PIND VÕIMUDE SILMAS: Varasest Rujast on väga vähe pilte. See foto on tehtud 1981. aastal, kui bänd oli kümme aastat tegutsenud ja saanud nii popiks, et sama aasta Tartu muusikapäevadel esineti 18 000 vaataja ees. Partei ei saanud enam midagi parata. Rein Rannap (vasakul) on haaranud kitarri ja Jaanus Nõgisto askeldab Urmas Alenderi varjus klahvide taga.Foto: Arno Saar
Inimesed
8. august 2016, 04:00

"Röökijad! Märatsejad! Ebasündsad! Halb eeskuju publikule!" (15)

Varasele Rujale tõi esinemiskeelu muu hulgas Estonia rõdult alla kallatud vein.

Varasele Rujale tõi esinemiskeelu muu hulgas Estonia rõdult alla kallatud vein.

21. aprill aastal 1974. Ruja ja Tõnu Kaljuste kammerkoori kontsert Estonias on äratanud nii raju huvi, et kohad müüdi peaaegu hetkega välja. Nädala pärast peaks tulema korduskontsert, kuid juba esimene ülesastumine nooblis saalis toob Rujale kaasa tähtajatu esinemiskeelu. Peasüüdlased mõningate kuulajate veinilembus ja kavaleht, mille ridade esitähtedest annab kokku lugeda Ameerika Hääle kutsungi.

"Mina kui sünnilt tark laps olin soetanud pileti avakontserdile. Nagu teades, et teist kontserti ei tule kunagi," muheleb 80ndatel Rujaga liitunud klahvpillimängija Igor Garšnek, toonase keelukontserdi ajal alles 15aastane poisike, kes oli eestikeelsest rokist vaimustunud publiku seas.

Edasi lugemiseks: