosatäitja Wesley Snipesiga.

Mitme väiksema rolli järel sai ta 1994. aastal oma võlusid demonstreerida juba korraliku staaride seltskonnaga menufilmis "Ränirahnud". Paremaid ja halvemaid rolle jagus värskele staarile nüüd piisavalt.

Järgmiseks märgiliseks aastaarvuks on 2000 – siis jõudis ekraanile "X-mehed" ja see film lennutas Berry juba suurte filmikuulsuste sekka. Erilise imagoga Bondi-tüdruku osa filmis "007: Surra veel üks päev" andis filmikarjäärile ainult hoogu juurde. Mitmele kaunile Bondi-tüdrukule ongi see jäänud karjääri tipuks, aga mitte Berryle.

Näitlejana tõusis Halle Berry kõrgeimale astmele draamaga "Koletise ball", mille eest ta sai 2002. aastal parima naisnäitleja Oscari. Temast sai esimene tumedanahaline näitlejanna, kellele see prestiižikas auhind antud.

Film on täis suuri ja traagilisi tundeid, lähedaste surma, rassismiteemat ning Halle Berry partneriteks on Billy Bob Thornton ning Heath Ledger. Enne auhinnatseremooniat oli press üldiselt kindel, et kuldmehike läheb ülimenuka muusikafilmi "Moulin Rouge" peaosalisele Nicole Kidmanile.

Küllap selle ootamatuse pärast mõjuski Halle Berry pisaratevool ja segiaetud tekst auhinna vastuvõtmisel liigutavalt ja ehedalt.

Möödus vaid kolm aastat ja Halle sai filmi "Kassnaine" peaosa eest aasta halvima naisrolli Kuldvaarika. Selline see näitleja elu on. "Kriitika on osa näitleja elust. Sellega peab leppima," ütles Halle ajakirjandusele.

Peale tema on nii Oscari kui ka Kuldvaarika pälvinud Faye Dunaway, Sandra Bullock ja Liza Minelli. Halle võis rahuliku südamega kriitikat kuulata, sest "Kassnaise" peaosa eest maksti talle üle 10 miljoni dollari. Film ise teenis üle 100 miljoni ja tiirleb tänaseni teleprogrammides.

Suhetes pole vedanud

Kaunitari elu on olnud umbes selline, nagu peetakse ühele filmistaarile kohaseks. Tavamõistes mitte just väga õnnelik.

Halle Berry põgus romaan Wesley Snipesiga kiskus inetuks: kuuldavasti lõi mees Hallet nii kõvasti, et tema kuulmine sai kahjustada. Ka esimene abielu pesapallur David Justice’iga (1992–1997) lõppes kurjalt. Halle süüdistas kaasat armukadeduses ja vägivallatsemises ning kohus mõistis mehele endise naise suhtes lähenemiskeelu. Hiljem on David küll näitlejanna vastu käe tõstmist resoluutselt eitanud.

Järgmine abielu laulja Eric Benet’ga kestis samuti vaid mõne aasta, 2001–2005. Alles abielus sai Halle aru, et kogu see kirglikkus ja seksikus, mis mehest tema suunas õhkus, toimis muus suunas samamoodi. Mees tõmbas ringi nagu kevadine kõuts ja pettis naist igal võimalusel.

Ei pidanud Halle kaua üksinda kurvastama, tema ette astus järgmine prints, Kanada päritolu modell Gabriel Aubry. Mees on näitlejannast üheksa aastat noorem, aga vanusevahe ei torganud silma ja paar pani kõiki õhkama: "Issake, kui ilusad nad on!" Nad said 2008. aastal pisitütre Nahla, kihlusid, aga siis pani Gabriel pidurit. Nende teed läksid 2010. aastal lahku.

Halle kuulutas, et ei usu enam uude armastusse. Kuid peatselt saabus ellu järgmine mees. Prantsuse näitleja Olivier Martineziga kohtus ta filmi "Dark Tide" võtetel ja suhe hakkas särisema. Teisejärgulisel näitlejal Martinezil on naistemurdja kuulsus. Uue armulooga kaasnesid ägedad kohtulahingud tütre isa Gabriel Aubryga Nahla hooldusõiguse pärast.

Vihaseks aetud Halle lubas tütrega Prantsusmaale kolida ja tema värske peika Olivier oli valmis tüdrukukese adopteerima. 2013. aastal Olivier ja Halle abiellusid, sama aasta oktoobris sünnitas näitlejanna poja Maceo.

Kuid mõne aja pärast läks nagu ikka: mullu oktoobris teatas paar, et nad lahutavad. Samas nähti neid sel kevadel jälle koos pojaga perepuhkust veetmas ja õrnutsemas ning üks allikas teadis ajakirjale People rääkida, et Olivier pole kunagi lahutust soovinud.

MEESTE GALERII: Näitlejanna tõsisemad suhted on väldanud neli–viis aastat.

David Justice ja Halle Berry Foto: Vida Press
Eric Benet ja Halle Berry Foto: Vida Press
Gabriel Aubry ja Halle Berry Foto: Vida Press
Olivier Martinez ja Halle Berry Foto: Vida Press