Buckinghami palee LondonisFoto: AFP / Scanpix
Müstika
9. august 2016, 16:44

Loe, keda on aegade jooksul Buckinghami palees rajalt maha võetud!

Buckinghami palee juurest tabati järjekordne sissetungija (3)

Londoni politsei vahistas täna varahommikul noorsandi, kes tungis Buckinghami palee territooriumile. Kurikaelal oli õnnestunud üle turvaaia ronida.

Politseinikud pidasid mehe kinni täna hommikul kella veerandi viie ajal lossi turvatsoonis, kirjutas Daily Mail. Noormees ei olnud relvastatud ning elektrišokirelva tema suhtes ei kasutatud. Samuti ei pea korrakaitsjad sissetungi lossi territooriumile seotuks terrorismiga.

Ka kuninganna ja Edinburghi hertsog ei viibinud sel ajal Buckinghami palees – Elizabeth II tavatseb igal suvel sõita oma Šotimaa kuninglikku koju Balmorali. Buckinghami palee keeldus sissetungi kommenteerimast.

Varasematest sarnastest juhtumitest on teada, et näiteks 1982. aastal tungis Elizabeth II tubadesse 31aastane nelja lapse isa, töötu Michael Fagan, kui kuninganna oli haigevoodis. Ta jõudis kuningannaga juttu ajada kümme minutit. Kui Fagan küsis sigaretti, õnnestus kuningannal häiret teha, mille järel kohale rutanud teenril sissetungijat politsei saabumiseni kinni pidas.

1992. aasta juunis aga nabiti palee territooriumil kinni 25aastane Kevin McMahon ja seda koguni kaks korda nädala jooksul. Esimese etteastena sundis mees helikopterit, mille pardal olid kuninganna ja tema abikaasa, lennusuunda muutma, sest ta uitas ringi maandumisplatsil.

1994. aastal maandus Buckinghami palee katusel paljas purilendur. See oli ameeriklane James Miller, keda trahviti 200 naelsterlingiga ja saadeti riigist välja. Juba järgmisel aastal sõitis üliõpilane John Gillard autoga paleevärava hingedelt maha.

2003. aasta novembris käivitas Daily Mirrori ajakirjanik Ryan Parry võimsa häire, kui tal õnnestus saada paleesse teenriks valeandmeid ja soovitusi kasutades ning infiltreeruda kuninganna Londoni kodu teenijaväesse. Ajakirjanik väitis, et tal oli piisavalt võimalusi jõuda kuningannale nii lähedale, et teda näiteks mürgitada.

Neli aastat tagasi vahistati neli kliimamuutuste aktivisti, kes olid aheldanud end piirdeaia külge ning hoidsid loosungit Walesi printsi sõnadega: "Kliimamuutuste viimsepäeva kell tiksub üha kiiremini kesköö poole. Me lihtsalt ei reageeri piisavalt kiiresti.“

2013. aastal tahtis kuningannaga kohtuda 44aastane David Belmar, kes oli end varustanud suure kööginoaga. Ta tabati enne, kui ta paleesse jõudis.

Eelmise aasta novembris ronisid kaks isaõiguste eest võitlejat, 48aastane Martin Matthews ja 33aastane Bobby Smith, palee katusele, kolmas aga juhtis palee lähedal korrakaitsjate tähelepanu kõrvale.

Tänavu juulis väitis üks muusikagrupp, et tungis Buckinghami paleesse pettusega. Grupp Cat’s Eyes avaldas, et eelnevalt üritasid nad paleesse saada, et ette kanda laul oma uuelt albumilt. Selleks teesklesid nad renessanssmuusika ansamblit, aga siis tulid lagedal enda looga "We’ll be Waiting“.