Suitsupilv Egiptuse põhjapiirilFoto: REUTERS/Amir Cohen
Maailm
11. august 2016, 12:06

Kuidas Hitler ISISt aitab: džihadistid kaevavad välja II maailmasõja miine (16)

Nii ISISe kui ka teiste äärmusrühmituse liikmeid on nähtud Egiptuses maamiine välja kaevamas. Leitud miinide osi kasutavad nad uute lõhkekehade ehitamiseks ja relvaarsenali suurendamiseks, kirjutab Newsweek.

"Oleme saanud vähemalt 10 teadet sõjaväelt, et terroristid kasutavad vanu miine," räägib endine Saudi Araabia suursaadik Fathy el-Shazly, kes on Egiptuses töötanud ka ühenduses, mis tegeleb maade puhastamisega miinidest.

Vanade maamiinide kasutamise idee hakkas el-Shazly sõnul levima 2004. aastal, kui kui äärmuslased tapsid Siinai poolsaarel Taba kuurordis 34 inimest. Tookord kasutati vanadest miinidest ümber ehitatud pomme. 

Ka sel aastal on vanade maamiinide abil rünnakuid korraldatud. Näiteks märtsis ründasid džihadistid Egiptuse armee autokolonni, mille tõttu sai surma viis sõdurit.

Ametivõimude teatel püütakse ohtu leevendada ennetustööga ning kaevata miinid välja enne, kui need jõuavad äärmuslaste kätte. Alates 1981. aastast on Egiptuse maapõuest välja kaevatud kuni kolm miljonit maamiini. Valitsus teatab aga, et ülejäänu kavatsetakse demineerida järgneva kolme aasta jooksul.

Egiptuses on teadaolevalt enam kui 20% kõikidest maapõues peituvates miinidest. Arvatakse, et sealsetes kõrbetes peitub ühtekokku 23 miljonit lõhkekeha. Neist enamik on sinna jäänud Teise maailmasõja aegadest.

Teise maailmasõja aastatel 1940–1943 võitlesid Briti relvajõud Egiptuses Saksa ja Itaalia vägedega, et sundida nad Põhja-Aafrikas alistuma. Selle käigus paigaldati Loode-Egiptuse aladele ligi 17,5 miljonit maamiini.

Kuigi üldjuhul kõrbes inimasustus puudub, on lõhkekehad ohuks beduiinidele – püsiva asustuseta rändrahvale, kes elavad ühe koha peal veevarude hääbumiseni. Siis aga liiguvad järgmist elupaika otsima. Rännakute käigus võivad beduiinid miinistatud aladele sattuda, näiteks on alates 2006. aastast on maamiinide tõttu surma saanud enam kui 150 beduiini.