Erilist rõhku panevad üheõhtukohvikud kohaliku tooraine kasutamisele, kuid tänavu on kohvikute fookuses ka loodussõbralikkus. Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
11. august 2016, 17:04

Augustiunetus pühendub taaskasutusele

Augustiunetus on kasvanud seitsme aasta jooksul väikefestivalist augustikuu üheks keskseks sündmuseks, kus osaleb juba üle kümne tuhande inimese. Homme peetav tänavafestival annab oma panuse võitluses tarbetu tarbimisega.

Tänavune Augustiunetus on pühendatud uus- ja taaskasutusele ning loodussäästlikule mõtteviisile. Selle nimel kutsuvad festivali korraldajad külastajaid võtma kodust kaasa oma söögi- ja jooginõud, millega vähendatakse suuresti tekkiva prügi hulka. Pärnu Vesi toob selleks puhuks Roosi tänavale ka puhta vee paagi, kus saab nõusid ning käsi pesta. Augustiunetuse ametlikus kohvikus „Unetu August”, mida tehakse koostöös õllekultuuri edendava Wirre baariga, on samuti kasutusel korduvkasutatavad nõud.

Lisaks traditsioonilisele kunstiturule toimub esmakordselt Augustiunetuse ajaloos uuskasutusele suunatud kunstiturg ja töötoad. Kell 18 on uue kunsti muuseumi terrassil vestlusring „Teadmatust tarbimisest. Ausalt”, kus upcycling‘u edendaja, rõivadisainer Reet Aus ja keskkonna- ja jätkusuutlikkuse ekspert Kerli Kant-Hvass räägivad oma kogemustest ja mõtetest ringkäitlemise võimalikkusest rõivaäris ning turismiekspert ja -õppejõud Heli Müristaja arutleb teadmatust tarbimisest reisil olles. Vestlusringi juhib Pärnu kunstikooli direktor, klaasikunstnik Kristel Kallau. Peale selle on Reet Aus spetsiaalselt Augustiunetuse jaoks disaininud ka tekstiilijääkidest toodetud T-särgid, mida huvilised saavad soetada festivali infotelgist Tammsaare ja Supeluse tänava ristis.

Kohvikud samuti ökolainel

Üheõhtukohvikud on Augustiunetuse üks tõmbenumber olnud juba festivali esimesest toimumisaastast alates. Iga aastaga on tänavatel olnud aina rohkem pärnakate algatatud ja kujundatud mõnusa kiiksuga stiilikohvikuid. Ehkki erilist rõhku panevad üheõhtukohvikud kohaliku tooraine kasutamisele, on tänavu kohvikute fookus ka loodussõbralikkusel. “Üheõhtukohvikud ja kunstikauplejad on saanud Augustiunetuse tunnuseks ja oluliseks osaks. Tänavu väärtustame eriti neid osalejaid, kes panevad nupukamalt rõhku taaskasutusele, uuskasutusele ja loodussõbralikkusele,” ütles MTÜ Kastan Taskus juhatuse liige Gea Kammer. Esimest korda hindab žürii neid põhimõtteid stiilseimalt ja nupukamalt järgivaid osalejaid ning paneb välja autasud. Nii ootavad korraldajad üheõhtukohvikute tegijatelt ning kunsti- ja käsitööturul kauplejatelt kavalust ja loomingulist lähenemist loodust säästvate lahenduste väljamõtlemisel ja rakendamisel: kuidas tekitada võimalikult vähe prügi, kuidas taas- ja uuskasutada juba olemasolevat, raisata võimalikult vähe ressurssi ning innustada ka festivali külastajaid loodussõbralikkusele.

Pärnus seitsmendat korda toimuva tänavafestivali peateljeks on Supeluse tänav, kus toimuvad kümned muusika-, tantsu-, moe-, filmi- ja toidukunsti üritused. Ürituste kava leiab kodulehelt www.augustiunetus.ee.