Foto: Andres Varustin
Saund
5. august 2016, 16:56

VÄLIMÄÄRAJA | 7 peolooma, keda võid Weekend Festivalil kohata! Kas tunned ennast ära? (3)

Kohvilähkri lause "Ütle talle, et me oleme Tallinnast! Ütle, et me maksame!" mängufilmist "Siin me oleme" on juba 37 aastat vana, kuid too Lia Laatsi kehastatud inimtüüp jalutab suvises Pärnus praegugi ringi. On oma nooremad õedki kaasa võtnud.

Lisaks Kohvilähkri õele liigub Weekend Festivali ajal suvepealinna tänavatel teisigi huvitavaid persoone. Kas tunned Pärnu suvitajate hulgast ära mõne oma tuttava või oled koguni ise pärnakate närvid oma mitmepäevase pidutsemisega proovile pannud?

Närbuv Roos

"Ei seda teadnud ma iial, et õitseb roos rannaliival," laulis kord Raimond Valgre kaunile neiu Liivile pühendatud ballaadis. Tegelikult ei õitse see roos enam midagi, poetab vaikselt kroonlehti ja unistab armastusest, mis liblikad kõhus lendama paneks.

Kuhu sobiks suveromanss paremini kui Pärnusse,  kuid kus seda suvearmastust siin kohata? Lootusetult on möödas ajad, mil sai õhtuti istuda mõne sanatooriumi restorani valge linaga laua taga, klaasike vahuveini ees ja oodata, kuni ülikonnastatud härra tvistile või šeigile palub. Tänapäeval ei oska härra tantsidagi. Ööklubis istub ja jõllitab oma õlleklaasi. Rannabulvaril peab pikki vihaseid mobiilikõnesid selle asemel, et daami mahakukkunud taskurätt üles tõsta.

Läheks linnaraamatukogusse rahvakirjanikuga kohtumisõhtule? Seal potsatab Roosi kõrvale istuma tulivihane mehike, viigipüksid kaenlaaukudeni üles kistud. Äsja EKRE kihutuskoosolekult või "Vikerraadiosse" helistamast tulnud. "Pärnu ballaadi" asemel hakkab laulma: " Üle kõige on Eestil vaja, üht pabulast, üht pabulast..."

Otsida kohtingupartner Tinderist? Kohale saabub renditud naistejalgrattal õllekõhuga onkel, kes pelglikult kahele poole piilub - hotellis hoiatati taskuvaraste eest. Ja oleks tal selle ratta punases "pk" -nimelises korvikeses lillekimpki...

Oh ei, ega raha saa raisata, onklil on poole tunni pärast järgmine kohting. Aga ikkagi on unistus suvearmastuse leidmisest Pärnus nii tugev, et Roos tuleb siia puhkust veetma  ka järgmisel aastal.

Elurõõmus Vanaema (või Vanaisa)

Hoopis meeleolukamalt möödub puhkus Pärnus nendel daamidel, kes vanuse tõttu juba armastuse lahinguväljadelt tagasi on tõmbunud. Nemad tegid kunagi ELKNÜ Rapla või Valga rajoonikomitee instruktoritena oma elu põnevaks, elavad täiel rinnal ka praegu. Pruugib vaid korraks naiste plaažil tagumik maha toetada, kui juba kuuledki

Elurõõmsa Vanaema plaanidest: "Teadsa, Leida läheb pensionäride ühinguga Tõstamaale, läheks ka? Ja homme tuleb Marika Pärnusse, siis lähme küll Postipoissi! Ei , enne lähme ja vaatame Loodusmajas perseiide, alles siis kõrtsi! Kas sa tead, Aune käis lõikusel, lõikas jalakondi ära! Issake! Uskumatu!" 

Sõbrannadega suhtlemise vahepeal jõuab Vanaema ka ühe lapselapse tagumiku puhtaks kasida ning kantseldab suuremat: "Sa oled juba kaks tundi vees olnud, lähme nüüd jäätist sööma!"

Kehvake pension Elurõõmsat Vanaema ei morjenda: "Just kuulasime Anne Veski kontserti. Aia tagant. Vallikääru aasal istusime, noh. Ossa, kus sai alles nalja! Ja küll see Koit Toome alles laulis ilusasti! Või oli see hoopis too Pootsmann?"

Tallinlane

Juba esmaspäevast saadik on nii liiklus kui ka muu elu-olu Pärnus muutunud kuidagi närviliseks. Küll üritavad autojuhid ühtäkki jalakäijaid ülekäigurajal alla ajada, küll jalgratturitele pidevalt signaali lasta.

Tallinlastest autojuhtide meelest teevad pärnakatest liiklejad kõike valesti. Pärnu on ju paras urruauk, kolgas, kus kümme kuud aastas ei juhtu midagi. Tuleb kolka-inimestele koht kätte näidata. Hotellis ei meeldi neile mitte miski. Mida odavam majutuskoht, seda pretensioonikam Tallinlane on.

Kohvikus, kus juba kaks kuud oled õhtuti käsitöösiidrit nautimas käinud, võib äkitselt kuulda valjuhäälset õiendamist: kokk olla Tallinlase friikad üle soolanud. Ja ettekandja tõi Tallinlannale täiesti vale latte.

Tallinlase tunnebki igas söögikohas ära kõva hääle järgi. Ühe tüüpilise Tallinlanna firmamärgiks on aga süsimustad, lausa vulgaarsuseni pikendatud ripsmed. Hoidku Issand selle eest, kui mõni nendest ripsmepikendustest Tallinlanna Caesari salatisse ("Ilma kastme ja soolata, palun!")  pudeneb. Siis on jälle põhjust kokka süüdistada. "Tahan uut ja tasuta, muidu kirjutan teist oma blogis! " on Tallinlaste põhiline ähvardus aastal 2016.

Autotäis Osse

Autokummide vilin ja korteripidude tümakas Mai tänaval või Ülejõe hruštšovkades kestab sel nädalal varahommikuni. Staažikamad pärnakad juba ohkavad - ossid tulid Weekendile. Nemad juba hotellis ei ööbi, tümm keeratakse põhja kauge sugulase korteris  või sajatakse terve autotäiega kaela kunagisele klassivennale. Või magatakse peatäis välja hoopis Rannapargis.

EDM-ist ei taipa Autotäis Osse tuhkagi, hoopis meelsamini läheksid nad "Hellade Vellede" ja "Patuse Poole" kontserdile. Aga naised, naised...

Nii ostavadki Ossid Ikla poest terve autopagasniku kangemat kraami täis ja lähevad Weekendi väravate taha odavat "Ekstra viina" jooma. Ainult 4.43 pudel! Piletit nad loomulikult ei osta, mõelda vaid, kui palju selle 70 euro eest napsu saab. Iga kanakarjast maha jäänud purjakil tibiga proovitakse õnne - ehk skoorib. Peale teist pudelit viina juba kõigega, mis liigub ja kannab seelikut.

Sinivalge Napsulemb

"Mistä löysit juoma-aseman?" küsib soomlasest mees piinatud ilmel keset Supeluse tänavat. Tema kaaslannaks on Napsulemb, keskhommikuks juba end mõnusalt ära sättinud. Huvitaval kombel kipuvad tänavu suvel kõige napsulembesemad suvekülalised olema põhjanaabrid ja naissoost.

Vahet pole, kas suure (kärg)pere emad või kolmandat korda mesinädalaid pidavad prisked pruudid, naps maitseb neile endiselt hästi. Ja kui neid on neid on suvepealinna saabunud terve sõpruskond ja kui nad veel avastavad, et

Sõõrikukohviku terrassil saab nautida linna odavaimat kohvikuõlut! Siis kajab naer ja nali Vallikääruni välja ja igaüks võib kuulata pajatusi, kuidas Mervi sai Lidli kassast kogemata sada marka rohkem tagasi. Või kuidas Laila lõi Leilat ja siis Leila jälle Lailat.

Naissoost Napsulembeseid on õhtuti Pärnu tänavatel nii ohtralt, et nad võiksid 1968. aasta Mexico olümpiamängude sangarite Tommie Smithi ja John Carlose kombel välja mõelda lausa omaenda tervituse. Näiteks kanda paremas käes sinivalget nahkkinnast ja iga pehmetel jalgadel vastu taaruvat suguõde kätt üles tõstes tervitada: "Kaljaa!"

Armunud Paar

Pole tähtis, kas nad kohtusid eelmisel nädalal Sunsetis või viis aastat tagasi Austraalias Perthi lähistel farmis mangosid korjates, nad on kahekesi koos nii armsad, et nunnumeeter läheb lausa puruks. Ja kui hästikasvatatud nad on!

Meespool aitab võhivõõral jõnglasel säravate silmadega jalgratta rehvi täis pumbata, naissoost Armunu aga laseb naeratades "Steffani" hirmpikas elavas järjekorras enda ette sõbrannadepaari, kelle eest kolmas kannatlikult seisnud on.

Juhtub Armunutel puhkuse ajal veel laps kaasas olema, ilmutab hämmastavalt häid kombeid temagi. Kui see on poiss, loeb ta juba "Min första ordboki", kui tüdruk, paneb too kohviku lastenurgas kokku Mona Lisa puslet. Tuhandest tükist, lutt kenasti lauanurgal ootamas.

Oleks selliseid kauneid paare Pärnu tänavatel veelgi rohkem! Selliste ilusate kohtumiste pärast me suvel Pärnusse ju puhkama sõidamegi.

Pöörased

Väga tore, et Pöörane Weekendile tulekuks nii hirmsasti oma riietusega vaeva on näinud. Vihtus teine terve aasta kontoris tuima müügitööd või rabas remonditöökojas rehve lappida. Ja äkki kuulab, karnevalipoest ostetud eesli- või Kaupoeg Puhhi kostüümis, kuidas maailmastaarid talle USB-pulga pealt muusikat mängivad.

See on aasta parim päev! Nii Ämblikmehele, kes on tegelikult Deadpool või Kung Fu Panda jaoks, kes eelmisel aastal oli hoopis hobune. Või Pikachule, kes ei teagi, kes ta tegelikult on. Andke aga kuuma, pokemonid, tänane öö tuleb veel üle elada!

Ärge ainult, jänkukõrvad peas, Noorte väljakule põõsastesse magama jääge. Satute veel Facebooki. Seal mõned juba on.