KATSUMUSE OOTEL: Kuu aega tagasi Õllesummeril esinenud John Newman läheb järgmisel aastal ajukasvaja tõttu taas kirurginoa alla. Foto: Alar Truu
Inimesed
10. august 2016, 04:00

Eestit külastanud Briti poptäht John Newman võitleb taas ajukasvajaga (4)

Õllesummeril Eesti publikut hullutanud poptäht John Newman peab oma noore elu jooksul juba teist korda võitlema ajukasvajaga. "John on seda juba mõnda aega teadnud," paljastas allikas kõmulehele Sun. Muusikut ootab tuleval aastal ees kurnav ravikuur ja ta ei saa niipea esineda.

Kui John Newman (26), keda Briti meedia tavatseb tituleerida popsensatsiooniks, juuli alguses Õllesummeril esines, sai talle ühelt Eesti meelelahutusportaalilt osaks õige julm hinnang – arvustaja leidis, et ta olevat kehvas füüsilises vormis.

Pärast fännide kurjustamist muudeti kirjutist ja sellele lisandus vihje, et laulja pidas mõni aasta tagasi võitlust ajukasvajaga ning tema välimust on arvatavasti moonutanud hormoonravi. Hiljuti aga said Newmani austajad külma duši: staari ajukasvaja on tagasi.

"Kasvaja on, jumalale tänu, healoomuline," vahendab Sun Newmanit tundvat allikat. Ometi olevat arstid leidnud sealt pahaloomulisigi rakke ja seetõttu ei jäeta midagi saatuse hooleks – Newman peab pärast operatsiooni läbima ka kiiritusravikuuri.

Kasvaja areng olevat õnneks siiski nii aeglane, et lõikusega kannatab oodata järgmise aastani. Newman olevat halba uudist juba mõnda aega teadnud – tõenäoliselt oli ta asjaoludega kursis juba Eestis esinedes, kuid ta soovis nukrat teadmist esialgu vaid pereringis hoida.

Nüüd on teada, et ravikuur sunnib Newmani tegema esinemistes mitmekuulise pausi.

Kasvaja ähvardas pimedaks jätta

Esimest korda võitles Newman ajukasvajaga 2012. aasta kevadel. Kasvaja avastati, kui tema nägemine muutus aina kehvemaks. Newman läks pahaaimamatult silmaarsti juurde, arvates, et tal on vaja kõigest prille, kuid saadeti sealt hoopis neurokirurgi vastuvõtule.

"Mul oli säärane hirm, et aina värisesin," on ta meenutanud. Tema esimene kasvaja eemaldati edukalt nina kaudu. "See oli täielik hullumeelsus. Jumalale tänu, et see on nüüd läbi," lausus ta pärast esimest operatsiooni.

Võitlus kasvajaga olevat teda pannud muusikukarjääri veelgi rohkem hindama ja kõvemini töötama: "See teeb mind õnnelikuks, ja kuna mind on saatnud edu, olengi üks õnnelik, õnnelik mees."

Nüüd suhtuvat Newman lõikusesse juba palju rahulikumalt. Staar teab, mis teda ees ootab, kuigi teda on hoiatatud, et operatsioon kujuneb riskantseks. Mõnikord tekivad patsientidel pärast ajuoperatsiooni kõndimisraskused, krambihood ja kõnehäired.

Hiljuti tegi Newman avalduse, kus ta rahustas fänne: "Prognoos on hea ja paljud on minust märksa raskemas olukorras. Loodan, et minu juhtum tõstab inimeste teadlikkust ning nad lähevad varakult uuringule ja saavad õigel ajal ravi."

Newman lisas, et ei lase ühelgi takistusel oma karjääri segada. Ta kasvas üles kehvades oludes – isa jättis pere maha ja laulja lapsepõlv möödus kitsastes oludes. Ka oma esimesed muusikuhonorarid kulutas ta ema võlgade tasumiseks.

Kuu aega tagasi ei teadnud eestlased oma iidoli haigusest veel midagi. Foto: Alar Truu