PIKK OOTUS: Weekendi sissepääsu juures oli pirakas saba ka eile.Foto: Markus Mikk
Inimesed
6. august 2016, 04:00

Poleks Weekendi algus lükkunud, võinuks publik viga saada

Weekendi festival algas tõrgetega. Peaväravad avati üleeile poolteist tundi plaanitust hiljem ning seejärel pidid inimesed tunde ootama, et pealava juurde pääseda. Samuti püsis tundide kaupa järjekord piletite käepaelaks vahetamise letis. Süüdi oli viga kõlaritornide ehituses, mis võinuks tuua korraldajate hinnangul kaasa kõige hullema.

"Tehniline tiim avastas tund enne plaanitud algust lava kõlaritornides konstruktsioonivea ja kui me ei oleks sellele too hetk reageerinud, siis ma ei tahaks mõeldagi, millised need tagajärjed oleksid võinud olla," sõnas eile Weekend Festival Balticu meediajuht Gunnar Viese.

Olnuks oht, et halvasti rippuvad kõlarid kukuvad lavaesisele publikule otsa.

Kella nelja asemel hakati rahvast Pärnu randa festivalialale laskma alles pool kuus aga seetõttu, et kohapeal ei olnud tarnijatel enam piisavalt uute kõlaritornide tegemiseks vajaminevaid osi.

Juppe tuli Tallinnast juurde tuua. Inimesi ei saanud platsile enne lasta, kui veoauto oli Pärnusse jõudnud ja kogu vajaminev tehnika sellelt maha laaditud, sest veokiga ei saa liivale sõita.

Pärast seda avati ala piiratult – külastajad ei pääsenud veel pealava juurde. Kõlaritornid valmisid kella kümneks. Enne seda oleks pidanud põhipüünel üles astuma Darude, Lost Frequencies, Knife Party ja DVBBS.

Õhtu kaks viimast esinejat Steve Aoki ja lahkumistuuril olev Avicii jõudsid siiski suurele lavale. Üles astumata ei jäänud ka Belgia DJ-l Lost Frequenciesel, kes pani väiksemal laval seljad kokku Hollandi kolleegi Sam Feldtiga.

"See on ennenägematu ja ennekuulmatu," õhkasid artistide ridades Eestit esindavad Kristjan Hirmo ja Kert Klaus kui ühest suust.

"Võib-olla tekitavad sellised väikesed probleemid põnevaid kooslusi ja põnevaid etteasteid, mida inimesed polegi enne kuulnud," ütles Klaus, kelle sõnul on viperused suurüritustel tavalised ja vältimatud.

"Ultra Music Festivalil, mis toimus alles mõni nädal tagasi Horvaatias, jäeti näiteks ära terve esimene päev ja põhjus oli halb ilm," lausus DJ.

Viese kinnitusel töötab Weekendi meeskond selle nimel, et ärajäänud esinemised toimuksid tagantjärele: "Kuna need artistid roteeruvad üle kolme festivali (Weekend on korraga nii Helsingis, Stockholmis kui ka Pärnus – toim), siis säilib meil veel lootus, et saame nad ümber paigutada."

Rahva seas liikuvad kuulujutud, nagu oleks laval olnud pärast kõlaritornide kordasaamistki tehnilisi vigu, lükkab Viese ümber. Edasine festival olevat kulgenud suhteliselt plaanipäraselt.

Ainsa tõrvatilgana toob ta välja selle, et Axwelli & Ingrosso lend hilines, seetõttu nihkus ajakava veidi.

Siiski jagub asju, mis külastajaid morjendavad. Festivalile kolmepäevase kalleima hinnaklassiga Priority pileti ostnud Liisa kurdab, et piletist, mis pidanuks tagama eesõiguse tualeti- või baarijärjekorras, pole tuhkagi tolku, sest keegi ei kontrolli käepaelu. Ikka peab pikas sabas seisma.

Ürituse Facebooki lehel on pahameelt avaldatud ka helipuldi paigutuse ja suuruse üle. "Järgmine aasta võiks keset pealava esist veel suurem helipult olla, nii kaks korda kõrgem ja laiem, et pool rahvast kohe üldse midagi ei näeks," iroonitseb piduline ja lisab postituse lõpus, et pilet on küll 20 eurot kallim, kuid korraldus 20 rubla eest kehvem kui mullu.

Nii mõnelegi külalisele lõppes pidu esimesel õhtul, sest käepaela kinnitus läks lahti ja pael käelt kaduma. Uut aga ei anna keegi, sest piletit on ju kasutatud. Nii ei jäägi muud üle, kui osta uus pilet või lugeda festival lõppenuks ja minna koju.