VÕIDURÕÕM: Tanel Padar finišeeris, näol võidukas naeratus. Kui osalejamedal kaela saadud, tõttas teda kuumade suudluste ja kallistustega õnnitlema ka elukaaslane Kristel. Tanel läbis triatloni 5 tunni ja 46 minutiga, mis tõi talle 449 osalenud mehe seas 267. koha. Foto: Mattias Tammet
Inimesed
8. august 2016, 04:00

"Alguses oli ärevus ja lõpus oli hirm. Mõtlesin kogu aeg, kuhu Tanel jääb." (5)

Elukaaslane Kristel elas Tanel Padarile triatlonil tuliselt kaasa.

Rokkmuusik Tanel Padaril kulus laupäeval Otepääl poolpikal Ironmani triatlonil 1,9 kilomeetri ujumiseks, 90kilomeetriseks rattasõiduks ja 21,1 kilomeetri jooksmiseks 5 tundi ja 46 minutit. Teda ergutas raja ääres elukaaslane Kristel Mardisoo , kes mõõtis sedagi, kui kaua Tanelil ühe või teise ala läbimiseks aega kulub.

Kristel Mardisoo Foto:

"Tanel on väga tubli ja ennast ületanud. Ta sooviski triatloni alla kuue tunniga läbida, kuigi arvestas, et tuleb natuke üle," tundis Kristel armsama saavutuse üle uhkust.

"Alguses oli ärevus ja lõpus oli hirm. Mõtlesin kogu aeg, et kuhu ta jääb," kirjeldas Kristel võistlusele kaasaelamist.

"Emotsioonid olid kogu aeg üleval."

Tanel säras kella nelja paiku finišisse jõudes. "Väga mõnus tunne ja hea meel on, et ma suutsin alla kuue tunni teha," muljetas muusik.

"Ilmaga väga vedas – rattasõidu ajal oli pilves ja kui enamik sportlasi oli lõpetanud, tuli päike välja."

Tanelil polnud võistluse eel suurt närvi sees, sest juuni- ja juulikuust on tal seljataga Valga–Valka Heleni triatlon ja Tartu Milli triatlon, kus tuli ujuda 1,5 kilomeetrit, rattal vändata 40 kilomeetrit ja joosta 10 kilomeetrit. "Selle võrra oli kindlasti lihtsam. Kaasvõistlejad, tehniline personal ja vabatahtlikud ka aitasid kõik – sportlase olemine on siin suhteliselt lihtsaks tehtud," kiidab ta korraldust.

Trenn ei teinud armukadedaks

Kõige raskem oli Tanelile jooks. "Ma pole kunagi jooksumees olnud. Juba kooliajal oli 800 meetrit minu jaoks tappev distants, ma pole harjunud pikka maad jooksma," tunnistab ta, kuid kinnitab, et kui rohkem joosta, läheb vastupidavus paremaks.

"Kümmet kilomeetrit jooksen ma juba päris hea tempoga, 21 on natuke palju."

Tanel pajatab veel, et võistlejaile loeti enne rajale minekut sõnad peale: distantsi ajal ei tohi suvalises kohas urineerida. "Väsinuna tualettide otsimisega oli jupp tegemist, neid oleks võinud olla natuke rohkem. Aga mul vedas ja sain kuskil kaugel taga rahulikult ära käidud. Kõigest, mis mind mitu tundi painanud oli, sai vabanetud ja edasi läks samm ka palju kergemaks," muigab muusik.

Foto: Katharina Toomemets

Enne võistlust rääkis Tanel Õhtulehele, et on aasta algusest umbes kuus korda nädalas treeninud. Et suvel on rohkesti esinemisi, tõdeb Kristel, et on näinud kallimat viimasel ajal tõesti varasemast harvemini. "Ta küsis minu käest, kas võtab väljakutse vastu. Mina väga pooldasin seda, pooldan siiani," kinnitab Kristel.

"See on hea motivatsioon tervislikuks eluviisiks. Ma küll konkureerisin vahepeal tähelepanu mõttes trenniga, aga kui ta ülesande vastu võttis, siis ma teadsin, mis sellega kaasneb. Ma toetan alati seda, et tehku midagi kasulikku, mida ta ka naudib. Selles suhtes pole mul probleemi, et meil jääb mõni ühine õhtu ära."

Üle poole aasta karmi enesedistsipliini tõi Tanelile tubli keskmise 449 osalenud mehe seas 267. koha. Kiireim oli Viktor Zyemtsev Ukrainast nelja tunni ja kolme minutiga, Eesti meestest Ivo Suur 4 tunni ja 12 minutiga. Naistest tõi parima tulemuse – 4 tundi ja 36 minutit – sakslanna Verena Walter, kärmeim eestlanna oli Alma Sarapuu 4 tunni ja 51 minutiga.